Dezechilibru pe piata inchirierilor de locuinte

03 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Cererea mare a urcat chiria unei garsoniere de la periferia Capitalei la 250 de euro.

» Fondul locuintelor ieftine "de inchiriat" a scazut, ca urmare a exploziei creditului ipotecar.
 
Piata inchirierilor de locuinte cunoaste in Capitala un dezechilibru puternic intre cererea prea mare si oferta limitata. Acest dezechilibru se accentueaza in preajma inceperii noului an universitar, ceea ce conduce la majorarea substantiala a chiriilor, mai ales pe segmentul garsonierelor si al apartamentelor din blocurile vechi. Expertii imobiliari apreciaza ca la dezechilibrul pietei a contribuit si explozia creditului ipotecar. Cele mai ieftine locuinte de pe piata au disparut din fondul de inchiriere, fiind achizitionate, prin credit, pentru locuit.

Cerere mai mare cu 20-30%
"In mare parte, pretul chiriilor a crescut datorita faptului ca si cererea a crescut in acest an, cu cel putin 20-30% fata de 2006", a declarat Liliana Vasile, sefa departamentului de inchirieri al companiei Regatta. In opinia ei, si investitiile facute de proprietari au scumpit chiriile: "Confortul apartamentelor a sporit. Majoritatea sunt renovate si utilate modern". Totusi, chiriile pentru garsonierele si apartamentele de 2 camere din blocurile vechi sunt "cele mai mici care se pot gasi pe piata", a apreciat Vasile. Nici pentru viitor nu exista perspectiva ca pe piata inchirierilor situatia sa se remedieze. "In majoritatea cladirilor noi sunt foarte putine garsoniere si apartamente de 2 camere sau nu sunt deloc. In ceea ce priveste garsonierele, chiriile sunt oriunde intre 250 de euro (cele neamenajate si cu mobila veche, in zone periferice si in blocurile comuniste) si 350 de euro. Apartamentele de 2 camere incep de la 300 euro si pot ajunge la 1.800 de euro", a mai aratat specialista Regatta. "Exista foarte multi factori care determina cresterile chiriilor. De cele mai multe ori, proprietarii calculeaza pretul in asa fel incat acesta sa acopere eventualele datorii pe care le au catre banca, sa amortizeze alte investitii facute in apartament, dar si sa obtina un profit. si cererea mare de spatii de inchiriat ii incurajeaza pe proprietari sa majoreze costul chiriei. Intrucat piata imobiliara romaneasca se afla acum intr-un moment in care oferta de locuinte nu statisface cererea, proprietarii sunt cei care dicteaza preturile", a subliniat Monica Marin, partner manager al companiei EuroMetropola.

Investitiile cresc chiria
Cele mai scumpe proprietati de inchiriat se gasesc in Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff si Unirii. Pentru o casa sau un apartament de lux, chiria variaza intre 2.000 si 4.000 de euro pe luna. "Cele mai scumpe apartamente de inchiriat se afla in zona de nord. Acestea sunt amplasate in imobile recent construite si beneficiaza de o serie de facilitati deloc de neglijat – paza nonstop, acces la piscina, la sala de forta etc.", a aratat Monica Marin. Reprezentantii Regatta sustin ca utilarea apartamentelor cu aparatura casnica de ultima ora, cu aer conditionat in fiecare camera, cu perdele/draperii elegante creste nivelul chiriei. "Este foarte important ca proprietarul sa fie flexibil si, in anumite limite, sa isi faca clientul sa se simta acasa", a punctat Liliana Vasile.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tehnici de marire a apartamentului Tehnici de marire a apartamentului
Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma? Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma?
Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov Proiect imobiliar gigant pe platforma Tractorul Brasov
Roca organizeaza prima intalnire din cadrul “jumpthegap talk” in Bucuresti Roca organizeaza prima intalnire din cadrul “jumpthegap talk” in Bucuresti
30 de euro/mp teren la munte 30 de euro/mp teren la munte
Programul "CASE PENTRU TINERI" va fi promovat in cadrul targului PROJECT EXPO: Imobiliare 16 Februarie 2009 Programul "CASE PENTRU TINERI" va fi promovat in cadrul targului PROJECT EXPO: Imobiliare 16 Februarie 2009

Vezi mai multe articole