Specialistii spun ca aceasta este suma minima necesara in cazul unui cutremur devastator
Desi legea prevede ca termen 1 iulie 2009, romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor cel mai devreme in ianuarie 2010. Aceasta a fost concluzia seminarului organizat ieri de Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat. Potrivit presedintelui Ligii, Mihai Mereuta, „legea nu poate fi aplicata mai devreme pentru ca mai sunt acte normative de aprobat si institutii de infiintat. Ca Legea 260/2008 sa poata fi aplicata, trebuie infiintata institutia Pool-ul de Asigurari Impotriva Dezastrelor (PAID), date normele metodologice de aplicare a legii si Ministerul Finantelor sa aprobe un imprumut extern pentru a se constitui un fond de despagubiri in cazul unui dezastru. Apreciez ca legea va fi aplicata cel mai devreme in ianuarie 2010”. Specialistii prezenti la seminar au estimat ca in Romania sunt opt milioane de locuinte, dintre care doar jumatate se vor asigura, astfel incat dupa intrarea in vigoare a legii se vor aduna doar 80 de milioane de euro. Acestia au spus ca in cazul unui cutremur devastator ar fi nevoie de o suma minima de 4 miliarde de euro. Din calculele specialistilor a rezultat ca acesti bani se vor aduna in 60 de ani!
Dai 20 euro pe an, primesti 20.000 despagubire
Potrivit Legii 260/ 2008, PAID va fi infiintata ca societate de asigurare si reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor in cazul producerii unui dezastru. Cei care nu-si vor asigura locuintele nu vor beneficia de nici o despagubire de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Legea prevede amenzi de 500 de lei pentru proprietarii care nu incheie polita de asigurare obligatorie. Suma maxima asigurata este 20.000 de euro pentru locuintele cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn si de 10.000 de euro pentru cele din chirpici. Pentru o asigurare de 20.000 de euro cetatenii vor avea de plata 20 de euro pe an, iar pentru o asigurare de 10.000 de euro prima anuala este de 10 euro.
Cei care vor sa-si asigure locuintele la valoarea reala pot incheia o polita de asigurare facultativa, complementara celei obligatorii. Statisticile arata ca din cele opt milioane de locuinte numai 15 la suta sunt asigurate. In mediul rural procentajul fiind de trei ori mai mic.
Comentarii
Nu exista comentarii.