Dusumeaua este din nou la moda

05 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dusumea si parchet laminat.

Desi specialistii spun ca parchetul laminat nu mai e la moda, ajungand sa fie prea des intalnit, si, in concluzie, banal, majoritatea oamenilor, chiar si asa, aleg sa isi monteze… parchet. De aceea, cei care vor cu adevarat sa aiba o casa moderna ar trebui sa isi puna dusumele din lemn. Daca pentru parchet se gasesc in comert solutii de curatat de diferite tipuri, pentru dusumea nu orice tip de detergent este potrivit. Astfel incat, de multe ori,
solutiile “improvizate” sunt cele mai la indemana, nu mai putin eficiente si, din aceste cauze, si cele mai uzitate.
Daca vreti ca locuinta dumneavoastra sa arate mereu impecabil, stergeti dusumelele vopsite cel putin de doua ori pe saptamana cu un prosop uscat, din bumbac. Din doua in doua saptamani curatati-le cu un burete inmuiat in apa cu sapun sau intr-o solutie de detergent diluata. Stergeti-le apoi cu un prosop uscat si lustruiti-le cu un alt prosop din bumbac sau lana.
Pentru a-si redobandi luciul pierdut, scandurile de dusumea trebuie unse, cu ajutorul unei pensule, cu ulei de canepa amestecat cu albus de ou. A doua zi, podelele se lustruiesc cu o bucata de postav uscat.
Daca aveti la indemana 200 de grame de ceara de la stupi de albine, razuiti-o si amestecati-o cu 200 ml terebentina. Aceasta solutie se topeste la bain-marin si poate fi folosita pentru lustruitul podelei vreme de mai multe saptamani.
Atentie! Terebentina este foarte inflamabila, asa ca nu o depozitati langa surse puternice de caldura.
Pentru a da un usor lustru dusumelelor nevopsite, spalati-le cu apa curata, iar dupa ce s-au uscat lustruiti-le cu o bucata de bumbac imbibata in spirt amestecat cu sacaz. Acest produs il puteti cumpara de la magazinele de vopsele si este destul de ieftin. De asemenea, sacazul este destul de inflamabil, asa ca, daca se intareste nu il topiti tinandu-l direct deasupra unei surse de caldura, ci scufundandu-l in apa fierbinte.
Petele de grasime de pe dusumelele din lemn natur dispar daca presarati deasupra talc sau praf fin de argila, ambele avand proprietatea de a absorbi grasimile. O alta solutie ar fi sa puneti peste pete rumegus umezit cu otet. Petele de ciocolata, crema de ghete sau urmele de tocuri se curata cel mai bine cu benzina, iar cele de sange cu apa calda. Urmele de cerneala, pix, banda de masina de scris, tonner de imprimanta sau cele ruj pot fi complet inlaturate cu spirt nediluat.
Nu turnati prea multa apa atunci cand spalati podelele. Excesul de apa poate duce la putrezirea lemnului in timp. Nu este bine sa dormiti intr-o camera cu dusumele umede, pentru ca vaporii emanati de produsele folosite pentru curatare, in combinatie cu umezeala, dauneaza sanatatii.
 
 
Dusumea sau parchet laminat
Nu folositi prosoape umede pentru a sterge de praf podeaua. Cu timpul lemnul se va innegri.
Pentru a cerui dusumeaua trebuie mai intai sa va asigurati ca lemnul a fost perfect curatat, fara nicio urma de praf. Daca nu procedati corespunzator, pe langa faptul ca ceara va fixa praful pe suprafata podelei, scandura va avea si un aspect inestetic.
Cand, dupa multi ani de intrebuintare sau dupa solicitari dure, suprafata superioara lacuita si-a pierdut luciul, puteti rezolva problema cu o noua lacuire. In acest caz se slefuieste pardosela pana la lemnul pur, dupa care se lacuieste toata suprafata pardoselii.
Aspirati praful si stergeti cu o carpa umeda. Indepartati bine toate petele posibile. Neteziti cu o hartie abraziva in lungul lemnului, aspirati temeinic praful si stergeti bine cu o carpa  moale si umeda. Utilizati un lac recomandat pentru lemn din care este facuta dusumeaua. Pentru aceasta consultati un specialist si neaparat urmati indicatiile producatorului de lacuri.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mocheta din nylon Mocheta din nylon
Faianta din casele noastre Faianta din casele noastre
Pardoseala din chirpici Pardoseala din chirpici
Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine
“Compartimentarea cu gipscarton se face inainte sau dupa turnarea sapei peste incalzirea in pardoseala?” “Compartimentarea cu gipscarton se face inainte sau dupa turnarea sapei peste incalzirea in pardoseala?”
Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I)

Vezi mai multe articole