Danemarca - o tara definita printr-o imagine eleganta, data de frumusetea oraselor sale

19 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Copenhaga, locul unde se imbina impresionant castelele vechi si satele de pescari, desprinse parca din povestile lui Andersen
 
Lego, simbolul national al danezilor
Situata in partea de nord a Europei, Danemarca este marginita de Marea Nordului, Marea Baltica si Germania, singura sa legatura cu partea continentala. Cea mai mare parte a teritoriului tarii o reprezinta Peninsula Jutland, restul fiind alcatuit din aproximativ 500 de insule, din care doar 100 sunt locuite. Stramtorile Skagerrak si Kattegat despart Danemarca de Norvegia si Suedia. Danemarca de astazi datoreaza originile culturale si lingvistice danezilor care au venit aici din Suedia incepand cu anul 500. Razboiul de 30 de ani, apoi razboaiele napoleoniene au afectat profund dezvoltarea tarii, mai ales din punct de vedere economic. Chiar daca Danemarca si-a pastrat neutralitatea in ambele razboaie mondiale, a fost nevoita sa se predea Germaniei in 1940, dupa ce aceasta concentrase numeroase trupe de-a lungul granitei.
Una dintre distractiile preferate de danezi este plimbarea cu bicicleta, un adevarat sport national care va va prinde in scurt timp. Chiar daca puteti vizita Danemarca in orice perioada a anului, climatul fiind bland, este cel mai bine sa veniti in mai sau iunie, pentru a descoperi nu doar orasele si spiritul danez, dar mai ales frumusetile peisajului.
 
Copenhaga, un oras modern si international
Principala atractie a Danemarcei o reprezinta capitala Copenhaga, unul dintre cele mai interesante si mai animate orase europene. Majoritatea obiectivelor interesante ale orasului sunt concentrate pe o suprafata restransa, in timp ce parcurile, gradinile, pietele si fantanile sunt raspandite in intregul oras.
Unul dintre cele mai interesante locuri din Copenhaga este cu siguranta Tivoli, un mic parc de distractii situat in centrul orasului, cu gradini, divertisment si concerte, in timpul verii avand loc aici saptamanal impresionante focuri de artificii. Atat in interiorul parcului, cat si in apropiere veti intalni mai multe localuri si mici restaurante, unde va puteti relaxa.
In Copenhaga veti gasi si numeroase locuri unde sa va faceti cumparaturile, de la mici pravalii la magazine de lux, iar deplasarea prin oras este rapida si usoara datorita unui sistem de transport foarte bine pus la punct.
Cei care doresc sa cunoasca si o alta latura a tarii trebuie sa ajunga neaparat in Christiania, un mic sat de langa Copenhaga, surprinzator de liberal, unde veti gasi un alt spirit. Cei care iubesc muzica trebuie sa ajunga la Aarhus, un adevarat paradis pentru melomani, unde veti gasi cam orice, de la concerte simfonice la impresionante spectacole de teatru. Aici puteti vizita si Den Gamle By (Vechiul Oras), unde se gaseste un teatru in aer liber, fiind "centrul de rezistenta" al orasului.
Puteti merge apoi spre uluitoarele coline de creta de la Mon\'s Klint, pe insula Mon, la Castelul Egeskov, construit in secolul XVII, sau in celebrul Parc Legoland, situat in Billund, una dintre destinatiile turistice asaltate in permanenta de curiosii pasionati de jucariile celebrei companii. Parcul este plin de modele din Lego, infatisand numeroase locatii familiare: Mount Rushmore, Turnul Eiffel, chiar si un aeroport. Fiecare este impresionant, fie si doar pentru ca este construit din milioane de piese minuscule.
 
Aalborg, locul incarcat de istorie
Aceasta destinatie se gaseste in partea de nord a Jutland, fiind considerata de unii turisti "micul Paris al Nordului", un nume poetic, dar semnificativ. Chiar daca este destul de departe de Capitala, merita sa faceti drumul, orasul fiind situat chiar langa Limfjord, iar peisajul este pe masura. Fondat de vikingi, Aalborg s-a dezvoltat rapid si a devenit unul dintre cele mai aglomerate centre comerciale ale tarii. Este un oras animat in orice perioada a anului, iar atmosfera, evidentiata mai ales de numarul mare de cladiri vechi, atent restaurate, este impresionanta. Sunt atat de multe cladiri istorice, incat este greu sa faci un clasament al frumusetii acestora, dar cele mai cautate sunt casa lui Jens Bang din 1624, cea a lui Jorgen Olufsen din 1616 si Aalborghus din 1539, exemple stralucite ale traditiei arhitectonice daneze. Catedrala Budolfi, construita in secolul XV, si Manastirea Duhului Sfant din 1431 (cea mai veche institutie de binefacere din Danemarca) sunt alte marturii ale istoriei orasului.
Viata de noapte din Aalborg este dinamica. In centrul orasului va puteti plimba, gasind aici magazine, cafenele, restaurante, discoteci, iar meniurile variaza de la bucataria daneza traditionala la specialitati exotice. Unul dintre cele mai frumoase bulevarde este Jomfru Ane Gade - Northeuropes, o lume in miniatura, mereu aglomerata si plina de atractii diverse.
Cei indragostiti de trenurile de epoca au facut bine sa calatoreasca in Aalborg, unde in fiecare duminica se pot plimba cu un astfel de tren, cu aburi. Foarte bine pastrat, trenul din 1916 are o locomotiva si vagoane din lemn, iar plimbarea este o intoarcere pasionanta in trecut.
 
Legoland, cel mai bun parc de distractii din Danemarca
Cand spui Billund, aproape toti danezii stiu ca vrei de fapt sa spui Lego. Aici se gaseste celebrul Legoland, taramul de vis al cuburilor imaginate de celebra companie, care de decenii lanseaza pe piata noi si noi seturi. Pentru Danemarca, Lego reprezinta mai mult decat o simpla marca, este un simbol national si un motiv de mandrie. Legoland este un urias parc de distractii, cu o suprafata totala de 100.000 metri patrati, care este vizitat in fiecare an de peste 1,4 milioane de turisti si localnici.
Potrivit estimarilor, mai bine de jumatate din vizitatori sunt turisti, veniti mai ales din Germania, Suedia, Norvegia. De la deschiderea oficiala a parcului, peste 30 de milioane de oameni au vizitat lumea Lego. Aici atractiile, multe dintre ele de dimensiuni impresionante, de la Turnul Eiffel la Mount Rushmore, sunt construite din mici piese Lego. Migala cu care au fost create acestea a facut ca ani la rand danezii sa voteze Legoland drept cel mai bun parc de distractii din Danemarca.
Legoland este impartit in mai multe zone tematice, fiecare potrivita copiilor de alta varsta, dar fiind la fel de recomandat si parintilor.
Cei veniti aici, de la cei mai mici la cei mari, au sansa de a descoperi si intelege valorile de baza ale Lego: creativitate, joaca si dezvoltare. Copiii se pot juca, pot invata, pot vedea ce mai propune Lego pe piata jucariilor. In medie, o vizita in Legoland dureaza peste sase ore, pentru ca nu va veti da seama cand a trecut timpul.
 
Istoria unui oras frumos
In 1167, Copenhaga era doar un sat micut, numit "Havn", pe care regele Valdemar I il daruise episcopului de Absalon de Roskilde, ca o rasplata pentru sprijinul si prietenia aratate. De-a lungul secolelor, aceasta localitate neinsemnata s-a dezvoltat continuu, devenind cel mai important oras din Danemarca, in parte pentru ca portul Roskilde devenise inaccesibil corabiilor mai mari. Din 1417, Copenhaga a devenit capitala Danemarcei, fiind azi centrul economic, comercial si cultural al tarii, cu numeroase muzee si obiective turistice, dar si cu o trepidanta viata de noapte. Are un centru istoric, unde se pot vedea schimbarile arhitecturale care au marcat aspectul orasului, intr-o imbinare interesanta de stiluri din secolele XVIII - XX. Palatele regale sunt o destinatie obligatorie si va vor lasa fara glas prin frumusete si finete a executiei. Nu uitati sa treceti si pe la una dintre cele mai cunoscute atractii din Copenhaga, mica statuie a sirenei, aflata langa Churchillpark. De aici puteti ajunge la fantana Gefion.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Promenada deschide primul magazin gol din Romania Promenada deschide primul magazin gol din Romania
TVA diferentiata ar putea despovara facturile la intretinere TVA diferentiata ar putea despovara facturile la intretinere
Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant Probabil cel mai bun agent imobiliar din lume: cum sa vinzi 931 de case intr-un an, pe o piata aflata la pamant
30 de mil. euro in primele doua blocuri din Evocasa - 24 februarie 2010 30 de mil. euro in primele doua blocuri din Evocasa - 24 februarie 2010
Prea multe probleme de ordin tehnic Prea multe probleme de ordin tehnic
Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti Topul celor mai mari ieftiniri la apartamentele cu 2 si 3 camere din Bucuresti

Vezi mai multe articole