Desi pretul petrolului e in cadere libera, pentru noi gazele raman tot scumpe - 28 Ianuarie 2009

28 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi pretul petrolului e in cadere libera, pentru noi gazele raman tot scumpe
28 Ianuarie 2009
 
AOAR cere explicatii ANRE pentru mentinerea pretului gazelor
 
Parvan: Se pare ca ANRE stie sa faca numai majorari de preturi, nu si scaderi
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) dezaproba public atitudinea si comportamentul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), agentie a statului care continua sa sfideze prin pozitiile sale publice consumatorii romani, se arata intr-un comunicat de presa al AOAR.
Asociatia cere ANRE explicatii publice, argumentate si reale, privind motivatia anuntului extrem de timpuriu al mentinerii neschimbate a pretului de furnizare a gazelor naturale in Romania, dupa 1 aprilie 2009, in conditiile scaderii dramatice de peste 6 luni a pretului petrolului, principala motivatie utilizata in sustinerea anterioarelor mariri de preturi din 2008. ''Totodata, semnalam atat scaderea ponderii cantitatilor de gaze naturale importate de Romania in ultimele 3 luni, cat si mentinerea sub 500 euro/1000 mc a pretului acestora'', potrivit comunicatului.
 
ANRE trebuie sa-si faca datoria
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), alaturi de numerosi specialisti romani in problema gestionarii si furnizarii gazelor naturale, a solicitat constant ANRE sa-si indeplineasca corect si profesionist rolul de garant al corectitudinii pietei energetice din Romania. ''Am solicitat preluarea de catre ANRE a modelului francez de fixare a preturilor de furnizare a gazelor naturale, pana in prezent nefiind oferita nicio explicatie pentru lipsa de reactie a acestei autoritati'', se mai arata in comunicatul Asociatiei. AOAR cere Ministerului Economiei si primului ministru sa dispuna analizarea activitatii ANRE si a lipsei de transparenta a activitatii si deciziilor adoptate de aceasta agentie guvernamentala, in conditiile extrem de dificile existente in numeroase industrii de mare importanta pentru economia Romaniei. ''Asigurarea gazelor naturale la preturi corecte este vitala pentru economia Romaniei, confruntata cu o criza economica severa'', potrivit comunicatului Asociatiei.
''Se pare ca Autoritatea nu reprezinta consumatorul roman, mai ales prin deciziile pe care le ia in ultima vreme. Cand s-au facut majorarile de preturi la gaze in februarie si iulie 2008, principalul motiv a fost cotatia foarte ridicata a barilului de petrol, iar acum, cand pretul petrolului a inregistrat scaderi semnificative, ANRE nu mai tine cont de acest lucru. Se pare ca ANRE stie sa faca numai majorari de preturi, nu si scaderi. Reprezentantii Autoritatii au facut niste declaratii ca si cum consumatorii ar trebui sa fie multumiti ca pretul gazelor ramane neschimbat si ca nu va mai creste in perioada urmatoare'', a declarat Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
 
''ANRE dezavantajeaza companiile de electricitate si consumatorii''
ANRE favorizeaza companiile private din sectorul gazelor naturale, carora le permite cresteri de tarife, dar nu si societatile de electricitate, detinute de stat, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. "In timp ce ANRE, de mai multe ori in 2007 si 2008, atunci cand a considerat ca este momentul, a acordat imediat cresteri de tarife la distribuitorii de gaze, nu acelasi lucru s-a intamplat si la electricitate. Firmelor de distributie (a electricitatii, n.r.) si inclusiv la Transgaz nu le-a recunoscut tarifele. Rolul ANRE este sa fie arbitru corect, nu sa se comporte mai parinteste cu unii", a afirmat Serban, vineri, intr-o conferinta de presa. El a afirmat ca majorarea tarifelor la electricitate nu a urmat cresterile celor de la gaze naturale, ceea ce a dezavantajat producatorii de energie, toti detinuti de stat, prin obtinerea unor profituri mai mici. "Nu a fost o corelare intre pretul gazelor si cel al energiei", a adaugat Serban. Oficialul a adaugat ca Ministerul Economiei va face, impreuna cu ANRE, "o oarecare ordine" in legislatie, pentru ca multe probleme "sunt lasate sa curga in favoarea Distrigaz Sud si E.ON Gaz, chiar si Petrom", de multe ori in defavoarea consumatorilor.
Pretul gazelor naturale si al electricitatii furnizate populatiei au ramas nemodificate in primul trimestru al acestui an, in timp ce pretul electricitatii platit de consumatorii industriali a crescut cu circa 1,5%, de la 1 ianuarie, din cauza intrarii in reparatii planificate a unor grupuri hidroelectrice si a volatilitatii prognozei consumului de energie electrica pentru anul 2009, in contextul crizei financiare.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primele tranzactii cu locuinte in Bucuresti. Prima Casa a scumpit si apartamentele de 3 camere - 01 Octombrie 2009 Primele tranzactii cu locuinte in Bucuresti. Prima Casa a scumpit si apartamentele de 3 camere - 01 Octombrie 2009
Romanian Design Week 2020 lanseaza KIDS LOVE DESIGN Romanian Design Week 2020 lanseaza KIDS LOVE DESIGN
BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare
Se modifica Programul Se modifica Programul "Prima Casa"
Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual
Bonus de Craciun: somaj ethnic - 09 Decembrie 2009 Bonus de Craciun: somaj ethnic - 09 Decembrie 2009

Vezi mai multe articole