Cutia care micsoreaza factura la curent

06 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Economizoarele de energie electrica nu au "prins" in Romania, desi investitia consumatorului casnic poate fi amortizata intr-un an.
 
Economisirea energiei poate ramane singura alternativa in conditiile in care consumul de curent a crescut in mod semnificativ in perioada verii si va continua sa creasca odata cu nivelul de trai.

In Romania sunt cateva firme care incearca sa impuna pe piata sisteme de economisire a energiei electrice. Aceste economizoare, care reduc consumul de curent fara a afecta aproape deloc calitatea luminii, nu sunt insa folosite de institutii.

Eugen Ciurea, specialist in sisteme electrice si sef de echipa in proiecte internationale, a pus pe picioare o afacere cu sisteme de economisire, dar se plange ca la noi autoritatile locale si companiile de stat nu sunt receptive la aceasta idee.

„Am trimis faxuri de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Metrorex, CFR sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pana la primarii, dar se pare ca la noi nimeni un vrea sa consume mai putin”, spune Ciurea.
Acelasi curent, bani mai putini

Pentru a face economie la energia electrica poti investi in energii regenerabile (eoliene, solare) sau poti folosi niste echipamente care micsoreaza consumul.

„De exemplu, la iluminatul public care se face pe baza de lampi cu descarcare de gaze, dupa ce acestea se incalzesc (20-30 de minute) si se produce descarcarea, se poate scade tensiunea de alimentare cu aproximativ 15% si iluminatul ramane la aceeasi valoare. Eu castig in acest fel energie. Pentru alimentarea locuintelor, echipamentul imbunatateste factorul de putere si reduce tensiunea. Se evita inclusiv salturile de energie ce pot arde echipamentele”, spune Ciurea. 

La electrocasnice poate fi montat un dispozitiv care arata precum un microcalculator, de aproximativ 20 de centimetri si poate reduce energia consumata cu 15%. Se alimenteaza de la sursa, printr-o priza obisnuita, iar pretul este de 200 de euro pentru aparatele electrocasnice si poate ajunge la 15.000 de euro.

Este loc pe piata

Viorel Scarlat, directorul firmei Tehnic Consult, ne-a spus ca a renuntat la afacerea cu economizoare. „Autoritatile, halele industriale si chiar marile magazine se pare ca nu sunt  interesate sa scada cheltuielile cu iluminatul, ca si cum la noi curentul electric este prea ieftin”, spune Viorel Scarlat.

El declara ca a importat din Israel 20 de economizoare si nu a resit sa vanda niciunul, desi eficienta acestora este verificata. „La o reducere a intensitatii luminii cu 5% se face o economie de peste 20% din pretul platit pe curent”, spune Scarlat, afirmand ca un economizor pentru uz casnic nu depasea 100 de euro, iar investitia se amortiza intr-un an.

Reprezentantii Digitline Automatizari Bucuresti spun ca au vandut pana acum patru economizoare,  dar ca oferta este aproape inexistenta, desi ar exista o piata pentru aceste aparate.

„Este un segment pe care se poate avansa mult, iar noi vom produce un model de economizoare prevazute cu transmisie de date la distanta prin sistem GSM, radio si internet”, spun reprezentantii Digitline. Ei cred ca avantajul conferit de aceste aparate vine si din faptul ca regleaza tensiunea electrica, nu doar ca reduc consumul.

„Electrica nu furnizeaza de fiecare data tensiunea nominala de 220 V, ci cu 10% mai mare, ceea ce face sa creasca consumul de putere cu 20%. Astfel, daca reducem tensiunea, curentul va cobori si el si ambele vor determina o scadere a puterii”, spun cei de la Digitline.

Dupa un an, pe profit

Investitia in aceste aparate va fi amortizata intr-un an, spun comerciantii, iar dupa aceea se va merge numai pe profit. „Aceste aparate au deja succes in Croatia, unde sunt pe piata de un an”,  spune Ciurea. Garantia este de doi ani, iar durata de viata a echipamentelor este de 15.

Experienta
„Activistii” capitalisti

Absolvent al Politehnicii in 1980, Eugen Ciurea a lucrat cinci ani in strainatate, in cercetare si constructii-montaj. Dupa Midia Navodari si Cernavoda, a prins gustul afacerilor in echipele de specialisti din SUA si Kazahstan pana in Libia si Emiratele Arabe. „Am coordonat echipe de maximum 50 de oameni si lucram uneori la -30 de grade”, isi aminteste Ciurea.

„In Kazahstan lucram intr-un consortiu din firme precum Agip, British Gas si Texaco. Sef era un manager care a lucrat si la NASA. El se purta mai ceva decat un activist de partid de-al nostru pentru a termina lucrarea la timp. Se muncea si sambata, si duminica, asa cum lucram si la Midia cand veneau in vizita comunistii”, spune el.

Echipament
Prietenul facturii la curent

Echipamentul fabricat in China foloseste sistemelor de iluminat stradal. Acesta utilizeaza lampi cu descarcare in gaze (mercur, sodiu, halogen). Scade tensiunea de alimentare, fara sa scada intensitatea luminoasa. Este un echipament trifazat, construit pentru puteri de la 22 KVA la 250 KVA si preturi intre 1.600 si 15.000 euro.
 
Sursa: Evenimentul zilei
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10% Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10%
Flanco gazduieste ediția de anul acesta a campaniei Portret de Familie Flanco gazduieste ediția de anul acesta a campaniei Portret de Familie
Dezastru imobiliar in estul Europei - 09 Aprilie 2009 Dezastru imobiliar in estul Europei - 09 Aprilie 2009
Subventie de 20% pentru casele tinerilor Subventie de 20% pentru casele tinerilor
Parfumeaza-ti viata cu Vanilie Parfumeaza-ti viata cu Vanilie
Noi solutii pentru a vinde casele: Noi solutii pentru a vinde casele: "drive test" cu locuinta. Daca nu-ti place, primesti banii inapoi - 15 Septembrie 2009

Vezi mai multe articole