on

De la o improvizatie la tragedie nu e decat un pas!

09 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este trist ca asistam din nou la evenimente nedorite precum incendiul recent de la spitalul Matei Bals din capitala. Este si mai trist pentru ca intr-un spital mergi ca sa te vindeci, sa fii ingrijit si sa iti recapeti sanatatea, insa in ultima perioada constatam ca lucrurile se intampla invers. Avem de-a face cu pacienti decedati in urma unor incendii in spitalele de stat. Si mai grav este ca incendiile sunt produse chiar daca specialistii au spus clar si explicit care sunt problemele existente si care sunt urmarile posibile.

 

Ce este de facut? Probabil ca s-a mai spus in multe moduri si din multe privinte, insa va mai spunem si noi o data. Nu este posibil sa avem un spital nou la standardele actuale fara ca acesta sa fie construit de la zero. Toate spitalele noastre au o varsta considerabila si chiar daca de-a lungul timpului au fost facute renovari si modernizari partiale, cladirile sunt departe de standardele actuale din domeniu.

 

Fie ca este vorba de obiective globale privind securitatea la incendiu a constructiilor, de alimentarea cu apa, energie electrica, gaze medicale sau climatizare sau de caile de acces pentru ambulante si locuri de parcare pentru vizitatori, peste tot sunt probleme in conditiile normale de exploatare. In situatia actuala cand spitalele sunt aglomerate, cand concentratiile de oxigen cresc nemonitorizate pana la producerea unor explozii si personalul este solicitat peste masura riscurile de producere a unor accidente cresc exponential.

Suntem constienti ca spitale noi nu se pot construi peste noapte, insa se poate face ceva pentru a limita producerea unor astfel de situatii? Bineinteles!

 

Este nevoie insa de o analiza serioasa a tuturor factorilor de risc si de deblocarea de urgenta a resurselor necesare pentru evaluarea si implementarea masurilor de protectie.

 

In primul rand este nevoie de specialisti, de persoane care sa cunoasca domeniul sa aiba expertiza si sa observe factorii de risc si ulterior sa fie luati in seama de manageri. De multe ori este nevoie doar de o inspectie vizuala din partea unui expert pentru a identifica probleme reale care pun in pericol sanatatea celor care isi desfasoara activitatea in aceea cladire.

 

Un administrator al unei cladiri vechi trebuie sa identifice cele mai acute probleme si ulterior, in functie de pregatire si specializare, sa se consulte si sa solicite un audit pentru fiecare segment unde au fost identificate probleme.

 

 

De ce este nevoie sa apelam la profesionisti pentru un audit energetic, spre exemplu?

  • Aparatele de masura utilizate (clasa A) necesita investitii mari si este nerentabil sa fie detinute de entitatea care are in administrare cladirea.
  • Specialistii si experienta acestora duc la identificarea unor probleme ascunse care pot avea consecinte nefaste si care nu sunt usor de identificat de o persoana chiar si mediu calificata.
  • O analiza eficienta poate scoate la iveala si utilizarea necorespunzatoare a unor echipamente si implicit un consum prea mare de energie.
  • Un parteneriat de durata va ajuta atat la identificarea problemelor cat si la furnizarea unui plan de masuri pentru rezolvarea acestora.

 

Este nevoie de oameni care sa isi asume responsabilitatea, sa inteleaga si sa rezolve probleme; din pacate la noi este un obicei sa ne acoperim in hartii care sa ne absolve de responsabilitati, dar care sa nu rezolve problemele existente.

 

Actiunile de verificare si evaluare a riscurilor trebuie sa fie intreprinse periodic, iar administratorul cladirii sau conducatorul institutiei trebuie sa solicite si sa obtina avizele si autorizatiile de securitate la incendiu prevazute de lege, dar si sa asigure respectarea conditiilor care au stat la baza eliberarii acestora. Nu este o situatie singulara cand cladirile sunt prevazute cu hidranti de interior care ulterior sunt blocati de catre obiecte de mobilier sau echipamente care ingreuneaza accesul intr-o situatie de urgenta.

 

Instruirea personalului este foarte importanta, iar intelegerea si punerea in practica a organizarii privind apararea impotriva incendiilor poate face diferenta intre un incendiu de proportii soldat cu pierderi de vieti omenesti si un inceput de incendiu fara victime tinut sub control pana la sosirea echipajelor specializate de pompieri sau chiar stingerea acestuia.

 

De asemenea, personalul este obligat sa raporteze orice defect sau neconformitate a instalatiilor utilizate si sa scoata din uz echipamentul pana la remedierea deficientelor.

 

Putem continua cu pagini intregi de recomandari si reguli de urmat. insa situatia reala este departe de a fi apropiata de normalitate. In continuare facem cateva precizari despre cum merg lucrurile in realitate:

 

  • In primul rand se invoca bugetele – “nu sunt bani” si de aici urmeaza hartii peste hartii care nu fac decat sa ii absolve de responsabilitate pe cei responsabili, dar cum spuneam si mai sus sa nu rezolve problemele sau sa le rezolve extrem de tarziu timp in care riscurile majore sa existe.

 

  • Improvizatiile – ne-am obisnuit sa traim cu ele. Iar ele se realizeaza frecvent, fie ca e vorba de o priza desprinsa din perete, de un cablu cu izolatia deteriorata, de lipsa impamantarii sau de echipamente reparate necorespunzator de catre firme care obtin contracte, dar nu au capacitatea de interventie sau oameni calificati.

 

  • Achizitiile care se fac exclusiv pe criteriul “cel mai mic pret” fara sa se tina cont de calitatea produselor, fara sa existe caiete de sarcini intocmite de specialisti si uneori facute cu dedicatie.

 

  • Depasirea termenelor de revizie, lipsa contractelor de service cu firme specializate si neefectuarea mentenantei preventive asociate cu utilizarea intensa a echipamentelor, uneori incorect de catre personal neinstruit.

 

  • Controlul si sanctiunile interne sunt inexistente, iar din cauza supraaglomerarii chiar si atunci cand sunt constatate nereguli acestea sunt trecute cu vederea pentru a nu intrerupe activitatea.

 

Articol scris de Sorin Popa, inginer specialist electrice Misiunea Casa

Sursa foto: digi.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate
Despre calitatea aparatajului electric Despre calitatea aparatajului electric
Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta
Instalatia electrica Instalatia electrica
Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa! Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa!
Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure

Vezi mai multe articole