Curent adus acasa direct de la soare cu 7.000 de euro

10 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemul de convertire a energiei solare in curent electric asigura destula putere sa dati si la vecini.
Panourile solare au fost atractia principala a Tirgului „Eco-Life, Eco-Zonne“, specializat pe probleme de mediu, desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Cluj. Unul dintre sistemele care au stirnit curiozitatea vizitatorilor este cel de conversie a energiei solare direct in curent alternativ. Firma „Teledinamic Automatizari“ aduce acest tip de instalatie, care consta in panouri solare si invertor, din Germania.
„Oricine poate folosi acasa acest sistem alternativ de energie. Panourile pot gestiona mai multe surse - solara, eoliana, tot ce intra in conceptul de energie ecologica. Sint garantate 25 de ani si facute din siliciu monocristalin. Invertorul are o garantie de trei ani si este un echipament electronic bazat pe unul dintre cele mai vechi principii ale fizicii - transformarea curentului continuu in curent alter-nativ de retea“, explica Robert Preda, directorul firmei.
Instalarea se face numai de catre firme specializate, care asigura ulterior si intretinerea. Pretul variaza in functie de proiect - pentru fiecare client este nevoie de altceva. Dar, la o putere furnizata de 2,5 KW/ora/zi, costul unei instalatii de acest gen ar fi de 6.900 de euro, fara TVA, explica Robert Preda. Pina in prezent, firma lui a instalat un sistem la un sediu de banca de pe bratul Borcea si are deja patru comenzi din Cluj, de la utilizatori casnici.
„Aducem astfel de echipamente numai de sase luni. Totul este import Germania ori Italia. In Germania, spre exemplu, statul incurajeaza instalarea surselor de energie proprii, ecologice, fie prin scaderea impozitului, fie prin subventii de pina la 25% la constructia unei case noi“, explica directorul.
Energia obtinuta astfel poate fi si o sursa de venit. „Un invertor poate descarca energie electrica direct in reteaua standard. Fie dai si vecinilor, fie o vinzi statului - este tot o metoda practicata in Germania. La noi, inca, abia deschide lumea ochii si incepe sa caute modalitati sa scape de marii furnizori clasici“, afirma Preda.
O alta firma clujeana, Solara, ofera convertoare solare care absorb radiatiile infrarosii din razele soarelui si le transforma in energie termica. Au o durata de viata de pina la 30 de ani. „Se poate ajunge la o reducere a facturii la intretinere chiar cu 70%“, apreciaza Gelu Lupas, unul dintre reprezentantii firmei. Iar sistemul nu polueaza. „Pentru o familie de patru persoane, componentele unei instalatii complete ar fi in jur de 5.500 de lei. Cu tot cu instalare, ajunge cam la 8.000 de lei“, mai spune reprezentantul firmei.
Tirgul Eco - Life, organizat de Expo Transilvania si aflat la a zecea editie, a intrunit 72 de firme participante din Romania, Italia si Germania.
Cu aceasta ocazie s-au prezentat si sisteme pentru managementul deseurilor, al apei, pentru protectia calitatii aerului sau conservarea solului, surse de ingrasamint ecologic pentru agricultura, produse ecologice, dar si seminarii pe tema protejarii mediului.
Dezinteres din partea statului roman
Firmele care importa pentru Romania panouri solare se pling ca, in prezent, nu primesc nici o incurajare de la statul roman. „Eu am pornit in afacerea asta pentru ca mi se tot lua curentul acasa si asa am ajuns sa ma interesez, sa merg la Verona, la un tirg international, sa cunosc producatori care mi-au oferit si cursurile tehnice necesare“, spune Robert Preda. In Europa, folosirea panourilor solare nu mai este de mult o noutate, chiar daca „scopul lor initial a fost de a oferi energie pentru navele spatiale - cel putin la asta s-au gindit producatorii din Silicon Valley cind au testat inventia“, afirma acesta.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cartierul Brancusi Cartierul Brancusi
Razboi romano-bulgar la randamente imobiliare Razboi romano-bulgar la randamente imobiliare
\ \"Casa pasiva\" consuma de 30 de ori mai putina energie
Casele noi Casele noi
Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament
Romanii au dat un miliard de euro pe mobila Romanii au dat un miliard de euro pe mobila

Vezi mai multe articole