Dezvoltatorii imobiliari, in pragul retragerii

12 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cumparatorii asteapta preturi mai joase si blocheaza piata
 
Daca situatia persista, multe companii vor renunta la proiecte
Unii dezvoltatori deja si-au redus investitiile si se gandesc sa plece
Ritmul de vanzare a locuintelor din ansamblurile noi este foarte redus, intrucat, desi cererea este ridicata, cumparatorii spera ca preturile vor scadea, iar in cazul in care situatia se va mentine multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, estimeaza reprezentantii CB Richard Ellis/Eurisko.
 
"Ne confruntam cu un ritm foarte scazut al vanzarilor. Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 200.000-300.000 de apartamente. Pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol - un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna", a declarat, intr-un comunicat, seful departamentului rezidential al companiei, Ionut Bordei.
El apreciaza ca asteptarile cumparatorilor de locuinte noi in ceea ce priveste scaderea preturilor sunt nerealiste, deoarece costurile de constructie sunt mari si in continua crestere.
 
"Va fi surprinzator pentru multi dintre acesti cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atat timp cat costurile sunt imense. in acelasi timp, vor realiza ca pe piata oferta este foarte mica, pentru ca multi dezvoltatori au renuntat intre timp la proiectele noi, iar cererea este foarte mare si preturile au inceput sa creasca din nou. Surpriza va fi si mai mare cand vor observa ca nici macar credite nu vor mai putea lua in acel moment", a adaugat Bordei. in aceste conditii, numarul celor care isi vor permite sa achizitioneze o locuinta se va reduce.
 
"Bineinteles ca nu va fi un capat de lume, in acel moment nu vor mai fi la moda cumpararile, ci inchirierile, care si ele vor fi speculate la maximum, iar costurile vor creste de la luna la luna", a spus reprezentantul companiei.
in opinia sa, piata rezidentiala este marcata de doua situatii importante, una fiind cea in care cumparatorii, alimentati de zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati, in speranta unor ieftiniri, iar in cealalta sunt dezvoltatorii care nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii si mana de lucru se scumpesc si trebuie sa aiba si profit pentru o afacere viabila.
 
In ceea ce priveste influenta crizei financiare internationale asupra pietei romanesti, analistul CBRE/Eurisko apreciaza ca Romania nu se confrunta cu o astfel de situatie. "Comparativ cu restul Europei si Statele Unite, in Romania nu avem de-a face cu o criza. Pietele occidentale sunt saturate si cererea efectiva de locuinte nu mai exista. in Romania piata este abia la inceput, cerere exista, iar piata are nevoie de minimum 20 de ani pentru a ajunge la saturatie", a mentionat Bordei. El a mai spus ca in ultimii 20 de ani in Romania s-au construit maximum 30.000 de apartamente si case in toata tara si mai sunt in constructie inca circa 30.000 de unitati in urmatorii doi ani.
 
Sursa: Curierul natioanl

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce inseamna PRINT&SIGN; pentru piata est-europeana de imprimare digitala Ce inseamna PRINT&SIGN; pentru piata est-europeana de imprimare digitala
MiTAC lanseaza MiVia™ Essential 350 – prima bratara de fitness din lume cu senzor EKG MiTAC lanseaza MiVia™ Essential 350 – prima bratara de fitness din lume cu senzor EKG
tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta - 07 Decembrie 2009 tIMOn: 500.000 euro, cea mai scumpa locuinta vanduta - 07 Decembrie 2009
Sambata, liber la aruncat vechiturile din casa - 11 Martie 2009 Sambata, liber la aruncat vechiturile din casa - 11 Martie 2009
Cum puteti scapa de aparatele vechi Cum puteti scapa de aparatele vechi
Cum iti alegi draperiile Cum iti alegi draperiile

Vezi mai multe articole