on

De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - II

26 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-un articol precedent am discutat despre umiditate, despre influenta acesteia asupra mediului interior al casei si despre cateva metode populare de asigurare a unei umiditati corecte a aerului. In acest material vom continua subiectul si vom vedea ce alte opţiuni comode si eficiente exista in ceea ce priveste controlul umiditatii sau umidificarii.

In primul rand, inainte de achizitionarea unui umidificator, este necesara masurarea umiditatii relative a aerului din incapere cu ajutorul unui higrometru.

Exista aparate de umidificare care nu dispun de optiunea de reglarea a umiditatii. Acestea functioneaza fara intrerupere, cat timp butonul de pornire este activ, si astfel se poate ajunge cu usurinta la situatia in care aerul interior devine prea umed. Consecinta este formarea condensului pe geamuri, a mucegaiului, dar si aparitia acarienilor si a paduchilor de praf. Din aceasta cauza este importanta functia de reglare a umiditatii cu ajutorul higrostatului care trebuie sa fie pe echipamentul de umidificare.

CITESTE SI: De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata

Tipuri de aparate si principiile lor de functionare

Umidificatorul cu ultrasunete

Umidificatorul cu ultrasunete imparte apa in particule foarte mici, cu un diametru de 1-5μm. Sistemul de ventilare elibereaza apoi aceste particule in mediu pentru a permite astfel restabilirea umiditatii corecte in camera sau in mediul in care este utilizat. Consumul si zgomotul sunt la valori foarte mici, la fel ca si consumul.

Umidificator cu aburi

Apa din aparat este incalzita cu ajutorul unor rezistente electrice. Din aceasta cauza consumul electric este destul de ridicat, iar in functie de clasa aparatului poate ajunge la valori cuprinse intre 300 pana la 500 Watt/ ora. In procesul de umidificare exista si posibilitatea ca particulele de praf din aer se alature particulelor de aburi.

Umidificatoare cu evaporare

Sunt concepute pentru umidificarea incaperilor mari si sunt prevazute cu un ventilator care aspira aerul uscat in interiorul aparatului. Aici exista un rezervor de apa cu blocuri de filtrare higroscopice, capabile sa absoarba apa prin capilaritate. Aerul uscat este trecut prin aceste blocuri de filtrare, umezit si eliberat in incapere. Pot fi sensibile la continutul de calcar din apa.

Pentru dezinfectare pot fi folosite, ca si in cazul aparatelor cu elemente de filtrare – evaporare: substante chimice, solutii pentru igienizare sau elemente din argint.

Optiuni ale umidificatoarelor

La fel ca oricare alte aparate electrocasnice, umidificatoarele au evoluat prin oferirea a diverse functii pe langa cea principala, cea de umidificare a aerului. Astfel, exista mai multe tipuri de umidificatoare:

  • cu hidrometru incorporat, prin intermediul caruia poate fi setata umiditatea din incapere;
  • cu functia de ionizare care ajuta la restabilirea echilibrului din atmosfera;
  • cu rezervor mai mare, deci o durata mai lunga de functionare pana la reumplerea cu apa;
  • cu un nivel al zgomotului mai ridicat sau mai redus;
  • cu indicator sonor sau optic care avertizeaza golirea rezervorului;
  • cu o acoperire mai mare sau mai mica a suprafetei interioare.

Indiferent de metodele utilizate de umidificare sau dezumidificare a aerului, nu trebuie uitata nevoia de aer proaspat, cu continut ridicat de oxigen, iar pentru aceasta trebuie  asigurata aerisirea periodica a spatiilor interioare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I
Condens – Cauze si solutii Condens – Cauze si solutii
Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta! Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta!
3 metode alternative de eliminare a mucegaiului 3 metode alternative de eliminare a mucegaiului
Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor
Impactul detergentilor naturali asupra sanatatii pielii Impactul detergentilor naturali asupra sanatatii pielii

Vezi mai multe articole