Ultimele tendinte in amenajarea interioara fac parte din categorii opuse. Unii designeri spun ca moda mobilierului masiv, din lemn, a revenit, iar altii pledeaza pentru un design minimalist. Pentru cei care locuiesc in apartamente de bloc, unde fiecare centimetru de spatiu conteaza, ultima varianta este mult mai practica. Pentru o astfel de amenajare interioara, asa-zis minimalista, cuvantul cheie este de fapt simplitatea.
Corpurile de mobilier nu mai sunt apasatoare prin dimensiuni, ci sunt cat mai joase. De exemplu, pentru o sufragerie sunt suficiente acum o canapea de 2-3 locuri, 2 fotolii, taburete sau cateva puf-uri. Orice corp de mobilier se bazeaza pe forme geometrice simple, clar conturate: cub, dreptunghi, prisma, sfera, cilindru, iar liniile foarte taioase, muchiile ferme au rolul de a da impresia de curat, bine lucrat.
Cubul e vedeta in interioarele moderne. Mai multi designeri au prezentat in ultimul timp colectii bazate pe aceasta forma, indiferent daca este vorba de canapele, biblioteci sau mobilier de bucatarie.
Daca nu va puteti permite piese de mobilier semnate de astfel de creatori celebri, va puteti comanda obiectele dorite. Mobilierul modern este facut din Pt melaminat, sticla si inox si intr-o cromatica unitara, cu finisaje culori de baza: alb, negru si gri.
Sticla folosita pentru dulapuri nu trebuie in nici un caz sa fie transparenta, ci mata sau semitransparenta. In plus, pentru ca mobilierul dumneavoastra sa se inscrie cu adevarat intr-o linie moderna, usile trebuie sa fie taiate in forme curbe, fara sa aiba nici un fel de unghiuri drepte.
Mobilierul minimalist este practic, usor de manevrat, dar are si un dezavantaj: de multe ori se poate dovedi neincapator. Astfel incat puteti face un compromis. Folositi materialele indicate in toata casa dar, in dormitor, puteti sa iesiti putin din tipare. Aspectul general al apartamentului va fi la fel de placut daca sifonierul va fi inalt pana in tavan si daca va avea usi culisante din sticla mata si inox. In schimb, astfel de artificii nu sunt indicate pentru sufragerie sau living.
Iluminarea trebuie sa fie cat mai subtila, pentru a pune in evidenta acest mobilier si pentru a completa atmosfera minimalista. Lumina doar puncteaza anumite zone. Obiectele de iluminat sunt ascunse in tavanul fals, sau in anumite nise facute special in perete. O exceptie se poate face in zona in care se serveste masa care va fi decorata cu un abajur mare, din sticla. Ferestrele sunt protejate cu jaluzele verticale, cu lamele cat mai inguste, care se pot regla usor, lasand lumina naturala sa patrunda generos, fara a afecta intimitatea vizuala a interiorului.
Important este sa pastrati continuitatea acestei atmosfere minimaliste in toate camerele, chiar si in bucatarie. Daca vi se pare ca amenajarea este prea monotona, adaugati cateva accesorii exotice: statuete africane sau japoneze, perne multicolore sau tablouri de dimensiuni mari cu peisaje sau portrete.
Decorarea unei locuinte dupa regulile designului minimalist nu inseamna sa va faceti locuinta rece, neprimitoare. Inseamna in primul rand sa renuntati la obiectele de mobilier inutile sau care nu sunt absolut necesare. O locuinta minimalista este eleganta, simpla, cu forme arhitecturale simple, fara decoratiuni complicate si in culori neutre.
Comentarii
Nu exista comentarii.