on

De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I

15 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Confortul dintr-o locuinta, indiferent ca vorbim despre o casa sau un apartament, depinde de un ansamblu de factori care asigura calitatea aerului. Cum zilnic inspiram si expiram de aproximativ 20.000 de ori, este usor de inteles de ce trebuie sa ne ingrijim de a asigura permanent o calitate cat mai buna a aerului respirat. Acesti parametri sunt definiti de temperatura si umiditate, fiind strans legati de conditiile din mediul exterior, de modul in care este construita locuinta, de modul de incalzire si racire, modul de utilizare al spatiilor interioare umede etc.

O problema majora apare pe timp de iarna, cand aerul exterior este mai uscat, iar la interior sunt utilizate anumite tipuri de instalaţii de incalzire care favorizeaza uscarea aerului (ventilo - convectoarele, caloriferele cu ulei etc).

Dar ce presupune asigurarea unei calitati optime a aerului interior si cum acesta influenteaza calitatea vietii:

  • Nu iti vei mai simti uscate nasul, ochii si pielea;
  • Virusul gripal va supravietui mai putin timp in camerele cu umiditate optima;
  • Calitatea somnului va fi mult mai buna;
  • Un aer mai curat asigura o mai buna capacitate de concentrare;
  • Expunerea la praf poate fi redusa prin captarea particulelor de praf de catre aerul umed, proces foarte util persoanelor alergice;
  • Mobilierul, podelele din lemn si picturile vor fi protejate, fisurile si deformarile vor fi evitate.

Gradul recomandat al umiditatii din aer este cuprins intre 40-60%. Pentru a avea un nivel optim al umiditatii aerului din interior, este necesara folosirea unui umidificator cand aerul este prea uscat. Umidificatoarele imbunatatesc aerul din interior prin mentinerea umiditatii optime a aerului.

Umidificarea aerului se poate realiza prin mai multe metode:

  1. Umidificare prin evaporare – un principiu natural de evaporare prin filtre care absorb apa si transfera umiditatea in aer;
  2. Umidificare cu ultrasunete – sunt folosite ultrasunetele pentru a produce mici picaturi de apa, care urmeaza sa fie raspandite in camera.
  3. Umidificare prin vaporizare – apa este adusa la punctul de fierbere in interiorul dispozitivului, pana se creeaza abur, care apoi este eliberat in incapere. Este o varianta utila pentru persoanele alergice;
  4. Umidificare cu spalare a aerului – acest proces este o combinatie intre umidificarea și purificarea aerului. Discuri speciale absorb apa si un ventilator poarta aerul uscat din incapere prin aceste discuri rotative umede; aerul umezit este apoi eliberat in camera.

Cele mai populare variante pentru cresterea umiditatii in locuinte sunt aerisirea incaperilor, amplasarea prosoapelor pe calorifere si amplasarea unor recipiente cu apa pe corpurile de incalzire.

Aerisirea corecta a incaperilor

Are legatură mai mult cu asigurarea de aer proaspat, si nu neaparat cu umidificarea aerului. Contribuie la aportul de oxigen, dar poate influenta regimul termic interior, fiind un factor care cauzeaza pierderea de energie. Pe timp de iarna contribuie la scaderea umiditatii interioare, care poate creste mai usor si care poate duce la aparitia problemelor legate de condens si mucegai. Metoda este una ineficienta pentru ridicarea nivelului de umiditate a aerului.

Prosoape umede pe calorifere

Fie ca vorbim despre prosoape umede, fie despre uscarea hainelor in spatii interioare, metoda are o eficienta redusa, deoarece cantitatea de apa continuta de materialele textile este redusa, de circa 1-2 litri. Este o cantitate mica raportata la necesarul de umezeala al unei incaperi de dimensiuni normale. In plus, ar trebui ca prosoapele si rufele sa fie spalate de mai multe ori pe zi pentru a mari nivelul de umiditatea al aerului, si nu doar temporar, ci constant. Controlul umiditatii prin aceasta metoda este greu de realizat, iar valorile normale pot fi usor depasite, iar astfel sa se ajunga in cealalta extrema, cea a umiditatii excesive.

Recipiente cu apa amplasate pe calorifere

Metoda este similara cu umezirea prosoapelor si consta in amplasarea unui vas cu apa pe corpul de incalzire. Are randament pe o perioada scurta, dar concomitent cu incalzirea apei din vas poate dezvolta bacterii.

Fantana arteziana de interior

Fantanile de interior reprezinta masuri estetice de sporire a umiditaţii, dar cu un grad scazut de eficacitate, mai ales daca vorbim despre unele de dimensiuni reduse. Scopul lor principal este crearea unei atmosfere relaxante in camera. In schimb, fantanile de dimensiuni mai mari sau chiar perdelele de apa pot genera o cantitate mai insemnata de apa, insa necesita intretinere periodica pentru evitarea formarii bacteriilor.

Dincolo de aceste masuri de importanta redusa, exista inclusiv o serie de aparate mai mult sau mai putin profesionale pentru asigurarea umiditatii optime in interiorul unei locuinte. Insa despre alegerea acestor umidificatoare si despre modul lor de functionare vom discuta intr-un articol viitor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I)
"Plansul" termopanelor "Plansul" termopanelor
Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente? Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?
Efectele mucegaiului asupra sanatatii Efectele mucegaiului asupra sanatatii
O casa fara condens si igrasie O casa fara condens si igrasie
Condensul - o problema a locuintelor moderne Condensul - o problema a locuintelor moderne

Vezi mai multe articole