Cotidianul va prezinta etapele de urmat inainte si dupa contractarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte.
Imediat dupa ce potentialul cumparator se decide la ce banca sa aplice pentru un credit imobiliar sau ipotecar, urmeaza procesul elaborat pentru contractarea acestui credit, precum si procesul postcreditare, care implica aprobarea, acordarea si perfectarea contractelor necesare. „Solicitantul care se incadreaza in criteriile de eligibilitate ale bancii primeste lista cu documentele necesare obtinerii creditului, formularele aferente si este informat cu privire la etapele necesare “, afirma Madalina Grindei, director regional Bucuresti la Piraeus Bank.
Dupa gasirea bancii, urmatorul pas il reprezinta obtinerea documentatiei necesare realizarii dosarului de credit, precum si semnarea cererii de credit. Documentele necesare sint cererea de credit completata si semnata de catre toti participantii cu venituri, actele de identitate si documentele de venit. In acelasi timp, clientul trebuie sa prezinte documente care atesta obiectul creditului si valoarea investitiei. Unul dintre acestea este, in cazul achizitionarii unui apartament, precontractul de vinzare-cumparare pentru imobilul cumparat, care trebuie sa cuprinda valoarea de vinzare, modalitatea de plata si valoarea avansului achitat in cazul in care clientul participa cu avans. „Anterior semnarii contractului de credit, clientul incheie asigurarile necesare, cum sint asigurarea de deces, de invaliditate permanenta sau asigurarea imobilului ipotecat“, spune Traian Traicu, purtatorul de cuvint al BRD-Groupe Société Générale. In aceasta etapa, dosarul va fi depus la banca. Institutia financiara preaproba creditul solicitat, clientul urmind sa isi gaseasca o locuinta.
Ana Bunghez, director retea centre Raiffeisen Bank-Casa Ta, afirma ca important pentru client este ca, inainte de a da un avans si de a semna un antecontract, acesta poate primi pe baza documentelor financiare care atesta veniturile obtinute o scrisoare de preaprobare cu suma maxima la care se incadreaza, valabila 45 de zile. Apoi poate sa identifice imobilul pe care doreste sa il achizitioneze si sa incheie un antecontract. „In felul acesta se elimina riscul ca el sa dea un avans si apoi banca sa ii spuna ca, in urma verificarilor, nu indeplineste conditiile de eligibilitate si nu se incadreaza pentru creditul solicitat“, mai spune aceasta.
Potrivit Ruxandrei Andrei, Marketing&PR Director la www.finzoom.ro, dupa ce clientul isi gaseste locuinta de cumparat, acesta va trebui sa depuna la banca documentatia imobilului. Abia dupa ce toate actele casei sint inaintate bancii, institutia care ofera finantarea va pune la dispozitia clientului un evaluator pentru imobil. Ulterior, solicitantul prezinta bancii raportul de evaluare asupra imobilului care urmeaza sa devina garantie, dupa care urmeaza aprobarea finala a creditului din partea bancii. In general, tot banca pune la dispozitie un notar pentru semnarea actelor. „Semnarea actelor notariale se face in acelasi timp cu cele de credit“, mai spune Andrei.
Solicitantului i se va deschide de catre banca un cont curent in valuta creditului. Etapele finale ale procesului le reprezinta virarea banilor in contul vinzatorului si intabularea ipotecii in favoarea bancii. Dovada intabularii in favoarea bancii trebuie prezentata in termen de 15 zile de la semnarea contractului.
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.