DEZBATERE: Cum vor reactiona proprietarii de locuinte la cresterea taxelor? - 06 mai 2010

06 mai, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea taxelor si impozitelor loveste din plin in dezvoltatorii imobiliari care stau de ceva timp cu locuintele pe stoc, asta dupa ce au aplicat deja reduceri de profit. O posibila crestere a TVA inseama cresterea preturilor la locuinte, insa in conditiile unei cereri deja slabite, este posibil sa se traduca prin reduceri drastice de profit sau falimente in lant.
 
„O crestere a taxelor si impozitelor inseamna dezastru pe piata imobiliara. Dezvoltatorii nu sunt ei sanatosi nici acum, cand negociaza zilnic cu bancile pasuirea executarii. Daca o sa creasca taxele, multi vor da faliment, pentru ca nu vor mai avea cui sa vanda locuintele. Cresterea taxelor inseama scaderea puterii de cumparare si ca efect scaderea cererii solvabile, care se traduce printr-o scadere a valorii proprietatilor. Dezvoltatorii nu mai pot nici sa isi reduca din profit, pentru ca au cumparat terenuri foarte scumpe si au construit la costuri imense, astfel ca urmeaza falimentele si o sa creasca neperformantele la banci pe masura ce creste somajul“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.
 
In cadrul negocierilor purtate ieri cu oficialii romani, echipa Fondului Monetar International ar fi cerut majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20%, in vreme ce TVA ar putea urca la 25%, de la 19%.
 
„Taxele si impozitele nu vor fi crescute asa cum se vorbeste, ci va fi ceva de genul: vedeti ca suntem baieti buni si nu am crescut TVA-ul la 25%, ci numai la 21%“, mentioneaza Crivii.
 
Cireasa de pe tort
 
Cazurile de insolventa si falimentele din randul dezvoltatorilor imobiliari s-au imultit pe parcursul anului trecut si inceputul acestui an. Practic o crestere a taxelor nu mai da nici o sansa celor care se afla in prag de colaps.
 
„Cresterea taxelor va fi cireasa de pe tort. Se va pune lacatul pe multe usi. Practic vom asista la agravarea unei situatii care oricum era foarte proasta. Daca lucram la disperare e grav. Teoretic trebuia ca statul sa ajute si sa sustina mediul privat in general, pentru ca are o contributie importanta la bugetul de stat. Daca vii cu taxe, mediul privat este in piuneze“, considera Ionut Negoita, unul dintre proprietarii companiei din domeniul constructiilor imobiliare Pro Confort.
 
Crestere suportabila
 
Pe de alta parte, Sebastian Gutiu, managing partner in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, este de parere ca o crestere de cateva procente a TVA ar mai putea fi sustinuta prin reducerea profitului, asta in cazul dezvoltatorilor care mai lucreaza pe profit.
 
„Impactul va fi la nivelul TVA, care va duce la o crestere a preturilor, ceea ce va scadea si mai mult atractivitatea fata de locuintele noi. E posibil ca o crestere a TVA de 2-3% sa mai poata fi suportata din profit, in cazul celor care mai au. Nu cred ca numarul mic de tranzactii se va datora exclusiv acestei majorari, ci este pur si simplu o durere de cap in plus“, a comentat Gutiu.
 
Majorarea taxelor si a impozitelor ar trebui sa acopere scaderea veniturilor la bugetul de stat. Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv posibile majorari de taxe, dar nu exista o propunere privind cresterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Magazinele Flanco se alatura retelei de vanzare iaBilet.ro Magazinele Flanco se alatura retelei de vanzare iaBilet.ro
Topul bancilor dupa doua luni de Topul bancilor dupa doua luni de "Prima casa" - 04 Septembrie 2009
Credite imobiliare pe 40 de ani Credite imobiliare pe 40 de ani
Monopolul rusesc pe otel-beton scumpeste casele cu 10.000 de euro Monopolul rusesc pe otel-beton scumpeste casele cu 10.000 de euro
Grupul imobiliar neo-zeelandez Goodman intra pe piata din Romania Grupul imobiliar neo-zeelandez Goodman intra pe piata din Romania
Romanii nu mai iau credite decat pentru case Romanii nu mai iau credite decat pentru case

Vezi mai multe articole