on

Deja 70% dintre elevi sunt analfabeti functional. Incotro?

08 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toate studiile psihometrice demonstreaza imbecilizarea populatiei lumii incepand cu anul 2000. Care stiti cu ce  eveniment coincide? Cu lansarea serviciului internetic world wide web (www) catre populatie, acesta fiind initial un proiect militar. Poate nu realizam acum, desi ar trebui, ca scaderea globala a coeficientului intelectual (IQ) ne va impacta major pe toate planurile. Acum cativa ani IQ-ul mediu european era de 99, Romania avand 91. Se estimeaza ca pana in anul 2050 coeficientul intelectual mediu global va fi în jur de 80.  Paradoxal, cand te gandesti ca accesul la informatia de pretutindeni ar fi trebuit sa ne imbunatateasca nivelul de cunostinte... Insa, poate ca aici e si capcana: nu ne mai chinuim sa memoram informatia, si de aici si regresia vocabularului tot mai des intalnita la tineri.

 

Peste 2.9 milioane elevi, prescolari si anteprescolari au revenit la scoala pe 5 Septembrie 2022 in cele peste 17,800 institutii de invatamant preuniversitar, dintre care 12,700 nerenovate de ani buni. Iar aceasta nu ar fi singura problema, mai avem si lipsa dotarilor si infrastructurii educationale, lipsa manualelor, slaba pregatire a cadrelor didactice, bullying-ul si multe altele. Insa, ce asteptari sa avem cand, in Romania, 32,5% din populatie se afla in risc de saracie sau excluziune sociala? Oare acest procent coplesitor nu e rezultatul direct proportional al lipsei importantei acordata educatiei? De ce vorbim tot mai des in ultimii ani despre scaderea nivelului calitativ in invatamant? Dupa cum a declarat si ministrul Sorin Cimpeanu, invatamantul online a fost o „catastrofa nationala”, domnia sa recunoscand ca scoala a ajuns intr-un punct de minim al calitatii educatiei in Romania (pe plan mondial se vorbeste ca a dus la pierderea, in medie, a 1.8 ani de scolarizare imposibil de recuperat).

 

Sa va reamintim ca in cadrul Programului-Pilot de Testare Standardizata, desfasurat la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie 2022 – in care au fost testati aproape 165.000 de elevi din 526 de scoli din toata tara, de la toate clasele, primare, gimnaziale si liceale - a rezultat ca 70% dintre elevii Romaniei sunt intr-o zona de risc sau intr-o zona de intelegere limitata a materiilor. Adica, pe scurt: azi, 7 din 10 copii sunt analfabeti functional. In mediul rural chiar 8 din 10. Cel mult 2 din 100 elevi romani se afla in zona inalta a competentelor, sunt creativi si au rezultate foarte bune, avand potential mare de a face performanta dupa finalizarea scolii. Sunt elevii pe care ii vedem premiati la olimpiadele internationale si, de cele mai multe ori, mentorati in privat. Insa, oare cati dintre acestia vor alege sa ramana in tara?

 

Anul acesta mai mult de 1 din 4 elevi de clasa a XII-a nu s-a inscris la bacalaureat, mai exact 26.7%. Insa, situatia e mai grava daca dam timpul inapoi cu 12 ani... fiindca, rezulta ca 45.4% dintre liceeni nu termina liceul cu o diploma de absolvire.

Referitor la mediul universitar, in Romania, in 2019, mai erau doar 37 de universitati private. In 2010 erau 52. In universitatile private mai studiaza astazi doar 65.000 de studenti. In urma cu zece ani erau peste 230.000. Aceasta situatie nu se intalneste numai in universitatile private, ci si in cele de stat. De ce? In practica s-a dovedit ca diplomele pe banda rulanta acordate unor studenti in fapt mediocri nu le asigura un job constant si bine platit, de aici si dezamagirea aferenta si scaderea interesului absolventilor de liceu pentru invatamantul superior, majoritatea optand pentru munca de jos bine platita in afara tarii. Ca sa nu mai aducem in discutie impiedicarea studentilor romani in a-si dezvolta competentele inca din timpul facultatii, dat fiind ca le este conditionata prezenta la cursuri de absolvire. Iar companiile, ce sa vedeti, puncteaza negativ lipsa experientei absolventilor. Un cerc vicios din care nu exista scapare decat daca cele doua parti – universitatea & angajatorul – isi dau mana.

 

Este posibila reforma invatamantului?

 

Este! Important este sa se doreasca.

 

Deja la 4 din 10 copii nu le place scoala. Asadar, reforma (nu peticirea) invatamantului romanesc este imperios necesara. Dezastrul din invatamantul superior se datoreaza celui din invatamantul primar si secundar. Nu putem pretinde performanta de la elevii invatati de suplinitori. La fel cum nu putem pretinde rezultate in general bune de la elevi nemotivati sa participe la cursuri in conditii improprii. Nu exista un raport oficial, insa va puteti imagina cate scoli isi asteapta elevii in cladiri pline de igrasie si mucegai, cu bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii. Cel putin 30% dintre ele conform interviurilor date de-a lungul anilor de cei peste 30 ministri ai Educatiei! Astfel ca ne putem „baza” an de an pe dezamagirea si demotivarea a cel putin 30% dintre copiii care, la un moment dat, nu se vor mai inhama la aceasta corvoada numita „educatie”. Involutie care va aduce cu sine si scaderea PIB si, automat, a nivelului calitatii vietii.

 

Ce facem pana atunci?

„Mobilizam mediul privat!” este raspunsul dat de Asociatia BookLand care, iata, in curand anunta un bilant de 66 institutii scolare renovate in ultimii 3 ani. Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994). Rezultat posibil datorita dorintei a peste 400 companii private de a contribui la imbunatatirea conditiilor in care invata elevii romani.

 

Eforturile acestei mici asociatii dovedesc ca si la noi se poate. Ca un buget mic, cheltuit eficient, poate aduce rezultate mari. Si ca autoritatile locale, odata implicate si ele – financiar sau logistic – pot deveni parteneri de nadejde in acest demers. Cele 29 institutii scolare din calendarul de Renovare 2022 se regasesc in 22 judete – Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea, Vaslui, Vrancea -, la ora actuala 12 fiind deja finalizate, restul in plin santier sau pe cale sa fie renovate in ultimele luni ale anului.

In final, in cele 66 scoli renovate, anual, peste 10,000 elevi vor simti beneficiile unei scoli „ca afara”. Diferenta se vede deja, conform spuselor directorilor institutiilor: nu se mai pleaca la alte scoli din apropiere, ba chiar se inscriu mai multi elevi la aceste scoli, iar profesorii isi iau mai multe ore de predare in cadrul acestora.

 

„Impreuna CONSTRUIM oameni” e deviza Asociatiei BookLand la care, in ultima vreme, au inceput sa adere si persoanele fizice prin completarea Formularului 230 sau prin transmiterea unui SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, donand astfel 2 Euro lunar pentru normalitatea in educatie.

 „Sa nu ajungem sa regretam timpul pierdut, timpul in care am asteptat . Societatea evolueaza mai rapid decat sistemul care ar trebui s-o ghideze. Iar daca directia e gresita, copiii nostri sunt afectati iremediabil, caci timpul nu mai poate fi dat inapoi. Scoala online i-a nenorocit, sa nu o facem si noi prin nepasare si neimplicare. Si o sa fiti uimiti cat de putin trebuie ca lucrurile sa se puna in miscare! Sa incepem prin a fi exemplu pentru cei mici. Schimbarea lor sa inceapa cu schimbarea noastra... macar a mentalitatii. Sa nu le mai spunem copiilor ca scoala nu le pune paine pe masa, caci chiar asta face... insa, in timp. Sa ii incurajam sa se duca la cursuri, sa invete pentru ei insisi, nu pentru note si sa aiba curajul sa-si urmeze vocatia, oricare ar fi aceasta: contabil, medic, tamplar, sofer. E nevoie de fiecare! Noi, romanii, poate ca nu ne-am mobilizat ca alte popoare – iar asta fiindca avem un nivel de toleranta si suportabilitate mult prea exersat de-a lungul istoriei noastre zbuciumate -, insa am facut-o mereu cand ne-a ajuns cutitul la os. Pana aici! Acum ori niciodata sa ne croim alta soarta!” Mihaela Petrovan – Fondator Asociatia BookLand.

 

Fara increderea si sustinerea partenerilor loiali care au sprijinit constant eforturile asociatiei, renovarea a 66 scoli/gradinite n-ar fi fost posibila: Unicredit Consumer Financing, Decathlon, SIT, Elis Pavaje, Leroy Merlin, Bilka, Viva Credit, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Profi, Synevo, Rehau, Amazon, Trutzi, Masterplast, Barrier, Ferroli, Ariston, Sipex, GLS Romania, Pall-Ex Romania, Austrotherm, Siniat, Novarservis Ferro Group, Cesarom, Wenglor, Asseco Group, Fami Notara, Fuchs Condimente, Instal Impex, Asevi, Policolor, Savana Culoare, Caparol, Nuclearelectrica, E.ON Romania, Somaco Grup Prefabricate, Novaintermed, Marvicon, Ropeco Bucuresti, Purmo Group, Baumit, Ravago Rom, Xella RO, Porta Doors, Sanotechnik, Deutsche Leasing, Tesy, Sykes Romania, Certo Industrie, Real Grup Invest, Kaefer Romania, Porsche Romania, Square Chem, Elpreco, Fabrica de Profile, Isomat, Royal Trans, Raveli, Niko Auto Com, Fereastra Rekord, Bauelemente, AVBS Credit, Ecogreen Metal House, Argenta, Larex-Ir, MaxBau, Novatik, Genco’93, Alpha Pompe, Safetech Innovations, Pro Invest, Sagrod, Hollrom Impex, Barza, Eximprod Grup, Heinrig Impex, Radox, ButanGas, Linde Gaz Romania, Temad, Romstal, Valrom, Flash Lighting Services, Total Electric, Pro Energ, Solexpert, MuralShop, DPD, Eglo, Luxten, Mindo, Selcar International, Limpio, Gedafarm, Mar&Pet, Eurotigla, Arsis, Coface, VitraQ, Termoplast, Agricost, RG Design, Romprofix, Todome, Gilcom, Vinca Marmura, Unimec si altii.

 

Urmatorul pas pe care Asociatia BookLand il va face din 2023 incolo – pe langa renovarea a inca minimum 8 scoli in ultimele judete ramase „neacoperite” – este constructia de scoli etalon care sa asigure si un pachet complet de servicii, inclusiv metoda de predare, continut educational si locuri de munca dupa absolvire. Aceste scoli pe care BookLand intentioneaza sa le deschida in fiecare judet vor fi moderne si sustenabile (cu cantina, facilitati sportive, cinema & sala teatru, biblioteca, laboratoare, spatii relaxare, livada dar si solar in care va creste propriile legume) si vor fi puse gratuit la dispozitia copiilor din zona rurala.

 

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Conferintele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspirationale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera tinerilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reusi in 2022 sa aduca schimbarea in inca 29 scoli (in 2020-2021 a renovat & dotat 37 scoli).

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa Radio Casa Radio
Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009 Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009
Primul targ imobiliar virtual: Stai acasa, iti bei cafeaua si vorbesti pe chat cu dezvoltatorii! Cum ti se pare? Primul targ imobiliar virtual: Stai acasa, iti bei cafeaua si vorbesti pe chat cu dezvoltatorii! Cum ti se pare?
Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum
Cum luati ajutorul de incalzire Cum luati ajutorul de incalzire
7 scoli renovate de Asociatia BookLand in mediul rural! 7 scoli renovate de Asociatia BookLand in mediul rural!

Vezi mai multe articole