Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?

Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?

05 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea celei mai bune solutii pentru a scapa de umiditatea din locuinta, si implicit de condens si igrasie, presupune ca cel interesat sa aiba macar cateva notiuni tehnice minim necesare. Noi incercam sa va ajutam sa gasiti tipul de sistem care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra. In functie de tipul dezumidificatorului ales puteti usca pereti sau sape sau sa mentineti un nivel de umiditate acceptabil in locuinta dumneavoastra.
Expertii considera ca nivelul optim al umiditatii relative din incaperile inchise trebuie sa fie sub 50%. In acest fel se impiedica proliferarea, bacteriilor, mirosurilor, acarienilor precum si a altor elemente care genereaza alergii si afectiuni ale cailor respiratorii. Folosirea dezumidificatorului, impiedica formarea si dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor pe pereti, deteriorarea tapiseriilor si favorizeaza conservarea corecta a mobilei, cartilor precum si a altor materiale
Un astfel de aparat elimina umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafata rece. Aerul din incapere este trecut printre serpentine metalice reci, rezultand astfel apa, iar aerul rece rezultat, este apoi trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus din nou la temperature incaperii. Aparatele de aer conditionat functioneaza in acelasi fel, dar acestea nu reincalzesc aerul inainte ca acesta sa se reintoarca in incapere
 
Dezumidificatoare casnice mentin un nivel scazut de umiditate in interiorul locuintei. Sunt  echipamente de capacitate mica, ideale pentru incaperi mici. Atentie la clasa energetica, la posibilitatea de curatare a filtrului si a recipientului precum si la piesele componente inainte de achizitionare. Functioneaza pe baza de curent, pe principiul condensarii. Capacitatea de dezumidificare: 10-20 l / 24 ore.
Dezumidificatoare pe baza de pastile sau granule sunt de dimensiuni mai mici, iar capacitatea de absorbtie este in functie de marimea pastilei sau de cantitatea de granule asternuta pe gratarul dezumidificatorului. Nu se racordeaza la curent.
Sunt recomandate pentru spatii mici, cu nivel de umiditate relativ redus. Capacitatea de dezumidificare este de ordinul zecilor de mililitri.
 
Multi dintre cumparatorii de dezumidificatoare clasice spun ca efectul acestora este neglijabil. Daca sunteti de aceeasi parere puteti apela la aparate mai complexe.
Un  sistem  de  ventilatie higroreglabil, este un anume tip de ventilatie, care are in ansamblul sau echipamente capabile sa controleze fluxul de aer in funtie de umiditatea detectata a aerului din interior. Exista diferite echipamente si sisteme  higroreglabile  de  ventilatie.  Unele  sunt  mai simple si  mai ieftine,  altele pot fi  mai complicate si mai scumpe. Raportul intre calitate,  eficienta si  pretul de cost il alege fiecare beneficiar in functie de posibilitatile financiare si/sau cunostintele tehnice. Orice sistem de acest tip se bazeaza de fapt pe un senzor higroreglabil. Conceput sub forma de mai multe benzi cu textura din nylon suprapuse, are proprietatea fizica de a-si modifica lungimea in functie de procentul umiditatii relative detectate in zona in care este amplasat. Datorita acestei modificari, actioneaza (prin parghii si resorturi) o clapeta (sau mai multe), care modifica debitul de aer, atat la aportul de aer proaspat cat si la evacuarea aerului viciat (umed). Suflante centrifugale, de putere, introduc aer proaspat in casa, in timp ce o cantitate egala de aer vechi, umed este evacuat la exterior. Aerul vechi evacuat trece printr-un schimbator de caldura care ii transfera caldura aerului proaspat. Aerul proaspat, incalzit si filtrat, este distribuit in fiecare camera printr-un sistem independent de tuburi.
Dezavantajul unui astfel de sistem este costul, ceva mai mare, dar si faptul ca este ceva mai dificil de instalat. In schimb, eficienta nu este pusa in cumpana.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Putem scapa de igrasie si mucegai? Putem scapa de igrasie si mucegai?
Dezumidificatoarele electrice Dezumidificatoarele electrice
Perete deteriorat din cauza umiditatii crescute – Cauze si Solutii Perete deteriorat din cauza umiditatii crescute – Cauze si Solutii
Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens
O casa fara condens si igrasie O casa fara condens si igrasie
Cum scapi de mucegaiul de pe pereti Cum scapi de mucegaiul de pe pereti

Vezi mai multe articole