on

De ce sa alegi lemnul pentru structura casei tale. Principalele avantaje ale caselor pe structura de lemn

15 ianuarie, 2025

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O simplă privire asupra domeniului construcțiilor de case ne arată că sunt mai multe materiale din care poate fi realizată structura de rezistență a casei, fiecare cu plusurile și minusurile specifice. Printre acestea găsim: cărămida, betonul, lemnul, BCA-ul, metalul, chiar și lutul sau paiele. Înainte de a alege, este recomandat să definim foarte clar ce anume este important pentru noi, atât în perioada de șantier, cât și în cea de exploatare a casei. În ceea ce urmează ne propunem să-ți prezentăm o parte dintre avantajele de care beneficiezi dacă alegi să construiești ... cu lemn!

 

proiecte case lemn

 

 

Dar. înainte de a vorbi despre avantaje, trebuie să știi că structura de rezistență nu influențează aspectul exterior al casei. Poți alege orice fel de finisaj exterior, de la tencuieli obișnuite, la fațade ventilate din lemn. Nici arhitectura casei nu va fi condiționată de folosirea lemnului pentru structură.

Vei găsi cu ușurință constructori case din lemn personalizabile 100% care vor putea da viață chiar și celor mai îndrăznețe idei.

 

Se construiesc mai repede, iar șantierul este mai curat

Casele pe structură de lemn se ridică mult mai repede, mai ales dacă la construcția lor se folosesc panouri prefabricate. Cu cât prefabricarea este mai avansată, cu atât timpul este mai scurt. Prin prefabricare se înțelege construirea pereților și a planșeelor în fabrică cu ajutorul unor echipamente foarte precise care asigură o prelucrare foarte exactă. Elementele obținute sunt de dimensiuni mari și astfel construcția înaintează mult mai repede.

Precizia prelucrărilor asigură un montaj corect, casa rezultată fiind trainică și bine închegată.

La scurtarea timpului de lucru contribuie și lipsa materialelor umede (ciment, beton, mortar) care au nevoie de timp pentru întărire și uscare. Fără aceste materiale șantierul este mult mai curat, fără cofraje și resturi întărite de material.

 

Fundația este mai simplă și mai ieftină

Lemnul este un material rezistent, dar ușor. La aceeași rezistență oferită, este mai ușor de 3-4 ori decât betonul sau cărămida. Casa rezultată va fi mai ușoară și de aceea va avea nevoie de o fundație mai simplă, adică ... mai ieftină!

 

Se comportă mai bine în cazul unui cutremur

Comportamentul mai bun la cutremur se datorează tot faptului că lemnul este ușor ceea ce duce la o greutate totală a casei mai mică. Cum forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, forța cu care cutremurul va acționa asupra unei case pe structură de lemn va fi mai mică.

La urmări mai reduse în cazul unui seism contribuie și elasticitatea lemnului. Capacitatea lui de a reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează face ca pe pereții caselor din lemn să apară mult mai greu crăpături.

Forma de cutie a pereților este o altă cauză a comportamentului bun la cutremur. Pereții și planșeele sunt făcuți din stâlpi și grinzi de lemn rigidizate față-spate cu panouri. Fizica de spune că o astfel de formă este una dintre cele mai rezistente, fiind foarte greu de deformat când forțe exterioare acționează asupra ei. 

 

Poți obține o suprafață utilă mai mare decât cu alte structuri

Tot pentru că lemnul este mai ușor se obține și un plus de suprafață utilă. Pereții vor avea aceeași rezistență la o grosime mai mică și astfel, la aceeași amprentă la sol ca a unei case din beton sau cărămidă, suprafața utilă va fi mai mare.

 

Sunt calde și bine izolate

Casele din lemn sunt calde încă de la început. Lipsa materialelor umede face să lipsească acea senzație de răceală și umezeală. În plus, lemnul este un material cald și bun izolator, contribuind astfel la atmosfera plăcută a casei.

Dar cel mai important este modul cum sunt construite aceste case. În interiorul cutiei reprezentată de pereți și planșee este un spațiu gol unde se montează materialul izolator. Astfel, casele sunt foarte bine izolate termic prin simpla montare a pereților. Adăugând izolarea exterioară a pereților și acoperișului, ferestre performante și eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, se obține o casa foarte eficientă economic. Dacă vă doriți costuri scăzute de întreținere, alegeți deci constructori case lemn pentru economii de energie.

 

Costuri previzibile și controlabile

Controlul costurilor este mult mai bun la o casă pe structură de lemn. Costul este stabilit foarte exact după realizarea proiectului de rezistență și conformare energetică și nu poate varia decât dacă se fac schimbări în proiectul inițial. Nu există materialele a căror cantitate/număr să nu fie foarte clar determinat încă de la faza de proiectare.

Aceste avantaje au drept consecință o creștere continuă și susținută a numărului celor care aleg casele pe structură de lemn. La ele trebuie adăugat și că lemnul este un material sustenabil, regenerabil și recuperabil, un material cald care contribuie la atmosfera plăcută din casă și la sănătatea fizică și mentală a locuitorilor ei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Case eco-friendly Case eco-friendly
Casa DOC: locuinta de pe malul Dunarii care si-a facut loc printre marile proiecte internationale Casa DOC: locuinta de pe malul Dunarii care si-a facut loc printre marile proiecte internationale
Casa din copac Casa din copac
Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor Casele plutitoare: Luxul de pe luciul apelor
Casa activa | Un concept inovator Casa activa | Un concept inovator
Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici

Vezi mai multe articole