Economia Romaniei depinde de constructii

09 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sectorul care acum trage in sus economia poate fi si cauza unei posibile recesiuni
 
Aproape toate ramurile economiei gasesc in sectorul de constructii principala piata de desfacere. O eventuala sincopa a acestui motor ar pune in pericol intregul esafodaj.
 
Dezvoltarea din ultimii ani a sectorului de constructii a fost benefica pentru intreaga economie, practic fiecare ramura avand cate ceva de castigat. Dinamica din constructii a impulsionat atat industriile producatoare de materiale, cat si sectorul serviciilor, urmate – ceva mai tarziu – de piata imobiliara.
 
Economia intreaga s-a dezvoltat atat de mult in directia constructiilor, incat a ajuns sa depinda in buna parte de evolutiile din acest sector. „Medalia" are, insa, si un revers: daca se-ntampla ceva cu afacerile developerilor, riscurile se propaga spre toti partenerii si, astfel, sectoarele impulsionate pana acum se pot intoarce la letargia dinaintea boom-ului.
 
Un scenariu si mai rau, creionat de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), porneste de la imaginea unui declin in sectorul constructiilor.
 
Analistii anticipeaza o scadere a cererii
 
„Exista doi indicatori care trebuie urmariti cu atentie, respectiv indicele increderii din mediul de afaceri, care are o evolutie buna in prezent, dar se poate deteriora rapid, si activitatea din sectorul constructiilor. Acesta reprezinta motorul de dezvoltare al economiei si, daca va inregistra un declin, exista posibilitatea unei aterizari dure, dupa cresterea-record din primul trimestru", a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentant regional al FMI.
 
El anticipeaza o scadere a cererii in economia Romaniei, care – daca se mentin conditiile actuale – va conduce la o „aterizare lina". Ansola a declarat, pentru Reuters, ca FMI se asteapta la o incetinire a cererii pe piata locala si considera ca economia va urma un scenariu de aterizare lina.
 
Un astfel de scenariu presupune „o crestere economica stabila, suficient de accelerata incat sa fie evitate temerile privind recesiunea, dar suficient de lenta pentru a nu majora rata inflatiei". In schimb, o aterizare dura a economiei ar implica recesiune, cauzata de tentative ale executivului de a reduce inflatia.
 
Reamintim ca sectorul de constructii, care detine o pondere de 6,2% in Produsul Intern Brut al Romaniei, a cunoscut o crestere spectaculoasa, de peste 30%, in fiecare din ultimele trei trimestre. Dinamica acestui sector a dus la cresterea-record a economiei, de 8,2% in primul trimestru din 2008.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

A revenit presiunea la gaze A revenit presiunea la gaze
Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009 Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009
Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament
Administratorii de bloc, buni de plata Administratorii de bloc, buni de plata
Casa noua pe credit, povara pentru proprietari Casa noua pe credit, povara pentru proprietari
BNR sugruma creditul de consum si cel imobiliar. Bancherii nu sunt de acord. BNR sugruma creditul de consum si cel imobiliar. Bancherii nu sunt de acord.

Vezi mai multe articole