on

De ce nu isi mai cumpara tinerii case?

23 ianuarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La nivel mondial, tot mai multi tineri nu mai au ca obiectiv achizitionarea unei case sau a unui apartament, iar acest lucru ii preocupa atat dezvoltatorii imobiliari, cat si bancile. Este de inteles aceasta ingrijorare in randul celor care isi vor vedea afacerile si profiturile afectate de aceasta modificare de atitudine a celor din generatia “millennials”. Dar care sunt motivele pentru care acesti tineri nu isi mai cumpara case?

  1. Sociologii cred ca acest lucru este cauzat de faptul ca tinerii inca sufera de pe urma crizei financiare. Sa fie oare acesta singurul si cel mai important motiv? Nu. Tinerii au resimtit din plin criza financiara si economica din perioada 2009-2012. Multi dintre ei au inteles ca aceste crize sunt ciclice si inevitabile si ca mai devreme sau mai tarziu, in urmatorii 8 ani, se va sparge o noua bula, care ar fi de preferat sa-i prinda fara credite imobiliare la banci.
  2. Tinerii sunt cu mult mai mobili decat parintii si bunicii lor. Datorita globalizarii, companiilor multinationale si liberei circulatii a fortei de munca in cadrul Uniunii Europene si chiar si in alte tari de pe alte continente, tinerii nu au nicio problema sa lucreze 2 ani in Cluj, sa se mute apoi la Bucuresti, iar peste alti 2 ani sa plece la Amsterdam. In aceste conditii, de ce si-ar mai cumpara un apartament intr-un oras pe care l-ar putea parasi atunci cand apar oportunitati tentante la orizont?
  3. Preturile nu sunt tocmai mici. Tinerii nu au lichiditati suficiente sa cumpere un apartament si nici nu mai sunt dispusi sa fie legati de banca pentru urmatorii 30 de ani.
  4. Proprietatea vine la pachet cu multe cheltuieli si batai de cap, in timp ce inchirierea unei locuinte este o varianta mult mai comoda. O casa necesita renovare, reparatii periodice, mobila, iar toate acestea inseamna alti bani cheltuiti. In schimb, intr-un apartament inchiriat, nu este nevoie de niciun fel de interventie din partea chiriasului, toate problemele tehnice ale locuintei fiind rezolvate de proprietar.
  5. De ce tinerii si-ar cumpara o casa de vacanta intr-un loc pitoresc, cand pot sa mearga in vacanta in orice tara din lume? De ce sa-si cumpere o casa de vacanta pe Valea Prahovei, de exemplu, si sa faca citybreak-urile in acelasi loc, cand pot gasi usor cazare oriunde in lume si pot avea parte de 10 citybreak-uri in locuri diferite intr-un an?
  6. Generatiile mai vechi considera ca a avea o casa si o masina reprezinta o dovada a succesului. Tinerii de astazi considera ca o persoana de succes investeste in experiente precum calatorii, sporturi extreme, afaceri proprii care sa asigure o independenta financiara.
  7. Un alt motiv pentru care tinerii nu isi mai cumpara case sau amana foarte mult momentul achizitiei uneia este varsta casatoriei si a conceperii copilului. Daca in trecut oamenii se casatoreau si aveau primul copil in jurul varstei de 20 de ani, tinerii din ziua de astazi amana aceste doua momente pana dupa varsta de 30 de ani. In aceste conditii, daca esti o persoana singura si fara copii, de ce ti-ai investi banii intr-o casa si in rate la banci, cand poti sa calatoresti cu acesti bani si sa vezi intreaga lume?

Tu din ce motive crezi tinerii nu-si mai cumpara case in ziua de azi? Vom aprecia daca ne lasi opinia ta intr-un comentariu.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Tinerel Şmecher

31 ianuarie, 12:07

Aţi uitat esențialul! Lăcomia antreprenorilor și bancherilor e factorul determinat. Casele se vând la preturi duble sau triple fata de costul real al clădirii, bancherii pun dobânzi și tot felul de comisioane care uneori ajung cat prețul casei. Uite și de asta. De ce ași munci ca prostul sai fac fundul mare unui smecher? Aud!

Alte articole

O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari
Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare
Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental
Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii
BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei! BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei!
Cronica scurta a unui eveniment reusit: cum a fost la BIFE-SIM 2017 Cronica scurta a unui eveniment reusit: cum a fost la BIFE-SIM 2017

Vezi mai multe articole