Femeie care decoreaza peretii

Decorarea peretilor

24 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Zugrăvirea apartamentului sau camerei presupune lucrări specifice de reparare şi recondiţionare a suprafeţelor pereţilor, tavanelor şi nu numai. Pentru aceste două tipuri de suprafeţe, stratul final decorativ cel mai utilizat este vopseaua decorativa – vopseaua lavabilă. Aceasta poate fi utilizată în culoarea standard albă sau poate fi nuanţată computerizat, într-o gamă foarte bogată de culori, specifice fiecărui producător de vopsea.
Alegerea nuanţelor trebuie făcută având în vedere o multitudine de aspecte ce ţin de realizarea unui ambient plăcut, de o anume temă cromatică ce poate pune în valoare şi schimba radical interiorul casei. Trebuie să asortă diferitele tipuri de materiale utilizate la interior (parchet, tocuri uşi, tâmplărie ferestre etc.) pentru a obţine rezultatele cele mai bune pentru spaţiul în care urmează să ne petrecem cel puţin fiecare seară, în sânul familiei.

În afară de utilizarea vopselelor lavabile nuanţate, realizând camere într-o singură culoare, în două (tavanul alb şi pereţii coloraţi) sau chiar mai multe, există şi alte posibilităţi de a decora pereţii.

Cea mai simplă metodă de a realiza elemente decorative este utilizarea unor şabloane, utilizând ca material decorativ tot vopseaua lavabilă. Aceste şabloane se utilizează la finalul lucrărilor de zugrăvire, după finalizarea tuturor lucrărilor de recondiţionare a pereţilor şi aplicarea tuturor straturilor de vopsea lavabilă pe suprafeţe. Găsim în comerţ diferite şabloane (destul de scumpe) ce pot fi utilizate conform formelor pentru care sunt destinate sau ne putem confecţiona propriile şabloane. Materialul utilizat pentru confecţionarea şabloanelor este hârtia sau cartonul.

Totul tine de inspiraţie şi îndemânare. Dacă reuşim să ne alegem o temă şi să identificăm elementele de decor care ne sunt necesare, nu rămâne decât să transpunem pe hârtie sau carton modelul decorativ ales şi să realizăm decuparea acestuia. De îndată ce am reuşit să obţinem şablonul, urmează să îl transpunem pe peretele dorit.

Fixăm şablonul cu puţină bandă adezivă (atenţie să nu fie cu aderentă puternică şi să nu lase urme pe peretele existent) şi aplicăm vopseaua decorativă pe şablon, în nuanţa potrivită elementului decorativ. Aplicarea lavabilei se face în funcţie de mărimea şablonului, cu un trafalet normal, cu unul de dimensiuni reduse sau cu o pensula cupar moale pentru elemente decorative mai mici. Îndepărtăm cu grijă şablonul şi lăsăm să se usuce vopseaua lavabilă, presupun că deja vă place elementul decorativ şi suntem mândrii de ceea ce am reuşit.

Pentru cei care sunt mai putini îndemânatici sau nu au destul timp pentru a explora lumea şabloanelor decorative, există variantele autoadezive ale elementelor de decor – stickerele. În esenţă sunt autocolante ce e lipesc cel mai bine pe vopseaua lavabilă. Produsele de calitate nu lasă urme pe perete şi rezistă foarte bine zeci de ani dacă nu sunt zgâriate sau afectate mecanic.
Vopseaua lavabilă trebuie sa fie bine uscata, minim câteva zile de la aplicare trebuie să treacă până putem aplica elementele decorative de acest tip.

Autocolantele nu se aplica pe pereţii care au fost vopsiţi cu vopseluri pe baza de silicon sau pe baza de teflon.  Dacă aţi ales suprafaţa e se va decora, sdă vedem paşii necesari aplicării stickerelor:

- trageţi cu un card sau o spatulă suficient de solidă peste folia transparenta pentru ca autocolatul sa adere cat mai bine la aceasta
- dezlipiţi cu grijă hârtia de pe spatele autocolantului, cu grija,a astfel încât stickerul să rămână lipit în întregime de folia de transfer.
- poziţionaţi autocolantul lângă suprafaţa de lipit şi fixaţi-l începând de sus in jos. Dacă greşiţi poziţionarea, se poate dezlipi şi fixa din nou.
-  cu un card sau o spatulă suficient de solidă întindeţi cât mai bine stickerul şi îndepărtaţi toate bulele de aer.
- îndepărtaţi cu grija folia transparenta.

Creativitatea este termenul potrivit, putem realiza orice element de decor care ne este la îndemână, fie că discutăm de o camera de copii sau de una pentru adulţi.

Va dorim amenajări inspirate!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Antichizarea mobilierului din lemn Antichizarea mobilierului din lemn
"Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (2) "Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (2)
Mic mobilier in maniera orientala - bricolaj Mic mobilier in maniera orientala - bricolaj
Caramida aparenta, un finisaj rafinat Caramida aparenta, un finisaj rafinat
Cum se pot construi scafele din gips carton Cum se pot construi scafele din gips carton
Cum construim un bar in bucatarie Cum construim un bar in bucatarie

Vezi mai multe articole