Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (3)

09 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamana aceasta ne propunem sa incheiem prezentarea celor mai cunoscuti adezivi folositi in termoizolatiile interioare, pentru a trece la alte materiale, tot termoizolante si chiar la adevarate sisteme dedicate acestor operatiuni.

Adezivul Masterfix asigura lipirea placilor de polistiren si a plaselor din fibra de sticla pentru tencuieli. Este un adeziv finit, sub forma de praf, care are in compozitie rasini artificiale. Se utilizeaza la temperaturi de peste 5°C. Pentru asigurarea amestecului optim, dozarea se face cu 6,7 -7,2 litri de apa la un sac de adeziv (25 kg).

Pentru lipirea polistirenului, se calculeaza 2,5 -4 kg/m2 in functie de calitatea si curatenia suprafetei, iar pentru lipirea plaselor din fibra de stica 3 -3,5 kg/m2.

Adezivul Amvic face parte sintr-o intreg termosistem alaturi de polistiren expandat ignifugat (EPS); dibluri cu rozeta; plasa de armare din fibra de sticla; adeziv pentru plasa din fibra de sticla (Masa de spaclu) si finisaj exterior – amorsa si tencuiala decorativa. Acest sistem are si el o serie de avantaje incontestabile: reduce costurilor pentru incalzire in perioadele friguroase; ofera racoare in zilele caniculare; poate fi aplicat atat pe cladiri vechi cat si noi; permite renovarea estetica a fatadelor; mascheaza eventualele defecte ale peretilor. Se poate aplica pe suprafata exterioara a peretilor realizati din caramida, BCA, beton, beton usor, beton poros, tencuieli de ciment, tencuieli var – ciment, tencuieli vechi, lemn, OSB si direct pe orice tip de zidarie. Procedura de aplicare este clasica. De exemplu pentru lipirea placilor de polistiren, in cazul cladirilor vechi, care sunt tencuite se verifica tencuiala existenta pe toata suprafata. Acolo unde aceasta este deteriorata sau “suna a gol” se da jos tencuiala existenta si se repara peretele. Asezarea placilor se va face de jos in sus, in randuri orizontale. Adezivul pe baza de ciment, nisip fin cuartos, rasini pentru pereti denivelati si drepti se aplica pe perimetrul placii in lungimea canturilor si in 5 – 6 puncte pe restul suprafetei. Placa se fixeaza prin apasare usoara iar verticalitatea si planeitatea se obtin prin apasarea mai multor placi cu un dreptar de lemn sau metal, se verifica cu bolobocul. In cazul peretilor tencuiti sau drepti (gen AMVIC) se foloseste adeziv Eurofix. Placile de polistiren se fixeaza cu acest adeziv prin aplicare directa, fara a mai necesita o fixare suplimentara cu dibluri si avand un randament mare.
 
Suprafetele ce urmeaza a fi lipite trebuie sa fie uscate, desprafuite. Adezivul se aplica pe polistiren cu ajutorul spatulei dozatoare. Lipirea polistirenului de zid trebuie facuta in maxim 10-15 minute de la depunerea adezivului, printr-o presare usoara. Fixarea se realizeaza imediat, iar uscarea adezivului devine completa dupa minim 24 ore, maxim 72 ore.
 
Fixarea diblurilor cu rozeta se face numai dupa uscarea adezivului de lipire a placilor termoizolante (minim 24 ore de la aplicarea placilor termoizolante care urmeaza a fi fixate mecanic). Montarea diblurilor presupune marcarea punctelor in care acestea urmeaza a fi fixate si amplasarea lor. Montarea se va face cu o masina rotopercutoare prevazuta cu un burghiu avand diametrul si lungimea necesare pentru ca mandrina sa produca pe suprafata placii termoizolante din polistiren o amprenta. Urmatorul pas este introducerea, in locasurile forate, a diblurilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim? Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim?
Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn
Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel
De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump? De ce WPC-ul ieftin este de fapt mai scump?
Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte
Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice

Vezi mai multe articole