De unde ar putea veni relansarea pietei de centrale termice: programul Casa Verde si eliminarea subventiilor la caldura - 12 iulie 2010

12 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Principalii furnizori de centrale termice estimeaza pentru anul acesta o revenire pe crestere a pietei de profil, dupa o scadere de 30% in 2009, pe fondul lansarii programului Casa Verde, prin care sunt subventionate sistemele regenerabile de incalzire, dar mai ales al debransarilor populatiei de la sistemul centralizat de incalzire, in conditiile in care guvernul discuta eliminarea subventiilor pentru energia termica, scrie revista Business Construct (www.zf.ro/business-construct).
 
 
Piata de centrale termice din Romania s-a redus anul trecut la putin peste 100.000 de unitati, insa estimarile de scadere date de unii dintre principalii jucatori de pe piata locala de profil variaza de la minus 30% pana la minus 50%, in lipsa unor statistici oficiale in ceea ce priveste numarul unitatilor prezente pe piata.
"Nu exista date oficiale despre numarul de centrale termice din Romania, insa noi estimam o scadere de circa 30% a pietei de profil, undeva la nivelul de 100.000 de unitati. Aici ne referim strict la piata de centrale termice conventionale, cele de apartament. Pe alte segmente, scaderea este mai mare decat atat", a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, subsidiara locala a grupului italian Ariston Thermo.
Compania detine pe plan local o cota de piata de aproximativ 28% pe segmentul de centrale termice conventionale, iar pentru acest an oficialii companiei estimeaza o crestere a cotei de piata.
"In ceea ce priveste cifra de afaceri pe 2009, am inregistrat o scadere similara cu piata", a adaugat Draguleanu. Ariston Thermo Romania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 24,5 milioane de euro, potrivit informatiilor de la Ministerul de Finante.
Valentin Nan, directorul de marketing al Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann, apreciaza ca valoarea pietei s-a injumatatit anul trecut, coborand in jurul valorii de 80 de milioane de euro.
"Fata de 2008, in valoare piata a inregistrat o scadere de aproape 50%, in prezent situandu-se in jurul valorii de 75-80 de milioane de euro. Scaderea a fost atat de mare in principal din cauza evolutiei cursului de schimb", a spus Nan. Estimarea in volum a pietei realizata de reprezentatul Viessmann este similara cu cea a lui Draguleanu, de putin peste 100.000 de unitati.
Subsidiara locala a companiei germane a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 23 de milioane de euro, mai mica cu aproximativ 35% fata de nivelul afacerilor din 2008, in timp ce pentru 2010 compania estimeaza o crestere usoara de pana la 24,5 milioane de euro.
"In opinia noastra, in 2009 piata centralelor termice s-a ridicat la circa 102.000 de unitati si la o valoare cuprinsa intre 75 si 100 de milioane de euro", a estimat si Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania, distribuitor de centrale termice, parte a grupului germano-britanic BDR Thermea.
Afacerile Baxi in Romania s-au ridicat anul trecut la 3,3 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 30% fata cifra de afaceri din 2008, in timp ce estimarile companiei in ceea ce priveste piata indica o scadere de circa 40%.
"In 2009, Baxi Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 14 milioane de lei, in scadere cu circa 33% fata de anul 2008. Cifra realizata se incadreaza in procentul de contractie a pietei de 40%, previzionat pentru anul 2009 pe fondul adancirii crizei economice si incetinirii ritmului de crestere inclusiv in industria constructiilor civile", a explicat Scarlat.
 
Inceput de an optimist
Businessul cu centrale termice este unul sezonier, in conditiile in care proprietarii care doresc sa-si instaleze o centrala termica trebuie sa astepte golirea sistemului centralizat de incalzire. Tinand cont de iarna lunga din acest an, vanzarile de centrale termice abia incep sa se simta in piata, dar cu toate acestea, jucatorii locali sunt ceva mai optimisti.
"Inceputul de an seamana un pic cu 2009, dar scaderea de anul trecut era ceva mai mare decat cea de anul acesta. De altfel, estimarile de crestere pentru primul trimestru au fost depasite", a mai spus Draguleanu.
Si reprezentantul Baxi apreciaza ca inceputul acestui an a fost mai bun decat cel din 2009, inregistrand o crestere de peste 40% a afacerilor in acest interval.
"In primele cinci luni ale anului am inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 5,2 milioane de lei, reprezentand o crestere cu 42% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009", a precizat Sever.
Ca pondere in cifra de afaceri anuala, primele cinci luni, reprezinta circa 30%, potrivit estimarilor din piata.
Pe fondul acestor semnale din piata toti jucatorii estimeaza o crestere fie a afacerilor in acest an, fie o crestere a cotei de piata, in conditiile in care evenimentele care pot implusiona vanzarile, respectiv anularea subventiilor la incalzire si programul Casa Verde, ar putea fi anulate.
"Pentru anul 2010, am bugetat o cifra de afaceri de peste 19 milioane de lei. Vizam schimbarea mixului de produse vandute, o pondere semnificativa in aceasta proiectie reprezentandu-o centralele cu eficienta crescuta, centralele cu condensare", a adaugat Scarlat.
Cu ochii la debransari
Toti executivii aseteapta in acest an sa vada daca guvernul adopta sau nu eliminarea subventiilor la incalzire, eveniment care, spun ei, ar duce in mod sigur la o adevarata explozie a pietei de profil pe plan local. Chiar daca guvernul elimina subventiile, raman insa problemele de natura legislativa, care in prezent ingreuneaza foarte tare procedura de debransare de la sistemul centralizat de incalzire.
"Pentru anul 2010 piata va inregistra o crestere fata de 2009, factorii importanti fiind numarul de debransari cauzate de anuntarea taierii subventiilor, dar si cresterea segmentului de inlocuiri, datorat vechimii parcului de centrale existent in Romania. In mod sigur piata ar cunoaste o dezvoltare considerabila daca ar fi eliminate piedicile legislative si procedurale pentru debransare", a adaugat Sever.
De aceeasi parere este si Draguleanu, care apreciaza ca piata de centrale termice din Romania ar exploada in conditiile in care eliminarea subventiilor la cladura ar insemna o dublare a pretului platit de populatie. Spre exemplu, pretul de furnziare al energiei termice in Bucuresti se ridica la 234 de lei/ Gcal, in timp ce populatia plateste aproximativ 119 lei/Gcal, restul reprezentand subventii.
"Un eveniment care intr-adevar va implusiona piata ar putea fi eliminarea subventiilor pentru energia termica. Daca guvernul adopta aceasta decizie, toti vom plati dublu pentru incalzire, daca decidem sa ramanem conectati la sistemul centralizat de incalzire", a adaugat Draguleanu.
Si reprezentatul Viessman spune ca in acest an compania se va concentra mai mult pe clientii care urmeaza sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire, precum si pe clientii care se vor orienta catre inlocuirea sistemului cu unul mai nou.
 
Casa Verde, trecut in subsidiar
La sfarsitul lunii iunie este asteptata lansarea programului Casa Verde, prin care este subventionata achizitia unui sistem alternativ de incalzire, bazat pe resurse regenerabile, precum paletii din lemn, panourile solare sau pompele de caldura. In functie de sistemul ales, subventiile incep de la 3.000 de lei pentru centralele pe peleti, 6.000 de lei pentru sistemul solar si 8.000 de lei pentru pompele de caldura.
"Programul Casa Verde nu va schimba radical piata. In mod cert o va implusiona in ceea ce priveste vanzarea de sisteme alternative de incalzire, dar nu cred ca vom vedea volume extrem de mari. Piata de centrale din Romania este dedicata aproape in intregime centralelor de apartament, pe baza de gaz, si din aceasta cauza nu se incadreaza in program. In schimb, ar putea influenta vanzarea de centrale termice in condensare, care chiar daca merg pe gaz, au un randament mult mai bun si un consum mult mai mic decat cele conventionale, iar in Vest sunt considerate ecologice", a precizat Draguleanu.
Valoarea subventiilor acordate prin programul Casa Verde reprezinta circa 50% din pretul final al sistemelor alternative de incalzire, in conditiile in care preturile medii la sistemele incluse in program incep de la 5.000 de lei.
"Credem in continuare ca reducerea cotei maxime de subventionare de la 70-80% la maxim 50% va conduce la cresterea numarului de beneficiari de echipamente ce utilizeaza resursele regenerabile in locul combustibililor clasici si implicit la o eficientizare a investirii fondurilor alocate si o reducere semnificativa a consumului de combustibili fosili si a emisiilor de noxe in atmosfera", a apreciat Sever.
 
Sursa: ZF

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grundig, partener oficial al celui mai recent hub de design din Romania, Andreea Muresan Studio in Covaci 8 Grundig, partener oficial al celui mai recent hub de design din Romania, Andreea Muresan Studio in Covaci 8
Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii Praktiker: Tintele principale sunt orasele de dimensiuni medii
Cadastrul se va obtine mai repede si mai ieftin in sedii noi Cadastrul se va obtine mai repede si mai ieftin in sedii noi
Angajari masive si salarii mai mari in constructii Angajari masive si salarii mai mari in constructii
Asociatiile de proprietari critica modificarea legislatiei Asociatiile de proprietari critica modificarea legislatiei
Taxele scumpesc apartamentul cu 7% Taxele scumpesc apartamentul cu 7%

Vezi mai multe articole