Prize, scari, paturi supraetajate, ferestre, bucataria, detergentii, medicamentele… si tot atatea potentiale surse de accidente pentru cei mici, mai ales foarte mici (8 luni – 3 ani).
Cine nu a cazut sau nu s-a ranit usor cand era mic? Si totusi… desi nu putem sa ii rapim
copilului placerea de a descoperi , trebuie sa ne gandim in primul rand la securitatea lui, fapt pentru care amenajarea locuintei trebuie sa respecte nis te principii de baza .
Riscul de electrocutare. Este indicat sa atasati prizelor capace cu ventuza sau cheie. Folositi prelungitoare de siguranta cu orificiile protejate!
Riscul de otravire. Retineti ca trebuie pastrate sub cheie atat detergentii, cat si medicamentele, produsele cosmetice sau adezivii. Nu folositi in prezenta lor produse cu emanatii toxice (ex.: solventi).
Riscul de arsuri. Instalati ecrane de protectie in fata sobelor; daca aveti semineu, este indicat sa-l izolati printr-un paravan antifoc. Optati pentru robinete speciale la instalatia de apa calda, astfel incat tempe ratura apei sa nu depaseasca niciodata 50ºC .
Riscul de cadere. Nu este grav sa cada, cu conditia sa nu fie de la inaltime… Limitati-i in primul rand accesul la scari si ferestre; nu lasati scaune sau alte obiecte langa ferestre si instalati in exterior un sistem de securitate (ex.: din plexiglas). In cazul scarilor interioare, fixati o bariera inalta, greu de escaladat, in ambele parti ale scarii, iar sipcile verticale fixate-le la 10-11cm distanta.
Riscul de soc si ranire. Piesele de mobilier trebuie sa fie solid fixate, usile blocate prin piedici in pozitia deschis, iar pentru balamale trebuie plasate dispozitive impotriva prinderii degetelor. Lipiti o banda colorata pe usile din sticla, la 70cm de la sol si nu lasati sa atarne snururile perdelelor , pentru a evita riscul strangularii . Aplicati coltare de protectie din plastic pe colturile ascutite ale obiectelor ( mese etc.)
Atentie mare la bucatarie: blocati-i accesul la obiectele ascutite, taioase sau usor de inghitit, inaltati marginile aragazului si instalati un gratar in fata cuptorului. Pentru mai multa siguranta, blocati manerele de la usile dulapurilor.
Riscul de sufocare. Nu lasati la ind emana copilului obiecte mici, usor de inghitit sau pungi de plastic cu care s-ar putea sufoca tragandu-le pe cap. Atentie mare si la jucariile pe care i le cumparati, din aceleasi considerente.
Comentarii
Nu exista comentarii.