Domul din Milano

Domul din Milano

24 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Milano este si va ramane mai mult decat o capitala a modei, alaturi de New York si Paris. Este foarte adevarat ca reprezinta cel mai modern oras al Italiei, dar istoria sa,
atat de incarcata, il transforma intr-un punct de referinta pe harta oricarui turist avizat. Situat in zona de nord a Italiei, fiind considerat capitala provinciei Lombardia, Milano (numele vine din latinescul “mediolanum”, care inseamna “in mijlocul campului”) este, ca importanta economica, al doilea oras din Italia, dupa Roma.
Muzica si arhitectura reprezinta doua laturi definitorii pentru Milano. Cand spui Milano, spui Scala, locul de unde au rasunat cele mai celebre arii si voci ale lumii. De asemenea, o emblema a celebrului oras si un punct important de atractie este Domul. Acesta simbolizeaza o marca a Italiei, fiind cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume, dupa Catedrala din Sevilla si Basilica San Pietro din Roma. Podoaba cu totul unica a arhitecturii gotice, Domul din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri si o lungime de 157 m.
Constructia acestei catedrale s-a intins pe durata a secole, fiind inceputa in 1386 si incheiata in 1887. Ea domina astazi piata centrala din Milano, fiind un simbol al puterii economice pe care aceasta capitala a Lombardiei, poarta de intrare a comertului ce traversa Alpii, a reprezentat-o timp de veacuri. Maiestuozitatea si formele estetice ale catedralei sunt impresionante: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle,  dintre care cea mai inalta atinge 109 metri, si cele peste 2.000 de statui, executate intr-o maniera aparte, la fel si ferestrele cladirii, considerate a fi cele mai mari din lume.
Constructia propriu-zisa a inceput in 1386, la initiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo, intr-un stil gotic tarziu, cu specific mai degraba francez, decat italian. Munca a continuat timp de secole, turnul principal fiind impodobit in 1762 cu o statuie policroma a Fecioarei Maria, careia i-a fost dedicat de la inceput Domul milanez. Interiorul este la fel de surprinzator ca si exteriorul. Cinci nave gigantice, separate de stalpi de piatra artistic sculptati, sunt incadrate de ferestre cu vitralii executate cu mare maiestrie. Absida, partea cea mai veche a catedralei, include trei ferestre in forma de roza, realizate de Filippino de Modena, intr-un mod ce ne dezvaluie complexitatea sculpturii din secolul al XlV-lea.
De-a lungul existentei sale, Domul a fost martorul a numeroase evenimente istorice, dintre care cel mai important fiind incoronarea lui Napoleon.
Situat in centrul orasului, Domul troneaza in Piazza ce-i poarta numele, devenind astfel un nucleu, un punct de atractie, in cea mai animata zona a orasului, exceptand celebrele galerii comerciale. Daca intentionati sa luati cu adevarat pulsul orasului, veniti seara in piata Domului, unde va puteti relaxa la o terasa, sau, pur si simplu, sa popositi un timp pe treptele din fata Domului. Cu siguranta, aceasta va ramane cea mai pregnanta amintire din Milano.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Opera si arhitectura: Viena Opera si arhitectura: Viena
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai
Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura
Baie printre nuferi Baie printre nuferi
Bijuteria de la malul Oltului - Calimanesti-Caciulata Bijuteria de la malul Oltului - Calimanesti-Caciulata
Manastirea Corbii de Piatra Manastirea Corbii de Piatra

Vezi mai multe articole