on

Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative

20 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lucrarile de amenajare din curte, peisagistice sau nu, implica utilizarea diferitelor combinatii de materiale care pun in valoare elemente naturale sau diverse amenajari florale sau cu arbori decorativi.  In general, spatiul verde dorit de cei mai multi proprietari este realizat cu gazon, in timp ce in alte zone ale curtii pot fi realizate insertii sau insule decorative cu flori, arbori, arbusti, decoratiuni cu piatra naturala sau alte elemente.

O parte dintre amenajarile de tip insula pot utiliza diverse pietre decorative naturale ca piatra rotunjita sau piatra concasata pentru gradina, mulci cu diferite culori etc. Pentru aceste proiecte este necesara alegerea unor soluţii de delimitare a zonei si de protejare a materialului de decorare.

Delimitarea este elementul cel mai important in aceasta etapa. Aceasta poate fi realizata dintr-o gama larga de materiale, de la elemente masive din piatra si beton, lemn – elemente prin natura lor masive si supraterane, care necesita o anumita intretinere in functie de materialul utilizat. Exista, insa, o varianta de delimitatoare mai apropiata de necesitatile proiectelor de amenajari exterioare si care permite realizarea unor lucrari de calitate cu un minimum de efort. In plus, durabilitatea este una dintre caracteristicile extrem de importante ale acestora.

Asadar, iata cateva dintre proprietatile definitorii ale delimitatoarelor de gradina:

  • sunt usor de utilizat, au greutate redusa datorita materialului din care sunt fabricate – material plastic;
  • se adapteaza usor si permit modelarea formelor dorite;
  • sunt elemente ascunse, deci nu se vor observa in cadrul amenajarii;
  • costurile sunt relativ mici si nu necesita intretinere

Din punct de vedere al instalarii, sunt cativa pasi care trebuie realizati pentru executarea lucrarilor de amenajare ale spatiului decorativ. Deoarece este o metoda simpla, operatiunea poate fi realizata de catre orice pasionat, mai ales ca nu sunt necesare scule speciale sau metode complicate.
Asadar, fie ca este vorba despre o insula decorativa sau doar despre delimitarea aleilor si a  gazonului de alte zone, pot fi utilizate delimitatoarele.

Dar cum pot fi instalate acestea si cum poate fi realizat spatiul decorativ?

Ca in orice lucrare, primul pas este proiectarea, stabilirea zonei de lucru, a formei si pregatirea terenului. Intai, trebuie curatat spatiul si sapat pe o adancime corelata cu inaltimea delimitatoarelor, astfel incat acestea sa fie aproximativ la nivelul solului initial – undeva la circa 5 cm. Delimitatoarele sunt livrate la o lungime de un metru si pot fi utilizate ca atare daca formele necesare sunt drepte sau pot fi sectionate elementele din spate, pentru a obtine o forma curba. Numarul de sectionari ne permite obtinerea oricarei forme curbe de care avem nevoie.

La fiecare capat, delimitatoarele de gradina sunt prevazute cu elemente de imbinare, care clipseaza unul in celalalt si asigura o imbinare ferma. Pentru fixarea pe pozitie sunt utilizate cuie speciale, care sunt incluse si care sunt realizate din material plastic. Sunt folosite pentru fixarea in sol, dar pentru acest pas pot fi folosite si cuie de hotel pentru fixarea pe strat de beton.

Odata stabilita forma si montate delimitatoarele, spatiul decorativ este aproape gata, urmeaza asezarea solului, stratului de drenaj si protectie realizat din membrana geo-textila iar la final piatra de gradina, mulci sau orice alte materiale dorite, alt tip de vegetatie sau ce anume implica proiectul dumneavoastra. Anumite tipuri de delimitatoare permit asezarea furtunului pentru transportul apei, astfel incat acesta nu va mai sta deasupra solului ci va fi fixat la 5 cm sub nivelul acestuia.

Pretul informativ al unui element cu lungimea de 1 metru este de circa 10 lei, dar depinde de producator si sistemul constructiv. Cu acest tip de elemente putem crea amenajari durabile, putem elimina inconvenientul amestecarii materialelor de la suprafata sau imprastierii cauzate de conditiile meteo.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pavele peste tot (I) Pavele peste tot (I)
Cele mai frecvente probleme ale gazonului Cele mai frecvente probleme ale gazonului
Un nume propriu devenit... comun: werzalit Un nume propriu devenit... comun: werzalit
Ghidul complet al gratarelor electrice: Cum sa il alegi pe cel potrivit pentru gradina ta Ghidul complet al gratarelor electrice: Cum sa il alegi pe cel potrivit pentru gradina ta
Cum transplantezi florile in ghivece Cum transplantezi florile in ghivece
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti

Vezi mai multe articole