Aerisirea camerei

De ce este important sa aerisim frecvent casa?

01 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Calitatea slaba a aerului interior poate provoca diverse probleme, de la simple ameteli si dureri de cap, pana la agravarea unor alergii sau a astmului.

Am pus la punct un mic ghid care explica foarte concis importanta oxigenului si a aerisirii frecvente, toate acestea pentru a asigura sanatatea casei intr-o maniera simpla si usoara.

Exista diversi factori “poluanti” in fiecare casa. De la fumul de tigara, pana la praful de pe mobilier sau aerul dintr-o bucatarie neventilata, exista numeroase lucruri care ataca, efectiv, calitatea aerului interior. Acestea includ mucegai, polen, acarieni, par de animale, virusuri si bacterii. Acumularea acestor poluanti biologici poate avea efecte dezastruoase asupra familiei.

Discutam aici despre un concept relativ nou, intr-un moment in care se acorda o mai mare atentie poluarii atmosferice din ultimele decenii. Cu toate acestea, Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite a gasit concentratii de poluanti de 100 de ori mai mari in interior decat in exterior. Aceeasi agentie a estimat ca cei mai multi oameni isi petrec 90% din timp in interior. Asadar, calitatea aerului din casa este esentiala.

Oxigenul este vital pentru organismul uman. In termeni familiari, corpul nostru este precum un foc. Un foc are nevoie de o sursa de combustibil precum lemnul, dar are nevoie de oxigen pentru a putea arde. Are nevoie de un mediu “aerob”.
Corpul nostru este similar. In acest context, un mediu “aerob” inseamna o cantitate mare de oxigen in jurul celulelor pentru ca ele sa poata indeplini functiile metabolice pentru care au fost concepute: arderea glucozei si a principalilor nutrienti – proces numit metabolism si care asigura energia de care avem nevoie in orice minut al zilei.

Creierul uman este unul dintre cei mai mari consumatori de oxigen din corp, necesitand circa 20% din cantitatea inhalata intr-un minut.

Este esential sa aerisim frecvent casa, in special din cauza faptului ca avem nevoie de oxigen pentru:
- Crearea energiei
- Digestia hranei
- Indepartarea toxinelor din organism
- Metabolizarea grasimilor si carbohidratilor
- Asigurarea “combustibilului” pentru celule
- Intarirea sistemului imunitar
- Productia de hormoni si sinteza proteinelor
- Indepartarea virusurilor, parazitilor si bacteriilor
- Asigurarea sanatatii inimii
- Mentinerea tesutului pulmonar intr-o forma excelenta

La polul opus, lipsa de oxigen poate duce la:
- Depresie
- Ameteala
- Dureri de cap
- Probleme ale circulatiei
- Iritabilitate
- Probleme ale digestiei
- Pierderi de memorie
- Dureri ale muschilor
- Comportament irational
- Pierdere ponderala

Probabil unul dintre cele mai importante motive pentru care trebuie sa aerisim frecvent casa este asigurarea unui mediu alcalin in corp. Ce inseamna acest lucru? Corpul uman este alcalin prin design, insa acid prin modul de functionare. Fiecare celula a organismului creeaza reziduri metabolice, care sunt acide. Aciditatea este toxica, pH-ul scazut fiind extrem de nociv pentru orice fiinta vie, fiind un factor favorizat inclusiv pentru cancer.
Oxigenul cel care asigura un mediul alcalin – opus aciditatii din hrana din zilele noastre. Aerisirea frecventa a casei este mai mult decat benefica pentru asigurarea si mentinerea unei sanatati a intregii familii.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

nicu berbec

10 august, 08:58

Locuiesc intr-un bloc (etaj 1) in care aerisirea comuna de la baie a fost destiintata de vecinii de la etajele superioare.
Toti ,si-au facut o fereastra ( aprox. 400/400 mm) de aerisire ,care are iesirea in rostul dintre cele doua scari ale blocului. Stiu ca nu este normal si legal,
nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar sunt pus in situatia de a face ceva ptr. eliminarea aburului si aerului din baie.M-am gandit la montarea
unui ventilator cu D=150mm cu jaluzele automate si clapet de aer antiretur. Am auzit de la vecini ca au probleme cu acele mici ferestre,
sunt momente in care le intra in casa mirosul de la subsolul blocului, sau mai rau , din celelalte apartamente, depinde de ferestrele care
sunt deschise si cum se formeaza curentii de aer in acel spatiu dintre scarile blocului.
Dati-mi va rog un sfat , orice idee este binevenita, cum sa procedez pentru a avea un efect multumitor privind aerisirea, ar fi mai potrivita varianta
gandita de mine ?

Alte articole

De ce trebuie sa scapi de soareci si sobolani De ce trebuie sa scapi de soareci si sobolani
Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina
7 greseli care iti pot distruge hainele si masina de spalat 7 greseli care iti pot distruge hainele si masina de spalat
Curatenia locuintei: cum poti tine praful sub control Curatenia locuintei: cum poti tine praful sub control
Criteriile de alegere a unui dezumidificator Criteriile de alegere a unui dezumidificator
Beneficiile luminii naturale Beneficiile luminii naturale

Vezi mai multe articole