Decorati cu ajutorul luminii!

Decorati cu ajutorul luminii!

09 ianuarie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iluminatul ajuta la conturarea atmosferei, conferind spatiului volum si noi perspective. Rolul sau este deosebit de important, un sistem bine gandit va „imbraca" locuinta, ii va oferi personalitate si o va completa din punct de vedere decorativ. După cum am văzut, în timpul sarbatorilor de iarna, iluminatul poate contribui la decorarea festiva a locuintei.

 
Iluminatul general are rolul de a distribui lumina uniform intr-o incapere, fiind obtinut cu ajutorul unui corp de iluminat principal, precum plafonierele, lustrele sau candelabrele. Ca surse de lumina principale, acestea trebuie alese in asa fel incat sa indeplineasca cerintele impuse de rolul functiunii respective. De exemplu, in birou, corpul de iluminat principal trebuie sa asigure o lumina puternica, ideala pentru a citi sau pentru a desfasura anumite activitati la computer
 
Iluminat direct si indirect
 
In functie de directia iluminarii exista iluminat direct si indirect. In primul caz, suprafata vizata este iluminata in mod intensiv si direct. In cel de-al doilea, lumina este reflectata de o suprafata in mod uniform in spatiul incaperii, cu ajutorul acestui tip de iluminat obtinandu-se efectul optic de largire a spatiului. De asemenea, lumina indirecta poate atenua efectul de contrast. Un mod spectaculos de iluminat indirect il constituie cel realizat prin scafe dispuse la intalnirea peretilor perimetrali cu tavanul, mai ales cand acesta este colorat; in acest caz, sursa de lumina este ascunsa si lumineaza tavanul astfel incat lumina se va colora dupa acesta din urma.

 

 

Decoratiuni interioare
 
decoratiuni interioare

 

 

In dormitor este indicata o lumina calda, diafana si odihnitoare. Deci sursa principala poate fi un sistem de iluminat indirect, realizat din tuburi de neon ascunse in nise, la nivelul tavanului. Acelasi efect il pot avea si spoturile incastrate, cu intensitate mica sau alternanta.
 
 
Iluminatul ambiental
 
Exista si un iluminat de atmosfera care poate fi general sau localizat, veiozele, lampile, aplicele si lampadarele fiind responsabile de atmosfera unei incaperi. In plus, ii intregesc decorul si ii ofera personalitate si mister. Iluminatul ambiental este bine-venit seara, atunci cand vrei sa te relaxezi, cand te uiti la televizor, citesti o carte sau pur si simplu stai la povesti cu cei dragi.
 
 
 
 
decoratiuni interioare
De asemenea, daca vreti sa obtineti un iluminat de atmosfera, puteti apela cu incredere la spoturi pozitionate in interiorul corpurilor de mobilier, care ofera o lumina discreta. Acestea se potrivesc foarte bine si in bucatarie.
 
 
Iluminatul directionat
 
In aceasta categorie intra lampile pentru birou sau citit, aplicele cu brat reglabil, spoturile care lumineaza blatul de lucru din bucatarie sau cele cu rol decorativ. Foarte practice in cazul iluminatului directionat sunt corpurile cu brate flexibile sau cele care se monteaza usor, permitand reasezarea lor in functie de nevoi.
 
De obicei, acest tip de iluminat este mixat cu cel general, eventual cu cel ambiental. Pozitionarea corpurilor de iluminat trebuie insa atent gandita, astfel incat sa existe armonie intre undele de lumina existente in incapere.
 
 
Sfaturi si recomandari
 
Camerele cu pereti in culori mai inchise necesita o iluminare mai puternica.
 
Vestibulul castiga din punct de vedere functional si estetic daca este iluminat indirect, fasciculul de lumina fiind indreptat spre plafon.
 
Lumina difuza estompeaza contururile precise ale incaperii, creand impresia de spatiu.
 
Un bec mai puternic furnizeaza mai multa lumina decat mai multe becuri slabe grupate.

 

 

 
decoratiuni interioare
 
 
Iluminat special in bucatarie
 
Bucataria necesita un iluminat adecvat, care sa faciliteze realizarea activitatilor specifice acestui spatiu si sa evite accidentele domestice. Acest aspect este cu atat mai important cu cat, in ultimul timp, bucataria a devenit locul predilect pentru petrecerea timpului si activitati in familie, ca luatul mesei si chiar divertisment.
 
Corpurile de iluminat suspendate (care pot „cadea" mai aproape de masa, daca aici se ia si masa), tuburi fluorescente (care repartizeaza uniform lumina) montate pe elementele murale situate deasupra planului de lucru, cateva spoturi - toate acestea vor asigura iluminatul necesar in bucatarie.
 
Pentru iluminarea blatului de lucru se recomanda montarea unor lampi cu halogen pe pervazul superior.
 
           
decoratiuni interioare
 
 
Atmosfera relaxanta
 
Lampadarele sau aplicele murale contribuie la obtinerea unei atmosfere relaxante , extrem de necesara in spatiul de odihna. Zona de la capatul patului poate fi iluminata cu ajutorul unei lampi cu abajur opac, montata pe perete sau se pot folosi veioze.
Atentie insa, fasciculul de lumina nu trebuie sa deranjeze partenerul de odihna.
Tot in acest scop se mai pot folosi aplice cu brat articulat sau spoturi de joasa tensiune. Coltul de lucru - in cazul in care acesta este amenajat in dormitor - se recomanda a fi iluminat de o lampa cu halogen de joasa tensiune.
Nu poate lipsi iluminatul sifonierului sau dressingului, ceea ce se poate realiza cu corpuri de iluminat de tip downlight de putere mica, orientabile.
 
 
Camera copilului
 
In acest spatiu iluminatul general va fi asigurat de aplicele de perete montate pe tavan sau pe peretii laterali, o solutie constand si in lampi suspendate de culori vii si diferite precum si veioze. Corpurile de iluminat trebuie orientate astfel incat sa nu deranjeze ochiul.
 
Bineinteles, acest iluminat trebuie completat de unul dirijat. Biroul trebuie luminat de o lampa cu brat mobil, bine fixata de blatul mesei. Aceasta se va pozitiona astfel incat lumina sa vina din stanga pentru a evita umbra mainii care scrie. In general aceste surse de lumina trebuie bine fixate, pentru ca micutii sa nu le rastoarne, producand accidente.
 
De asemenea, in acest spatiu este bine de instalat o lampita de semnalizare pe timpul noptii.
     
decoratiuni interioare
 
 
Atmosfera intima
 
Iluminatul poate fi principalul factor pentru realizarea unei atmosfere intime. Lampadarele si veiozele asigura un astfel de iluminat de ambianta, mai ales plasate langa un fotoliu sau o canapea. Tablourile sau posterele trebuie scoase in evidenta iar in acest scop se pot folosi lampadare cu fasciul dirijabil sau corpuri de iluminat de tip proiector de putere mica sau downlight reglabile, pentru a focaliza fluxul in zona de interes.
 
 
Se remarca tendinta „eco-friendly", ce se traduce si prin reducerea consumului de energie aferent iluminatului. In urma renuntarii la producerea de becuri cu incandescenta (conform directivei europene) se recomanda utilizarea becurilor economice, care au un consum de cateva ori mai redus fata de cele cu incandescenta, oferind aceeasi cantitate si calitate a luminii. Pretul acestora a inceput deja sa scada simtitor, devenind rentabile. O alta noutate este aparitia becurilor avand surse tip led in interior, cu forma si aspectul becurilor cu incandescenta, dar cu consum de cateva ori mai mic. O solutie la vechile spoturi cu halogen, deja montate in locuinte poate fi inlocuirea becurilor acestora cu becuri cu leduri, avand aceeasi forma si aspect, consum mult mai redus de energie si durata de viata de peste 15 ani.
 
 
Ce intensitati de lumina recomandati in locuinta?
 
La gamele de iluminat eco (becuri economice, tuburi fluorescente performante si becuri cu leduri), pentru locuinta se recomanda o putere instalata cu valori cuprinse intre 5-10 W/mp.
 
 
Care sunt noutatile in ceea ce priveste iluminatul casnic?
 
Din ce in ce mai mult se pune accent pe flexibilitatea iluminatului in locuinta. Una din tendinte este utilizarea lampadarelor cu becuri economice, tuburi fluorescente sau leduri, cu distributia luminii atat in jos, cat si in sus.
 
Acestea au trepte de setare a nivelului de lumina satisfacator pentru fiecare utilizator in parte, pot fi mutate usor in orice zona si alimentate la prize.
 
Un accent deosebit se pune pe iluminatul exterior al casei, al fatadei principale si usii de intrare, cu aplice si proiectoare de mici dimensiuni.
 

1. Iluminatul Inteligent și Conectat: Utilizarea tehnologiei smart home pentru controlul și personalizarea iluminatului.


2. Sustenabilitatea: Accent pe soluții ecologice și eficiente energetic.


3. Iluminatul Biologic: Adaptarea iluminatului la ritmurile circadiene pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.


4. Elemente Naturale: Integrarea elementelor naturale și organice în designul de iluminat.


5. Minimalismul: Design simplu, curat, cu accent pe funcționalitate.


6. Culori și Texturi: Utilizarea culorilor și texturilor variate pentru a adăuga profunzime și interes.


7. Tehnologia OLED și LED: Avansuri în tehnologia de iluminat pentru o mai bună eficiență și versatilitate.


8. Design Artistic: Iluminatul ca formă de artă, cu piese unice și sculpturale.


9. Interacțiunea și Experiența Utilizatorului: Iluminatul care răspunde la interacțiunea umană, schimbând culori sau intensitate.


10. Integrarea cu Alte Elemente de Design: Coordonarea iluminatului cu alte aspecte ale designului interior, cum ar fi mobilierul și decorațiunile.


Aceste tendințe reflectă o combinație de inovație tehnologică, preocupare pentru mediu și expresie artistică, esențiale în designul modern de interior.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sticlarie tip Galle - goana dupa autentic Sticlarie tip Galle - goana dupa autentic
Decoreaza pentru petrecerea de Halloween Decoreaza pentru petrecerea de Halloween
Idei creative pentru decorarea oualor de Paste Idei creative pentru decorarea oualor de Paste
Camera ideala - sfaturi pentru amenajari interioare Camera ideala - sfaturi pentru amenajari interioare
10 idei pentru decorarea dovlecilor de Halloween 10 idei pentru decorarea dovlecilor de Halloween
Corpurile de iluminat: cum le alegi pe cele mai potrivite pentru locuinta ta Corpurile de iluminat: cum le alegi pe cele mai potrivite pentru locuinta ta

Vezi mai multe articole