Cutiile de chibrituri\" comuniste au avut succes si in primul semestru din 2006

24 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In "cartierele-dormitor", apartamentele s-au scumpit cu peste 10% 
 
Cine si-a facut calculul ca ar putea cumpara mai ieftin, anul acesta, locuinta mult-visata intr-unul din cartierele-dormitor, s-a inselat. Cel putin asa stau lucrurile in marile orase din tara, unde apartamentele s-au scumpit in medie cu 10-20%, in primele sase luni.
In maximum un an, preturile locuintelor din blocurile construite inainte de \'90 ar putea sa stagneze sau chiar sa scada. "De aproape doua luni avem tranzactii slabe pe piata imobiliara", se plang agentii imobiliari din tara. Cererea a scazut, iar lucrurile vor reintra in normal abia in luna septembrie.
 
Apartamentele vechi n-au cautare la Constanta
"Piata apartamentelor vechi a devenit neinteresanta pentru cumparatori. Cererea a scazut fata de anul trecut, pentru ca este mai rentabil sa-ti construiesti o casa sau sa-ti cumperi o locuinta intr-un bloc nou", explica Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). Specialistul spune ca nu se poate vorbi despre cresteri spectaculoase de preturi la apartamentele vechi, in primele sase luni. Exceptie fac garsonierele si apartamentele cu doua camere, unde s-au inregistrat plusuri de cel mult 10%, acestea facand obiectul celor mai multe tranzactii.
 
Preturi piperate la Timisoara si Cluj-Napoca
"Un numar de 150.000 – 200.000 de noi locuinte ar fi suficiente pentru a satisface necesarul locativ pe piata timisoreana", ne-a declarat Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup. Deocamdata, insa, multe complexuri rezidentiale sunt anuntate doar pe hartie, iar piata mai are mult pana la saturare. In lipsa de alternativa, apartamentele vechi se cauta in continuare, iar preturile cresc in consecinta. Astfel, dupa ce s-au majorat cu 10-15% in primele sase luni ale anului, cresterea ar putea sa fie inca pe atat pana la sfarsitul acestui an, estimeaza specialistul. Anul viitor ar putea aduce insa ieftiniri la apartamentele construite prin anii \'60-\'70, acestea fiind de altfel cele mai lipsite de confort. Preturile au crescut cu 10-15% si la Cluj-Napoca, mai ales in cazul apartamentelor cu doua camere, spune Sanda Moldovan, presedintele UNIM Cluj. "A doua jumatate de an se anunta mai buna pentru cumpararea unui apartament vechi, pentru ca majorarile de preturi nu vor mai fi spectaculoase", crede Sanda Moldovan.
 
La Iasi se anunta unele ieftiniri
Apartamentele din blocurile comuniste au continuat sa se scumpeasca si anul acesta in Iasi, desi oferta a inceput sa se imbogateasca prin aparitia de noi complexuri rezidentiale. "Multi dintre cei care au in proprietate un apartament vechi de bloc vor sa se mute intr-unul nou. Problema este ca suma obtinuta pe locuinta veche nu este suficienta pentru noua achizitie", spune Diana Cibotar, administratorul agentiei iesene Velis Imobiliare. Asa se explica de ce, in prima jumatate de an, apartamentele vechi s-au scumpit nejustificat cu 10-20% si incep sa nu mai aiba cautare. Preturile vor ramane la nivelul actual sau chiar se vor micsora pana la sfarsitul anului in cazul locuintelor construite pana prin anii \'80, crede Diana Cibotar. In schimb, preturile apartamentelor din blocurile construite dupa \'80, care au suprafete mai mari, ar putea sa creasca cu cel mult 20% chiar inainte de 2007. Aceeasi situatie s-ar putea inregistra si la locuintele noi, cum este si cazul complexului rezidential Green Park, aflat in constructie.
 
Bataie pe trei camere in Bucuresti
Preturile apartamentelor cu trei camere din principalele cartiere bucurestene au crescut, in primul semestru al anului, cu pana la 22% fata de nivelul consemnat la finele anului trecut. Potrivit unui studiu realizat de compania de analiza imobiliara Run Data Solutions, trendul ascendent se va mentine si in urmatoarele luni. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in Piata Unirii si in cartierul Berceni, doua zone diferite intre ele din punctul de vedere al valorii de piata. Asa s-a ajuns ca un apartament in zona Unirii sa coste in jur de 135.000 de euro, in timp ce in Berceni, pretul sa ajunga pana la 56.000 euro.
 
Speculatorii, cu ochii pe a doua centura a Constantei
Pentru cine are bani de investit, plasamentele in terenuri continua sa fie cele mai profitabile, pe termen scurt si mediu. In vecinatatea municipiului Constanta, de exemplu, preturile s-au dublat in ultimul an. O zona care se anunta "fierbinte" este cea aflata in apropierea celei de-a doua centuri care va inconjura Constanta prin vest; aici, speculatorii nu vor intarzia sa apara odata ce se va cunoaste cu certitudine traseul exact al soselei. Specialistii spun ca cele mai bune terenuri sunt cele cu deschidere directa la centura si care se vor vinde cu peste 50 euro/mp. In privinta dezvoltarii zonei, aici nu vor intarzia sa apara hale si spatii de depozitare.
 
Preturile apartamentelor cu doua camere (confort I, zona semicentrala), in principalele orase
Zona Pret (euro)
Bucuresti 46.000-60.000
Constanta 35.000-40.000
Cluj-Napoca 50.000-57.000
Iasi 36.000-40.000
Timisoara 40.000-45.000
Sursa: ofertele agentiilor imobiliare
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Conflict pe gigacaloria Capitalei Conflict pe gigacaloria Capitalei
10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor 10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor
Castigatorul regional al competitiei PowerUp! Castigatorul regional al competitiei PowerUp!
Sika: Romanii sunt tot mai interesati de produsele pentru impermeabilizare de calitate ridicata Sika: Romanii sunt tot mai interesati de produsele pentru impermeabilizare de calitate ridicata
La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate La Cluj-Napoca a inceput implementarea unui program de refacere a fatadelor degradate
Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia

Vezi mai multe articole