on

De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump?

22 iunie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Continuam seria de articole prin care dorim sa explicam clientilor nostri, si mai ales celor care doresc sa devina clientii nostri, ce trebuie sa aiba in vedere atunci cand aleg furnizorul de profile WPC (lemn compozit) pentru gardul sau terasa pe care doresc sa o construiasca.

 

Foto : Terasa si balustrade realizate din profile WPC produse de Bencomp

 

In primul rand nu trebuie sa te gandesti doar la banii pe care-i cheltuiesti acum. Poate ca pretul pe care il platesti poate parea un chilipir, insa de-a lungul anilor, vei avea costuri suplimentare. Nu uita sa iei in calcul durabilitatea lucrarii pe care doresti sa o realizezi. Un gard sau o pardoseala care nu are capacitatea de a rezista la uzura, rupere si deteriorare pe termen lung, sau la variatii de temperatura vara – iarna, va necesita reparatii sau chiar o inlocuire, ambele putand fi costisitoare. Alegand profile de calitate economisesti timpul cu intretinerea si costurile aferente.

 

Asa se intampla in cazul lemnului compozit (WPC) produs in fabrica BENCOMP: este durabil si fara costuri de intretinere, fara a fi atacat de insecte sau de mucegai. Nu va trebui sa iti faci griji cu privire la decolorare, reparare, vopsire, curatare etc. Esti dispus sa renunti la cateva sambete pentru a-ti ingriji gardul sau terasa? Te-ai gandit bine cat va costa sa iti mentii gardul sau terasa (mai ales daca alegi sa angajezi profesionisti pentru intretinere)? Mirajul „ieftin si bun” se dovedeste intotdeauna pagubos, invata din greselile altora si nu intra si tu in aceasta capcana.

 

La prima vedere, un profil de pardoseala WPC de calitate nu difera esential de unul inferior, care rezista maxim doi ani pana la aparitia fisurilor. Ceea ce face diferenta este compozitia si calitatea materiilor prime si a aditivilor utilizati. Folosirea unor ingrediente ieftine, absenta unor aditivi esentiali din reteta fac ca produsul sa fie mai ieftin, insa aceste „economii” se intorc inapoi cu un efect de bumerang nedorit : proprietatile fizico-mecanice sunt mult inferioare produselor realizate din ingrediente premium (asa cum foloseste BENCOMP) cu impact semnificativ asupra reducerii perioadei de utilizare.

 

De ce ai cumpara profile WPC care sa dureze doar 2 ani pana incep sa creeze probleme? Cand alegi materialul pentru acoperis nu alegi cel mai ieftin produs, pentru ca iti doresti o durata mare de utilizare, la fel si pentru termopane. De ce sa nu cauti durata de viata cea mai mare si la profilele WPC pentru terasa sau gardul tau?

 

Comparatii teste si analize de laborator – profile WPC produse de BENCOMP versus profile WPC de import ieftine

 

Si pentru ca nu trebuie sa ne crezi pe cuvant, vom prezenta mai jos cateva rezultate comparative ale unor teste efectuate la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii (INCERC) si in laboratorul propriu pentru a compara diferitele esnatioane de WPC [1] produse de Bencomp si de import.

 

Mai intai, rezultatele testului de Rezistenta la uzura (incercarea Frick-Taber) :

 

Fie ca vorbim despre un gard, sau (mai ales) o terasa, rezistenta la uzura este un indicator important al calitatii. Aceasta este invers proportionala cu pierderea de masa, cu alte cuvinte cu cat pierderea de masa este mai mare, cu atat rezistenta profilului este mai slaba, mai scazuta.

 

Interpretarea tabelului (si a graficului de mai sus) este una cat se poate de simpla: o pierdere de masa mai mare cu 70% la profilul WPC de import fata de profilul produs in fabrica Bencomp dovedeste o rezistenta mult scazuta la uzura pentru profilul de import, ceea ce pentru profilele de pardoseala pentru terase este un mare neajuns (acestea fiind destinate traficului rezidential, comercial, sau greu).

 

Un alt test relevant, ca masura a calitatii si durabilitatii profilului WPC este cel de Rezistenta la incovoiere. Acest test se face inainte si dupa expunere la radiatiile UV. Prin expunerea la radiatii UV (si umiditate, in cicluri alternative) sunt simulate in laborator, in mod accelerat, conditiile de stres pe care le sufera materialul in timp, ca urmare a expunerii in aer liber la soare, ploi etc. Un produs de calitate, ce contine un aditiv ce se numeste stabilizator anti-UV are o scadere redusa a rezistentei la incovoiere in urma expunerii fata de unul nestabilizat (evident pentru a economisi costul cu acest aditiv scump).

 

Rezistenta la incovoiere (inainte de expunerea accelerata la UV)

 

Testele efectuate in laboratorul extern INCERC au demonstrat ca rezistenta la incovoiere a profilelor produse de BENCOMP inainte de expunerea la radiatiile UV este cu 20% mai mare decat cea a profilelor WPC ieftine (tot inainte de expunere).

 

Rezistenta la incovoiere (dupa expunerea accelerata la UV)

Dupa expunerea la expunerea accelerata UV in conditii de simulare in laborator, rezistenta la incovoiere masurata este cu 34% mai mica in cazul profilelor ieftine fata de cea rezultata in urma masurarii profilelor WPC Bencomp. Pe langa semnalul unei rezistente mecanice inferioare, acest rezultat confirma aditivarea redusa (sau inexistenta) cu aditivi anti-UV in cazul profilelor ieftine. Desi costul acestor aditivi este extrem de ridicat, BENCOMP nu face nici un compromis in ceea ce priveste reteta si calitatea ingredientelor utilizate fiindca, pana la urma, acestea sunt cele care dau calitatea si durabilitatea in timp a profilelor WPC (bineinteles, impreuna cu cea a materiilor prime principale).

 

Din pacate, pentru a sustine un pret cat mai scazut, in profilele WPC ieftine de import este introdus carbonatul de calciu, un material de umplutura foarte ieftin, care afecteaza rezistenta mecanica a produsului si care nu are nici un rol decat acela de a inlocui un procent din materialele de baza, mai scumpe. De-a lungul timpului, carbonatul de calciu are tendinta sa iasa la suprafata profilelor sub forma de pete albe, inestetice, care vor continua sa apara si dupa spalarea cu jet de apa.

 

Un alt test comparativ care a fost efectuat este cel de scufundare in apa clocotita timp de 5 ore. Conform standardelor internationale, cresterea de greutate (tradusa in absorbtia de apa) nu trebuie sa depaseasca 5%.

 

Asadar, absorbtia de apa in cazul profilelor WPC de import este cu 52% mai mare fata de cea a profilelor WPC produse de BENCOMP, o alta masura a calitatii reduse a profilelor de import ieftine. Un profil care absoarbe foarte multa apa are tendinta de a de curba in timp, de a se valuri.

 

In concluzie

 

Asa cum spuneam si mai devreme, la prima vedere, un deck de calitate nu difera esential de un deck inferior, care rezista maxim doi ani pana la aparitia fisurilor. Nu aspectul este cel care determina calitatea (cu exceptia asimetriilor de extrudere, usor observabile), ci producatorul si materialele folosite. De aceea, pentru ca o terasa placata cu profile WPC sau o imprejmuire realizata din profile WPC e gandita sa reziste de la 10 ani in sus, e foarte important sa te interesezi de firma producatoare a profilelor si sa obtii referinte de la clientii care au folosit deja aceste profile.
Pentru ca rezistenta la intemperii presupune analize de laborator care pot dura si 6 luni, e bine sa ceri fisa tehnica a produsului si sa verifici cu atentie durata si la ce anume se refera garantia (culoare, rezistenta mecanica, rezistenta la mucegai si insecte, etc).


Daca produsul A cost 100 lei si produsul B costa 50 lei, dar produsul A poate fi utilizat 10 ani, iar produsul B doar 2 ani, rezulta:

  • Pentru produsul A                     cost de utilizare/an = 100 lei/10 ani = 10 lei/an
  • Pentru produsul B                     cost de utilizare/an = 50 lei/2 ani = 25 lei/an

 

Avem deci, costurile de utilizare pe an pentru fiecare din cele doua produse. La care se adauga manopera de montare pentru produsul A si manopera de montare, demontare si inlocuire pentru produsul B.

 

Te lasam pe tine sa tragi concluzia care produs este mai scump!

    

Daca vrei sa afli mai multe despre lemnul compozit WPC produs in Romania de BENCOMP click aici: www.lemn-compozit.ro


pentru a compara diferitele esnatioane de WPC, produs la BENCOMP și respectiv, din import.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aplicare adeziv polistiren Aplicare adeziv polistiren
Piatra flexibila nonadeziva - Solutia ideala pentru proiectele tale de renovare Piatra flexibila nonadeziva - Solutia ideala pentru proiectele tale de renovare
Inovatia in Constructii: Rolul Aluminiului in Industria Tamplariei si Importanta Usilor Glisante Inovatia in Constructii: Rolul Aluminiului in Industria Tamplariei si Importanta Usilor Glisante
Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn
Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton
Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB

Vezi mai multe articole