Despre lemn - nu numai de bine

Despre lemn - nu numai de bine

28 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ne-am obisnuit sa vorbim despre lemn, unul dintre cele mai vechi materiale de constructie, prin prisma avantajelor sale si mai putin prin neajunsurile pe care le presupune in timpul exploatarii. Nu ne vom dezminti si vom spune inca o data ca este natural, ecologic, adaptabil oricarui tip de arhitectura, ieftin, bun izolator termic si usor de prelucrat. Dar, fata de alte materiale de constructii, lemnul este biodegradabil si usor inflamabil. Fiind un material natural, el este o sursa de hrana pentru bacteriile din mediu. De aceea, indiferent de destinatia pe care o are, lemnul trebuie tratat impotriva ciupercilor si insectelor xilofage si protejat contra incendiilor. In felul acesta se asigura o durabilitate pe termen lung a calitatilor lui, rezistenta la foc, cu efecte de ordin estetic mai mult sau mai putin dorite. Un lemn bine tratat si protejat prin aceste metode isi poate mari durata de viata de pana la 5 ori fata de unul netratat.
 
In cazul peretilor exteriori, a balcoanelor si mansardelor, lemnul utilizat este supus unor conditii mai dure de biodegradare. Cand vine in contact direct cu solul, sau este expus la intemperii, creste riscul atacurilor ciupercilor si al insectelor xilofage. Acestea se dezvolta in zone unde lemnul are o umiditate mai mare de 20% si temperatura variaza intre 20 si 38 °C. De asemenea, un factor agravant il constituie lipsa unei bune aerisiri si a luminii. De aceea este recomandat ca lemnul folosit la exterior sa fie protejat si impotriva umiditatii. Fiind un material hidrofob, odata cu cantitatea de apa absorbita, el isi modifica dimensiunile, ceea ce va avea efecte asupra rigurozitatii si sigurantei constructiei.
 
Casele zidite necesita protectie la sarpanta, sageac si pazie, zonele cele mai expuse la atacul ciupercilor. O buna ventilatie a acoperisului elimina riscul aparitiei condensului, insa exista insecte ale caror larve se dezvolta si in mediul uscat, atacand in special sarpanta. Un tratament complet pentru lemnul aflat in aceste zone cuprinde, pe langa tratarea impotriva carilor, ciupercilor, mucegaiurilor si insectelor, si ignifugarea si hidrofugarea acestuia.
 
Lemnul utilizat in interiorul constructiilor, unde umiditatea este scazuta, este mai putin expus riscului degradarii. In acest caz protectia se refera la ciuperci si insecte. Tratamentele au la baza solutii fungicide si antiseptice, iar substantele folosite se aplica atat lemnului ascuns, inainte de a se tencui, cat si lemnului ramas la vedere. Ele nu modifica culoarea lemnului, structura fizica si nu sunt toxice, putand fi aplicate la fel de bine pe structura casei, dar si pe parchet sau mobila.
Am trecut in revista toate aceste aspecte pentru a va preveni: lemnul este un material exceptional, dar nu ideal. Utilizarea lui presupune lucrari de intretinere care, daca nu sunt luate in serios, isi vor face simtita lipsa din primii ani de exploatare.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Placarea cu faianta - Ghid Practic Placarea cu faianta - Ghid Practic
Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have” Amenajarile cu piatra sunt noul ”must-have”
Lemnul in constructii Lemnul in constructii
Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti
Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
BCA-ul, materialul preferat al constructorilor BCA-ul, materialul preferat al constructorilor

Vezi mai multe articole