on

Despre elementele metalice debitate cu jet de plasma: avantaje si dezavantaje

16 aprilie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Elementele necesare pentru realizarea diferitelor elemente de inchidere cum ar fi gardul, portile de acces auto, portile pietonale, balustradele scarilor exterioare, balustradele balcoanelor si ale teraselor sunt elemente cu dublu rol: functional si decorativ. In mod uzual, aceste elemente sunt realizate in funcţie de preferintele personale si de cerintele de design, din lemn, fier forjat, inox, sticla, aluminiu sau combinatii ale acestora.

Odata cu dezvoltarea tehnologiilor au aparut metode noi de debitare a elementelor metalice si nu numai, iar zona acestor elemente de inchidere si protectie mentionate anterior, din zona constructiilor, este inclusa in gama de servicii a furnizorilor de profil. In acest articol vom discuta despre tehnologia de realizare a elementelor pentru porti, garduri, balustrade si alte elemente decorative prin metoda de debitare cu plasma.

Mai mult ca sigur, la un moment dat, atentia ti-a fost atrasa de porti sau balustrade din tabla decupata dupa un anumit model, piese realizate dintr-una sau mai multe bucati intregi. Acestea sunt obtinute prin metoda de debitare cu plasma, din tabla de otel.

Tehnologia de debitare cu plasma (debitare cu jet de plasma) permite debitarea tablei cu o grosime intre 0,8 si 35 mm (evident intervalul de grosime tine de echipamentul din dotarea fiecarui prestator de servicii de debitare), cu un rezultat ce va reprezenta un produs fin si foarte precis. Pot fi debitate bucati de tabla cu dimeniuni maxime care tin de marimea masinii CNC, pe care se executa decuparea dupa modelul dorit. Pot fi atinse dimensiuni uzuale de 3000x1500 mm sau chiar si 7000x2000 mm, dupa dotarea fiecarui atelier in parte.

Avantaje

  • productivitate mult marita fata de oxigaz, la table sub 15 mm;
  • calitate si precizie marita datorita zonelor substantial mai mici afectate de caldura, fata de oxigaz;
  • bavura rezultata se elimina mai usor decat in cazul pieselor debitate cu oxigaz;
  • se pot taia atat metale feroase cat si neferoase (pot fi debitate toate metalele conducatoare de electricitate: oţel, inox, aluminiu, cupru etc)

Dezavantaje

  • marginile taiate au o anumita inclinatie (relevant mai ales in cazul grosimilor mai mari)
  • debitarea cu plasma genereaza foarte mult fum, care necesita aspiratie sau alte metode de eliminare a fumului
  • datorita vitezelor de taiere mai mari, este necesara o masina CNC cu o dinamica buna

Calitatea mesei de taiere influenteaza obtinerea unei precizii dimensionale ridicate, precum si calitatea suprafetei taiate, apropiata de cea a debitarii cu laser, dar la un cost inferior acesteia. Marginile pieselor sunt curate, fara bavuri si, prin urmare, nu necesita manopera de finisare. Prin folosirea acestei tehnologii computerizate, pot fi realizate forme sau desene foarte complicate, in timp ce tolerantele de executie sunt foarte mici. Nu sunt necesare prelucrari ulterioare pentru reperele executate, deoarece taieturile vor fi foarte precise si curate.

Prin utilizatrea masinilor cu comanda numerica (CNC) se obtine controlul asupra deplasarii precise a capului de taiere, in vederea realizarii unor modele complexe, cu multiple elemente circulare sau unghiulare. Prin aceasta tehnologie se va obtine o economie de timp, mai ales pentru lucru in serie, la comenzi medii sau mari.

Pot fi executate urmatoarele: panouri decorative, porti si panouri decorative pentru imprejmuiri, scari metalice si balustrade decorative, grilaje decorative antiefractie pentru ferestre sau usi, reclame baruri si restaurante, decoratiuni gradina, porti culisante autoportante, mobilier metalic pentru interior si exterior, flanse pentru hale etc.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Protejarea lemnului din exterior Protejarea lemnului din exterior
Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa
Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate
Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (II)
Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei! Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei!

Vezi mai multe articole