Decorarea casei cu obiecte eco

07 aprilie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fiecare casa produce anual zeci, poate chiar sute de kilograme de resturi si deseuri menajere. Aruncam la gunoi nu doar alimente, ci si ambalaje, cutii, pet-uri, tesaturi, sticla, metale, cauciuc, lemn, ceramica, diverse obiecte de prin casa care s-au stricat sau pur si simplu nu ne mai plac si le inlocuim cu altele noi. Din pacate, nu tot ceea
decorarea casei cu obiecte eco
ce aruncam la gunoi este biodegradabil, astfel ca ajungem sa sufocam planeta cu tot felul de fibre sintetice, plastice si poliesteri care nu se degradeaza nici macar in 100 de ani. De aceea, pentru a incerca sa micsoram impactul pe care casele noastre il au asupra naturii, am putea sa incepem prin decorarea casei cu produse eco.

Decoratiunile eco se refera la cele executate din materiale biodegradabile, adica lemn, fibre naturale cum sunt cele din in, canepa, bumbac, matase, precum si hartia. In plus, produsele eco nu trebuie sa contina chimicale, vopseluri nocive, solventi.

Materiale prin excelenta eco si biodegradabile, care au o gama larga de utilizari, sunt bambusul si rachita. Datorita lor putem sa renuntam la mesele, scaunele sau fotoliile realizate din cadru metalic si tapitate cu vinilin si alte materiale pe baza de poliesteri. Putem opta pentru mese si fotolii din bambus sau rachita impletita, care sunt comode si confortabile, trainice si au totodata un design ce le confera posibilitatea de a fi usor asortate si integrate in decor, cu alte piese de mobilier. Tot datorita bambusului si a rachitei putem renunta la foarte raspanditele dar inestetice totodata mese si scaune pentru gradini si terase, realizate din plastic turnat.
.
Tot din aceste fibre lemnoase sau din orice fel de nuiele se pot impleti si tot felul de cosuri si cosulete: pentru paine, fructe sau pentru a aduna in ele obiecte precum chei, servetele, guma de mestecat, bomboane sau diverse pastile si medicamente pe care le folosim zilnic. Plus clasicele cosuri inalte, cu capac, in care adunam rufele ce urmeaza sa ia calea masinii de spalat.

Ramele pentru fotografii sau tablouri contin metal si plastic. Am putea sa alegem unele confectionate strict din lemn, dar la fel de frumoase si armonizate cu mobilierul camerei. Un alt obiect de mobilier dar si de decor realizat in cele mai multe cazuri tot din plastic il reprezinta cuierul-pom. Si in cazul lui putem opta pentru unul executat in intregime din lemn. Fie din esente locale, cires, nuc, fie din lemn exotic, palisandru, abanos, mahon.

O nota aparte unei incaperi dau statuetele sculptate in lemn. Fie ca este vorba de motive egiptene (faraoni sau scribi), indiene, chinezesti dar si reproduceri dupa sculptori celebri autohtoni (Poarta sarutului a lui Brancusi, de exemplu). La fel de frumoase si eco sunt si mastile, indiferent ca vorbim de cele tribale africane sau barbare.

Indiferent ca vorbim despre scaune, statuete, cosuri sau oricare alte obiecte de decoratiuni, realizarea lor din materiale lemnoase nu este suficienta pentru a le numi eco. Trebuie ca si vopselurile si lacurile folosite pentru tratarea lemnului sa fie fabricate din materii prime de origine animala, vegetala sau minerala.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017 Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017
Decoratiuni de Craciun - partea I Decoratiuni de Craciun - partea I
Tendinte in designul de interior pentru 2024: ce este nou Tendinte in designul de interior pentru 2024: ce este nou
Decorarea casei de Paste Decorarea casei de Paste
Rattanul - materialul viitorului Rattanul - materialul viitorului
Decoratiuni de Valentine's Day Decoratiuni de Valentine's Day

Vezi mai multe articole