on

Despre calitatea aparatajului electric

25 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea aparatajului trebuie studiata din timp, iar documentarea vis-a-vis de solutiile care se pot utiliza trebuie sa tina cont de: calitate, functionalitate, costuri si aspect. De cele mai multe ori alegerea se face in functie de recomandarile primite, dar motivul recomandarii poate fi subiectiv, uneori meseriasii ne recomanda o anumita varianta pentru ca o stapanesc mai bine sau pentru ca li se pare mai facila de montat.

Este important sa ne documentam si pe cont propriu, sa luam in calcul atat avantajele, cat si dezavantajele, sa cerem cat mai multe pareri si sa avem in vedere faptul ca un aparataj mai calitativ, care ofera si finisaje speciale, precum: lemn, metal, sticla, si care se integreaza perfect in decorul deja creat, poate fi mai greu de procurat. Drept urmare, te invitam sa citesti in continuare o discutie deschisa de consultantul nostru de electrice.

Consultant electrice, moderator forum Misiunea Casa: M-am decis sa deschid acest topic in care sa atrag atentia asupra produselor disponibile pe piata romaneasca pentru domeniul instalatiilor electrice. Daca in alte domenii un produs de o calitate indoielnica poate insemna doar bani pierduti la achizitie, in cazul aparatajului electric problemele pot aparea in exploatare si pot duce la incendii sau pagube materiale insemnate.

Teoretic avem standarde, reguli si criterii minime pe care trebuie sa le indeplineasca produsele disponibile in magazine. Insa stim cu totii ca uneori ajung pe piata - vandute legal - produse care sunt la limita sigurantei sau chiar trec granita spre pericole in exploatare.

Am nenumarate exemple, de la doze, prize, la prelungitoare, lampi etc. Insa le voi prezenta in timp dupa documentare si fotografiere. Asteptam si de la tine pareri si descrieri ale unor situatii neplacute de care te-ai lovit legat de acest subiect.

Pe scurt sfatul meu este sa verifici si sa va documentezi de fiecare data cand achizitionezi un produs chiar daca acesta arata similar si are teoretic cel putin aceleasi specificatii ca produse similare mult mai scumpe. Pentru inceput va voi atasa cateva poze cu un panou LED vandut de comerciant ca fiind varianta "premium" cu specificatia "calitate premium TUV" deoarece este echipat cu LED-uri mai eficiente si beneficiaza de 5 ani garantie.

Panoul are inscriptionat pe cutie 25.000h - durata estimata de viata, dar nu se spune concret ce inseamna asta sau cum s-a efectuat masuratoarea si care este valoarea la care a scazut intensitatea luminoasa dupa aceste ore. Flux luminos 4200lm - valoare buna (daca se respecta macar la primele sute de ore de functionare) comparabila sau chiar depasind produse similare mult mai scumpe. Consum 48W si echivalenta cu bec incandescent de 250W. Temperatura culoare 4000K. Nu intru in amanunte tehnice si masuratori pentru ca este vorba de un produs ieftin (~230 lei) insa atrag atentia ca sistemele de fixare si calitatea materialelor lasa de dorit. Se mentioneaza ca este inclus sistem de prindere pentru tavane din gips carton, montaj aparent. Practic acest sistem este compus din 4 cleme dintr-un material slab calitativ care se indoaie cu mana fara prea mult efort. Clemele se fixeaza pe panou cu ajutorul unor suruburi scurte care nu se pot fixa bine in profilul lampii - practic nu exista un filet (vezi foto), iar acele suruburi se pot smulge foarte usor. Daca treci peste acest inconvenient si reusesti cumva sa fixezi clemele (nu exista nici o instructiune) ajungi la fixarea pe tavan. Aici vine marea problema - sistemul nu asigura o prindere ferma si daca cumva reusesti sa-ti faci un sablon si sa pozitionezi cele 4 suruburi necesare fixarii in pozitia perfecta abia acum vine partea distractiva. La un panou de 1200x300 ai nevoie de 2 oameni si 2 scari sa reusesti sa-l fixezi pentru ca altfel chiar daca ai folosit sablon si gaurile sunt practicate perfect, este greu sa le nimeresti pe toate 4 odata si sa fixezi panoul.

Daca cumva reusesti sa faci asta trebuie sa folosesti neaparat suruburi cu cap plat pentru ca negresele de gips carton cu cap ingropat (conic) vor favoriza iesirea facila din sistemul de fixare al panoului si risti sa te trezesti cu el in cap. Nu mai zic ce se intampla in cazul unui cutremur.

  

Vezi continuarea discutiei aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
Eficienta si siguranta sporita pentru sistemele fotovoltaice cu invertoare de calitate Eficienta si siguranta sporita pentru sistemele fotovoltaice cu invertoare de calitate
Tipuri de senzori crepusculari Tipuri de senzori crepusculari
Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie Protejeaza-ti aparatele electrice cu un releu digital de protectie
Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta? Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?

Vezi mai multe articole