4 metode pentru reducerea poluantilor din apa
Daca trebuie sa beti apa de la robinet si cantitatea de poluanti din ea nu va da pace, probabil veti gasi utile sfaturile pe care vi le vom da.
Metoda celor treizeci de secunde
Daca apa sta prea mult in interioriul tevii, cum se intampla de obicei noaptea, metalele, dar si mineralele toxice provenite de la tevi si fitinguri, au mai multe sanse sa contamineze apa. Nici nu vrem sa ne gandim la aceia dintre dumneavoastra care inca mai aveti elemente din plumb in componenta instalatiilor de apa. Asadar, atunci cand vreti sa folositi aceasta apa “statuta” este indicat sa o lasati sa curga aproximativ treizeci de secunde pana cand o veti bea sau folosi la gatit.
Chiar daca apa nu a stat foarte mult in interiorul tevii, schimbarea brusca de presiune datorata deschiderii robinetului poate face ca elementele poluante de pe teava sa se desprinda si sa intre in apa. Prin urmare, atunci cand folositi apa de la robinet pentru gatit sau baut, incercati ca de fiecare data sa deschideti robinetul gradual si apoi sa asteptati aproximativ zece secunde pana sa o folositi.
Aerisirea
Clorul introdus in apa pentru epurarea ei ramane suficient de mult incat sa putem “beneficia” si noi de pe urma lui. Din fericire clorul este volatil, adica se evapora usor. Permitand apei sa stea intr-un recipient cu deschidere mare (o cratita), timp de doua-trei
zile veti scapa de o buna parte din cantitatea de clor.
Fierberea
O excelenta modalitate de a epura apa este fierberea ei pentru zece minute. Totodata, fierberea inlatura clorul ramas, cat si alti poluanti volatili. Au fost anumite discutii vizavi de fierbere, deoarece se pretinde ca poluantii care nu se volatilizeaza devin mult mai concentrati odata cu scaderea nivelului apei, datorita evaporarii in urma fierberii. Totusi, acesta nu este un argument solid, deoarece cantitatea de apa care se evapora in zece minute este suficient de mica sa nu favorizeze concentrarea poluantilor ramasi. Apa pe care urmeaza sa o beti, NU trebuie fiarta intr-un recipient din aluminiu pentru ca aceasta combinatie se pare ca sta de multe ori la baza aparitiei anumitor boli (ex.: Alzheimer).
Malaxorul
Agitarea apei intr-un malaxor electric timp de zece minute va “determina” contaminantii volatili sa se evapore, precum in procesul de fierbere. Nu uitati sa acoperiti gura malaxorului cu un capac pentru a evita o situatie “umeda”. Pentru ca vaporii de clor sa poata iesi din malaxor, capacul va trebui sa fie prevazut cu aerisire. Daca malaxorul dumneavoastra nu poate fi utilizat pe viteze mici, atunci ar trebui sa renuntati la aceasta varianta.
Toate metodele de mai sus vor imbunatati calitatea apei de la robinet, dar nu vor putea inlatura toti potentialii poluanti. Apa epurata prin aceste metode nu ar trebui folosita pe perioade lungi de timp din momentul epurarii. Pentru o informare completa vizavi de potentialele pericole reprezentate de apa de la robinet, ar fi mai mult decat indicat sa cititi serialul „Reinventarea apei” care a aparut in numerele trecute ale revistei Misiunea Casa.
Comentarii
Nu exista comentarii.