Doar un milion de locuinte la bloc rezista la un cutremur puternic

07 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructorii avertizeaza asupra riscurilor la care se expun romanii
 
Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii ’70, conform statisticilor oficiale. Analistii in domeniu spun ca cele mai sigure locuinte, din punct de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii ‘80, insa numarul lor nu depaseste un milion.
 
Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), a facut o evaluare a constructiilor cu un grad ridicat de siguranta, proiectate in anii ’80. „In prezent, aproape un milion de locuinte, ma refer la blocurile din orase, pot spune ca sunt sigure in Romania si pot rezista unui cutremur de 8 grade pe scara Richter. Este vorba despre blocurile construite din 1980 si pana acum“, ne-a declarat directorul ARACO. El a explicat ca, dupa cutremurul din ‘77, s-au modificat normele privind constructia de locuinte, ceea ce inseamna ca a fost impus un grad de siguranta mai mare. Insa cele mai multe blocuri au fost construite inainte de anii ’70 si nimeni nu stie cum se vor comporta ele la un posibil cutremur.
 
Pe de alta parte, Cristea s-a aratat, totusi, nemultumit pentru faptul ca inainte de 1990 se construia intr-un ritm mai accelerat, respectiv 70.000 - 80.000 de locuinte pe an. Nu acelasi lucru se poate spune despre ultimii zece ani, cand au inceput sa se construiasca doar cate 30.000 de locuinte pe an.
 
MTCT vrea sa grabeasca consolidarea imobilelor
In prezent, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) cofinanteaza si coordoneaza un program de realizare a unor lucrari de interventie in prima urgenta la constructii vulnerabile si care prezinta pericol public. Laszlo Borbely, ministrul-delegat pentru amenajari publice si amenajarea teritoriului, ne-a declarat ca MTCT coordoneaza programul de consolidare a cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. În proiect sunt incluse 55 de cladiri din Bucuresti si din tara pentru care au fost alocate 10.000.000 RON. Dintre acestea, 50 sunt din Bucuresti, 12 aflandu-se curs de consolidare, iar 38 in diferite faze de proiectare.
 
„Programul merge greoi, intrucat nu toti proprietarii care locuiesc in cladiri expuse riscului seismic sunt de acord
sa-si consolideze locuintele“, ne-a mai spus ministrul.
 
De altfel, Borbely declara luna trecuta ca vrea sa modifice legea pentru a permite inceperea lucrarilor de consolidare, in cazul in care exista acordul a 50% plus unu dintre proprietari.
 
Potrivit reprezentantilor MTCT, saptamana trecuta ministrul a trimis o solicitare Ministerului Justitiei pentru a gasi formula optima prin care sa-i determine pe proprietari sa accepte consolidarea cladirilor. Nu se stie insa cand va veni si raspunsul. 
 
Sute de imobile de patrimoniu se prabusesc
In ceea ce priveste starea imobilelor de patrimoniu, Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), ne-a spus ca numai in Bucuresti sunt cateva sute care stau sa se prabuseasca. „Din cauza normelor riguroase impuse de autoritatile locale, cei care reusesc sa intre in posesia unor asemenea constructii sunt descurajati sau nu-si permit sa investeasca in consolidarea lor“, a explicat Giurgiu. Spre exemplu, sunt situatii in care nu li se permite sa schimbe interiorul imobilului, „ca si cand ar fi muzeu“, a adaugat presedintele UNAI.
El s-a aratat consternat de atitudinea majoritatii chiriasilor acestor imobile, care put si simplu isi bat joc de aceste case. „Nu exista o contabilizare referitoare la aceste imobile. Unii spun ca sunt 300, altii ca sunt 500 numai in Bucuresti. Din pacate insa, aproape toate sunt nationalizate si locuite de tot felul de indivizi certati cu displina sau de batrani foarte saraci“, a mai spus Giurgiu. El a precizat ca pretul imobilelor de patrimoniu este cu 60-80% sub pretul pietei.
 
Referitor la aceasta afirmatie, Sorin Lacusta, reprezentant al companiei Regatta, ne-a declarat ca este o estimare relativa. „Sunt situatii in care poate fi reala. Spre exemplu, exista anumite zone care acum sunt nedezvolate, dar in viitor situatia se va schimba, iar ele vor deveni valoroase“, a spus Lacusta.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

amenzi amenzi
Asigurare obligatorie Asigurare obligatorie
Grupul TeraPlast pregateste investitii de peste 20 milioane de euro Grupul TeraPlast pregateste investitii de peste 20 milioane de euro
Traieste o  vara  cameleonica pe ritmuri de  flamenco! Traieste o vara cameleonica pe ritmuri de flamenco!
Preturile apartamentelor noi vor creste cu 2,5% Preturile apartamentelor noi vor creste cu 2,5%
Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic Cladirile vor avea, obligatoriu, certificat energetic

Vezi mai multe articole