on

Dupa ce criterii alegem un generator de curent

06 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De cele mai multe ori, intreruperile bruste de curent pot duce la defectarea elecrocasnicelor sau chiar a utilajelor aflate in functiune. Cel mai mare avantaj al detinerii unui generator electric poate fi constatat atunci cand locuiesti intr-o zona in care reteaua electrica are probleme mari si este subdimensionata, astfel ca intreruperile in furnizarea energiei electrice sunt dese.

Cateva sfaturi privind alegerea unui generator de curent electric

Prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi atunci cand esti pe cale sa achizitionezi un generator de curent este: “De ce tip de curent electric am nevoie? Monofazat sau trifazat?”.

In functie de tensiunea oferita, generatoarele de curent se impart in doua categorii: generatoare monofazate (230V) si generatoarele trifazate (230V si 400V). Presupunand ca il cumperi pentru a-l folosi intr-o locuinta sau intr-o firma mica, ai nevoie de un generator de curent electric monofazat. In acest mod, poti evita cu usurinta toate problemele ce pot aparea la un generator electric; cea mai des intalnita este cea in care generatorul nu scoate curent.

A doua intrebare este legata de scopul pentru care achizitionezi generatorul. Ai nevoie de un generator care sa-ti furnizeze curent electric ocazional, timp de 3-4 ore? Sau ai nevoie de unul pentru o cabana de vacanta sau locuinta folosita sezonier, unde generatorul va functiona neintrerupt timp de cateva zile, cat dureaza vacanta sau sederea ta temporara? Daca ai nevoie de un generator care sa functioneze neintrerupt timp de 3 zile sau o saptamana, e limpede ca ai nevoie de unul de calitate superioara, fiabil, care sa nu cedeze dupa cateva ore din cauza supraincalzirii.

A treia intrebare este legata de puterea pe care trebuie sa o furnizeze un generator electric profesional. Practic, trebuie sa stii dinante care sunt consumatorii pe care generatorul ii va alimenta cu energie electrica. Aceasta este, de altfel, caracteristica tehnica cea mai importanta in dimensionarea corecta a unui generator de curent electric. Daca toti consumatorii pe care vrei sa-i alimentezi de la generator au o putere insumata de 700W, atunci generatorul pe care-l cumperi trebuie sa aiba o putere ce putin egala cu 700W.

In ceea ce priveste combustibilul, sunt doua variante: pe benzina si pe motorina, fiecare avand avantajele si dezavantajele lui. Generatoarele cu motor diesel au consum redus de combustibil si costuri reduse de mentenanta reduse, in timp ce generatoarele cu motor pe benzina pornesc mai usor in conditii de temperatura scazuta si sunt mai usor de intretinut.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect: calitatea curentului obtinut cu ajutorul generatorului este data de regulatorul electric cu care este echipat generatorul.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Sorin

22 aprilie, 20:32

As dori un generator monofazat dar care sa lucreze in cimp o perioada de 2,3 zile .Care este mai util cel cu ulei sau aer. ma gandesc la generatorul Stager GG6300. Care este parerea dvs

calin diaconu

08 septembrie, 07:24

Buna dimineata, am intrebat pe Forum cum e mai bine sa procedez in cazul achizitiei unui #generator electric si am primit raspunsuri foarte complete, multumiri speciale Domnilor: Temelye, Consultant electrice si aurick86! Vom tine cont de aceste sfaturi! Mai ales de acesta, pe care-l citez mai jos - si care ne invata importanta intretinerii unui #generator electric:

Si un generator are nevoie de intretinere si rulare periodica.

Nu putine sunt cazurile in care motoarele mici pe benzina refuza sa porneasca....de cele mai multe ori e din cauza ca se infunda carburatorul sau raman chestii blocate.....asta e motivul pentru care toate masinile au injectie.. si toata lumea a uitat emotiile legate de prima pornire intr-o dimineata mai racoroasa.
E de ajuns sa fie lasat o data cu robinetul la benzina deschis... si peste 3-4 luni cand e nevoie fie e inecat fie nu mai porneste.

Preferabil se lasa in asteptare dupa ce consuma toata benzina din carburator, si fara benzina in rezervor.
Uleiul tot trebuie schimbat anual chiar daca nu e folosit.
Benzina moderna e foarte pretentioasa. Trebuie sa fie cat mai noua... daca o lasati intr-o canistra 2-3 luni sigur nu va mai porni.


Pentru urgente trebuie eliminati in special consumatori mari: plita electrica, cuptor electric, boiler electric,calorifere/radiatoare/aeroterme electrice, uscatoare de par, fier de calcat, aer conditionat, microunde, fierbator, expresor cafea, masina de spalat.
Portile si usile electrice ar trebui sa aiba si mod manual...daca nu au, ar trebui sa le faceti.
Un generator micut pe la 1000-2000W ar duce lejer minimul necesar: lumina, centrala, hidrofor.

Alte articole

Instalatia electrica Instalatia electrica
Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure Legrand lanseaza pe plan local noul produs Valena Life Black din gama Valena Life/Allure
Tabloul electric – Cum il schimb singur? Tabloul electric – Cum il schimb singur?
Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice
Becuri LED cu filament Becuri LED cu filament
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa

Vezi mai multe articole