Rolul unui geam este de a asigura protectie impotriva intemperiilor si a temperaturilor din exterior, dar putini stiu ca el poate cauza si neplaceri datorate radiatiilor UV, pierderilor de caldura din interior spre exterior, stralucirea si incalzirea sticlei pe timp de vara si chiar decolorarea obiectelor din interior. Pe langa faptul ca prin geamuri se pierde mai mult de 50% din caldura, o treime din costurile necesare climatizarii cladirilor sunt cauzate si de caldura care patrunde din exterior pe timp de vara, tot prin geamuri. Incepand cu anii ’60 au fost inventate foliile speciale cu ajutorul carora sa poate fi controlate dezechilibrele de
temperatura, rezultate din incarcarea solara. In prezent exista pe piata mai multe tipuri de folii pentru o gama larga de utilizari, de la reducerea caldurii solare pana la protectie UV si a vietii private, de la siguranta locatarilor si securitatea casei pana la aplicatii decorative. Foliile pentru geamuri se impart in trei mari categorii: folie reflectorizanta, folie reflexiva si non reflexiva, iar la randul lor, acestea pot fi impartite in folii clare si colorate (disponibile in nuante de argintiu, bronz si gri, cu variate grade de transparenta si reflectivitate).
Cea mai importanta dintre toate am putea spune ca este folia reflectorizanta antiefractie pentru ca are capacitatea de a protejeaza geamul la forme diverse de atac precum pietre, rangi etc. Acest tip de folie este recomandat a fi aplicat pe orice suprafata din sticla (usi, ferestre sau obiecte de mobilier din interior precum mesele din sticla) pentru ca protejeaza impotriva efectelor undelor de soc. Practic geamul nu se sparge, pentru ca cioburile raman prinse in folie si astfel sunt evitate ranirile accidentale, iar patrunderea infractorilor in locuinta este ingreunata. Siguranta oferita de aceste folii face ca ele sa fie recomandate de multe firme de asigurari de locuinte din strainatate prin certificate de securitate cu gradul 2 si 4. In functie de necesitati, grosimea foliei reflectorizante incepe cu 50 - 350 microni, asigurand in acelasi timp si o protectie impotriva radiatiilor solare.
Folia reflexiva protejeaza de asemenea impotriva radiatiilor UV, doar ca este in plus prevazuta cu un strat metalizat lucios, ceea ce-i confera un aspect asemanator cu oglinda. In general aceste folii sunt utilizate la cladiri comerciale sau in orice alt loc, unde protectia impotriva energiei solare si intimitatea sunt foarte importante. Foliile reflexive sunt create printr-un procedeu numit vaporizare, in urma caruia se depune pe substratul de folie de poliester un strat foarte subtire de metal, partial transparent. Datorita acestor calitati , dintre toate tipurile de folii Llumar aceasta are cea mai mare putere de a controla energia solara, avand aplicatii atat pentru interior cat si exterior.
Ultima categorie este folia non reflexiva (colorata sau clara) avand o destinatie universala: ferestre, usi, geamuri de masina si in special pentru spatii interioare: balustrade, partitionari din sticla, etc. Ea filtreaza energia razelor solare si efectul de orbire, dar in acelasi timp transmite lumina. Aceste folii pot fi utilizate cu succes pentru aplicatii decorative, fiind disponibile madele variate care pot oferi casei dumneavoastra mai mult stil si eleganta. Folia poate fi schimbata foarte usor ceea ce face ca pretul platit pentru aceasta operatiune sa fie mult mai redus in comparatie cu inlocuirea totala sticlei. Asta inseamna ca ori de cate ori doriti sa schimbati culoarea, modelul sau transparenta geamurilor o puteti face intr-un timp scurt, fara prea multa bataie de cap si cu bani mai putini. In plus, seria "N" datorita unui procedeu sofisticat de pulverizare a metalului, in urma caruia ajung pe suprafata foliei metale si aliaje cu performante ridicate se caracterizeaza prin stabilitatea culorii, cu durata de viata si performanta ridicata.
Comentarii
Nu exista comentarii.