on

Eficienta si siguranta sporita pentru sistemele fotovoltaice cu invertoare de calitate

20 iunie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În timp ce resursele naturale neregenerabile ale planetei noastre se epuizează încetul cu încetul, necesitatea de a explora sursele de energie regenerabilă pare a fi mai importantă că oricând. Una dintre cele mai promițătoare și accesibile forme de energie regenerabilă este fără îndoială, energia solară, care își trage puterea din sursa de viață cea mai de încredere a planetei noastre – soarele. Astfel, de mulți ani s-a început valorificarea acestei resurse pentru a produce în mod cât mai rapid și mai eficient energie electrică.

 

În mod fundamental, energia solară reprezintă conversia directă a luminii solare în electricitate, folosind panouri solare sau celule fotovoltaice. Acestea conțin semiconductori care absorb lumina solară și transformă energia luminoasă în energie electrică. Acest proces este cunoscut sub numele de ”efect fotovoltaic”. Este un proces curat, durabil și sustenabil, care produce energie fără a contribui la emisiile de gaze cu efect de seră.

Însă, înainte că energia generată de panourile solare să poată fi folosită pentru alimentarea echipamentelor electrice din gospodării sau din mediul industrial, aceasta trebuie convertită din curent continuu (CC) în curent alternativ (CA). Aici intervine rolul esențial al invertoarelor!

 

 

Invertorul este o componentă esențială a unui sistem de panouri fotovoltaice. Funcția să primară este aceea de a transforma energia electrică de la panouri, care vine sub formă de curent continuu, în curent alternativ, așa cum îl avem în mod tradițional, la prize. Majoritatea aparatelor electrice și a sistemelor de distribuție a energiei utilizează curent alternativ, prin urmare conversia este necesară pentru a face energia solară utilizabilă în majoritatea aplicațiilor.

Invertoare solare vin în diverse tipuri și dimensiuni, în funcție de nevoile sistemului de panouri solare. Cele mai comune sunt invertoarele on-grid, invertoarele off-grid, cele hibrid și microinvertoarele. Daca în primele doua cazuri ne putem da seama mai ușor despre ce este vorba, poate fi mai complicat în ceea ce privește celelalte două categorii.

Ei bine, invertoarele ”hibrid” reprezintă o combinație intre cele on-grid și off-grid, iar seria Ascet de la nJoy este compusă din invertorul hibrid în sine care poate prelua pana la 125% din capacitatea ansamblului de panouri solare, precum și un acumulator pentru stocarea unei anumite cantități de energie solara, ce poate fi utilizată în cazuri de urgență sau pe timpul nopții, când sistemul fotovoltaic nu mai produce curent. Este important de menționat că aceste invertoare fotovoltaice hibride fac parte dintr-un pachet complet alaturi de acumulatorii mai sus menționați, de tip BASTION WF5K, ce poate fi de asemenea înseriat la până la alte 15 module de acumulatori.

Tot în ceea ce privește inovațiile, cei de la nJoy ne recomandă seria Astris, din care fac parte invertoare fotovoltaice on-grid, cu puteri cuprise intre 3K și 10K pentru unitățile monofazate și 6K și 25K pentru unitățile trifazate.

Fiecare tip de invertor are avantajele și dezavantajele sale, iar alegerea corectă depinde în mare măsură de nevoile specifice ale fiecărei instalații de panouri solare.

 

În plus față de conversia energiei, invertoarele moderne au și alte funcții importante. Multe dintre acestea au capacități de monitorizare și raportare care permit utilizatorilor să urmărească performanța sistemului forovoltaic în timp real. Aceasta este o caracteristică valoroasă care ajută la identificarea și rezolvarea rapidă a potențialelor probleme.

Invertoarele sunt, de asemenea, responsabile de implementarea măsurilor de siguranță. De exemplu, în cazul unei întreruperi de energie, invertorul vă opri automat transmiterea energiei înapoi la rețea pentru a preveni daune mareriale sau chiar umane.

Cei de la nJoy se concentrează în ceea ce privește noile lor modele de invertoare fotovoltaice pe eficienta și siguranță. Chiar daca cele mai multe echipamente electrice din cadrul sistemelor de panouri solare, fiind de calitate superioară, sunt sigure, există și cazuri în care pot apărea probleme tehnice. Este totuși mai bine că acestea să fie evitate sau rezolvare rapid astfel încât să nu apară întreruperi ale furnizării cu energie electrică sau costuri suplimentare pentru reparația sau înlocuirea echipamentelor ce pot avea de suferit.

Invertoarele nJoy vin cu o garanție de 10 ani de zile sau un consum de până la 50MWh. Este vorba astfel despre o perioada în care orice consumator își vă recupera în mod garantat investiția într-un sistem fotovoltaic de calitate, fie că implementează această soluție prin programele guvernamentale precum “Casa Verde”, fie că decide să o facă independent.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice
Curentul electric Curentul electric
Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an Electricitate si caldura de la soare timp de 9 luni pe an
Panoul electric: cum adaptezi instalatia electrica veche la cerintele actuale Panoul electric: cum adaptezi instalatia electrica veche la cerintele actuale
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Ce avantaje aduc contoarele inteligente de energie electrica Ce avantaje aduc contoarele inteligente de energie electrica

Vezi mai multe articole