In cadrul sedintei de miercuri, deputatii au adoptat raportul privind eficientizarea energetica a cladirilor, care prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2018, toate cladirile trebuie sa produca aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Deputatii europeni solicita prin raportul de modificare a directivei privind eficienta energetica a cladirilor asigurarea unei mai bune finantari a sectorului.
"Propunerea de modificare a directivei privind eficienta energetica a cladirilor este una dintre cele mai importante masuri pe care Parlamentul le-a adoptat, atat pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor europeni, cat si pentru redresarea economica a Uniunii", a declarat in cadrul dezbaterii parlamentare, redactorul raportului PE, Silvia-Adriana Ticau.
Avand in vedere ca 40% din consumul total de energie din UE este reprezentat de cladiri, Parlamentul solicita statelor membre sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, planuri nationale in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, ca de exemplu credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.
In plus, Comisia Europeana ar trebui sa propuna pana la 30 iunie 2010, instrumente financiare suplimentare, precum crearea, pana in 2014, a unui Fond pentru Eficienta Energetica, finantat de bugetul comunitar, Banca Europeana de Investitii si statele membre si reducerea TVA, pentru bunuri si servicii legate de eficienta energetica si energii regenerabile.
Standardele de performanta energetica minima vor fi stabilite de statele membre, insa Comisia va elabora, pana la 31 martie 2010, o metodologie comuna pentru calcularea performantei energetice a cladirilor. Potentialii cumparatori sau locatari ai unei cladiri sau ai partilor acesteia ar trebui sa primeasca, prin intermediul unui certificat de performanta energetica, informatii corecte despre performanta energetica a cladirii si sfaturi practice pentru imbunatatirea acesteia.
Proprietarii de cladiri ar trebui sa aiba oportunitatea de a solicita certificarea sau o actualizare a certificatului in orice moment, nu numai in momentul inchirierii, vanzarii sau renovarii cladirilor. De asemenea, cladirile noi si cele renovate ar trebui sa dispuna de "contoare inteligente", care sa indice exact consumul real de energie si timpul de utilizare, oferind astfel posibilitatea consumatorilor de a beneficia de tarifele mai avantajoase din timpul noptii.
Parlamentul solicita statelor membre sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, planuri nationale in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, ca de exemplu credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.
Sursa: Curierul National
Comentarii
Nu exista comentarii.