De la 1 iulie: Asigurarea locuintei e obligatorie - 26 Ianuarie 2009

26 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De la 1 iulie: Asigurarea locuintei e obligatorie
26 Ianuarie 2009 
 
De anul acesta, mai exact din vara, de la 1 iulie, vom fi obligati sa ne asiguram locuintele. O lege intrata in vigoare la sfarsitul anului trecut prevede ca fiecare casa, indiferent unde se afla si cat de mare este, trebuie sa fie asigurata impotriva a trei riscuri: de cutremur, de inundatie si de alunecare de teren. Pentru aceasta, fiecare proprietar va trebui sa plateasca anual o prima intre 10 si 20 de euro.
 
 
 
Desi legea a fost votata anul trecut, multe lucruri sunt neclare inca, ceea ce ar putea duce la amanarea aplicarii ei. Specialistii spera ca normele de aplicare sa fie mai clare decat legea. La ora actuala se stiu sumele care trebuie cotizate de fiecare proprietar. Astfel, prima anuala se va situa intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul locuintei. Valoarea maxima a asigurarii e de 20.000 de euro, in cazul primei de 20 de euro, si de 10.000 de euro, in cazul celei de 10 euro.
 
Amenzi intre 100-500 de lei
 
Pentru multi proprietarii de locuinte, aceste sume nu reprezinta insa decat o mica parte din valoarea casei sau a apartamentului. Asiguratorii spun ca, pentru o locuinta care valoreaza, de exemplu, 100.000 de euro, se va incheia o polita de asigurare obligatorie de 20.000 de euro pentru riscurile de cutremur, de inundatii sau de alunecari de teren. Pentru a se acoperi insa valoarea totala a casei, un proprietar va trebui sa incheie si o asigurare optionala. De asemenea, vor exista foarte multe persoane, cel putin in mediul rural, care nu vor avea de unde sa plateasca 10 sau 20 de euro. Pentru aceste cazuri, legea nu prevede nici un fel de ajutor. In actul normativ sunt insa prevazute sanctiuni. Cei care nu-si asigura locuinta prin cumpararea unei polite obligatorii vor fi sanctionati din 1 iulie 2010 cu amenzi intre 100 si 500 de lei.
 
Obligativitatea incheierii unei asigurari pentru locuinta proprie revine si celor care au deja o polita de asigurare facultativa, care acopera si riscurile de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren, care sunt prevazute de polita obligatorie.
 
Doar sapte societati vor sa incheie polite
 
Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa vegheze la formarea Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care ar trebui sa fie constituit pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie. PAID va fi o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori. La ora actuala, sapte companii de asigurari au anuntat oficial ca vor sa participe la formarea PAID. Numai acestea vor avea dreptul sa incheie polite obligatorii.
 
Ce parere au cititorii nostri: «Este bine sa-ti pui la adapost casa»
 
Georgeta Barbulescu, 46 de ani, laborant-chimist: “Nu sunt incantata de ideea ca va fi o masura obligatorie, dar mi se pare, in esenta, o idee foarte utila pentru majoritatea romanilor. In strainatate e ceva foarte des intalnit si mi se pare foarte util. Åžtiu strainii astia ceva de isi asigura locuintele”.
 
Mircea Sfarlean, 69 de ani, pensionar: “Cred ca ideea guvernului este foarte buna, pentru ca te obliga sa te aperi , vrei-nu vrei, de toate relele care se pot napusti asupra ta oricand. Intr-un fel, te face mai constient de pericolele la care sunt expuse proprietatilor tale. Este bine sa-ti pui la adapost casa.”
 
Livioara Bosoi, 50 de ani, electronist: “Eu, personal, am locuinta asigurata incepand cu aceasta luna. Mi se pare foarte avantajos, pentru ca iti acopera atat cheltuielile pentru daune ca incendiu sau inundatie, cat si pagube pe care le-ai putea tu provoca altcuiva”.
 
Mihai Prisacaru, 21 de ani, crupier: “Mi se pare ca aceasta masura are atat avantaje, cat si dezavantaje. Partile mai putin bune sunt resimtite mai repede de cei care au mai multe proprietati pe care trebuie sa le puna la adapost. In astfel de situatii trebuie sa platesti o gramada de bani si nu mai este convenabil”.
 
Viorel Dumitriu, 57 de ani, curier: “Nu m-am gandit niciodata sa-mi fac o asigurare pentru casa, deoarece nu am avut niciodata salariul suficient de mare pentru a-mi permite acest lucru. Dar, daca as avea bani, cu siguranta mi-as asigura locuinta”.
 
Cladirile sunt grupate in doua categorii
 
Potrivit datelor statistice, in Romania sunt 8.250.000 de locuinte. Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A si 25% din categoria B.
 
Tip A - locuinte construite din beton armat, metal ori lemn sau pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic. Pentru acestea se va achita o prima anuala de 20 de euro, suma asigurata fiind de 20.000 de euro.
 
Tip B - cladirile cu peretii exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Pentru acestea, prima anuala de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurata este de 10.000 de euro.
 
Politele facultative au mai multe avantaje, dar sunt mai scumpe
 
Cei care nu se multumesc cu asigurarea obligatorie pentru locuinta pot opta simultan si pentru cea facultativa. Desi suma pe care trebuie sa o achite anual e mult mai mare, in cazul unei nenorociri, despagubirea oferita este si ea mai consistenta.
 
 
 
Pentru persoanele care vor sa-si protejeze bunurile, asigurarea facultativa ramane in continuare cea mai buna solutie. Companiile de asigurari ofera polite complexe care prevad atat riscurile naturale, gen cutremur, incendiu sau inundatie, cat si vandalismul. In principiu, riscurile incluse pe politele de asigurare nu difera foarte mult. La ora actuala, sunt o multime de companii si brokeri care vandasigurari pentru locuinta, de aceea inainte de a alege polita este bine sa analizati ofertele mai multor societati, pentru a face comparatie intre pretul cerut si facilitatile oferite. Este bine sa alegeti o firma mare, stabila din punct de vedere financiar, pentru a fi sigur ca va putea sa plateasca despagubirile in cazul unui eveniment nefericit. Åži daca tot alegeti o asigurare facultativa, este bine sa optati pentru o polita care sa includa asigurarea bunurilor din casa si asigurarea de raspundere civila a asiguratului (de exemplu, daca il inundati pe vecinul de la etajul inferior, asigurarea poate plati daunele provocate de dumneavoastra).
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010 Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010
Casele racoroase, revelatia caniculei 2007 Casele racoroase, revelatia caniculei 2007
Blocurile au ajuns radiatoare Blocurile au ajuns radiatoare
Locuinte noi Locuinte noi
Depanero deschide un call center la Galati Depanero deschide un call center la Galati
Expertizarea imobilelor cu risc seismic, obligatorie pentru proprietari Expertizarea imobilelor cu risc seismic, obligatorie pentru proprietari

Vezi mai multe articole