Din toamna se scumpeste intretinerea

22 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Costurile locuitului nu ar trebui sa depaseasca 15% din veniturile unei familii
Noua lege a asociatiilor de proprietari vine cu importante modificari
 
Odata cu modificarile preturilor la alimente, se anunta si scumpiri ale intretinerii locuintei. "Nu pot sa evaluez acum cu cat se va modifica valoarea medie a intretinerii, dar pot sa spun ca sunt sigur ca din toamna aceasta va suferi cresteri importante", ne-a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat. Potrivit acestuia, cresterea valorii intretinerii va fi simtita de mai mult de jumatate din populatie. Asta in conditiile in care "costurile destinate locuitului nu ar trebui sa depaseasca 15% din veniturile unei familii, iar in cazul romanilor acest procent este cu mult depasit", a adaugat Mereuta.
 
Restantierii pot fi dati in judecata de furnizori
 
Probabil ca in curand organismele bancare vor dezvolta un nou produs specific - creditul de intretinere, dat fiind ca restantierii la intretinere vor fi actionati in instanta de catre furnizorii de utilitati, potrivit noii Legi a asociatiilor de proprietari. Legea aduce, totodata, si sanctiuni impotriva proprietarilor care nu isi repara si nu isi intretin instalatiile de apa, acestia fiind drastic amendati de catre inspectorii primariilor. Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost promulgata de presedintele Romaniei, dupa ce a suferit cateva modificari. Una dintre cele mai importante este desfiintarea obligativitatii pentru cenzori de a depune o garantie intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari. Decizia privind garantia nu o poate lua decat Adunarea Generala a asociatiei de proprietari, iar cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei.
 
Proprietarii, obligati sa consolideze
 
De asemenea, potrivit legii, proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica. Totodata, in cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice sau centrale. In actul normativ se stipuleaza faptul ca, daca proprietarul unui apartament provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, acesta este obligat sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
 
Termen de plata redus la 20 de zile
 
Legea asociatiilor de proprietari mai prevede ca termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile de intretinere, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor se vor utiliza pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de catre furnizori, pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa. Proprietarii si asociatiile de proprietari care nu vor lua masuri pentru repararea ascensoarelor, a instalatiilor de alimentare cu apa, de canalizare si de incalzire centrala se vor sanctiona cu amenda de la 500 lei la 3.000 de lei.
Tot cu aceeasi amenda vor fi sanctionati si proprietarii care nu-si repara instalatiile de apa din apartament, aducand prejudicii celorlalti proprietari.
 
Sursa: Curierul national
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta Ratele la unele credite in euro cresc cu 10 la suta
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor
Investitii masive in Bucuresti - Proiect de 1,6 miliarde de euro Investitii masive in Bucuresti - Proiect de 1,6 miliarde de euro
Imprumuturi de nevoi personale fara ipoteca Imprumuturi de nevoi personale fara ipoteca
Curent de la Distrigaz Curent de la Distrigaz
Este oficial: Este oficial: "Prima casa 4" ia startul astazi. Afla in ce conditii poti sa-ti cumperi o locuinta

Vezi mai multe articole