Companiile E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud fac din nou presiuni asupra Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru majorarea preturilor gazelor naturale cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie. Deocamdata ANRE analizeaza cererile celor doi distribuitori, insa nu a oferit un raspuns referitor la decizia ce va fi luata. Ultima ajustare, in sus, a preturilor gazelor naturale, de 12,5%, a fost operata la 1 iulie.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de majorare a pretului la gaze naturale, incepand cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate in momentul de fata, a anuntat, ieri, reglementatorul. “Cererile sunt motivate prin cresterile costurilor la import din trimestrul patru. ANRE considera ca stabilitatea preturilor la gaze naturale este un element important si analizeaza, impreuna cu operatorii, solicitarile acestora. In cursul discutiilor se vor studia toate elementele prezentate de operatori in justificarea cererii lor si se va incerca identificarea si adoptarea celei mai bune decizii, in asa fel incat consumatorul final sa nu fie afectat. Analiza este in curs si decizia urmeaza a fi comunicata public imediat dupa adoptarea unei concluzii finale”, se arata intr-un comunicat al ANRE. In plus, presedintele Autoritatii, Gergely Olosz, a precizat ca primirea unor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestuia. Fostul presedinte al ANRE Jean Constantinescu este de parere ca cei doi distribuitori trebuie sa aduca dovezi care sa sprijine cererile lor. „In cazul in care cei doi distribuitori demonstreaza ca pretul gazelor din import a crescut, iar ei platesc mai mult pentru achizitii, atunci ar putea sa existe ratiuni pentru scumpire, insa altfel, demersul lor nu este justificat”, ne-a declarat Jean Constantinescu. Acesta a criticat faptul ca pe piata gazelor nu exista mai multi actori, asa cum se intampla pe piata energiei, in opinia sa acesta fiind motivul pentru care se fac mereu presiuni pentru scumpiri. Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie, cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania. Cu toate acestea, companiile au anuntat atunci ca majorarea nu acopera cheltuielile si ca vor solicita ANRE o noua crestere incepand cu 1 octombrie.
Bani mai multi pentru ajutoarele la incalzire
Cuantumul ajutoarelor guvernamentale pentru incalzire va fi majorat pentru cazurile in care se folosesc gaze, carbuni, lemne sau petrol, iar beneficiarii vor primi aceleasi sume ca si pana acum, acordate prin compensarea pretului local, potrivit unui proiect de act normativ. Noile masuri propuse sunt cresterea cuantumului ajutoarelor la gaze naturale in doua etape si cresterea cuantumului ajutoarelor la lemne, carbuni, combustibili petrolieri cu 7%. In schimb, vor ramane nemodificate ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie termica. Cresterea cuantumului ajutoarelor la gaze naturale se va face intr-o prima etapa cu aproximativ 18% pentru perioada noiembrie - decembrie 2008, reprezentand 12,5% cresterea de pret inregistrata incepand cu luna iulie 2008 si 5% din octombrie 2008. In cea de-a doua etapa este prevazuta o majorare cu inca 10%, de la 1 ianuarie 2009, reprezentand cresterea prognozata a pretului care se va stabili pentru trimestrul I al anului 2009.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.