on

Eficientizarea consumului de energie termica pe perioada iernii

21 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a nu risipi energia si banii pentru incalzirea casei, trebuie sa controlezi consumul de energie termica. Temperatura din casa trebuie mentinuta la nivelul optim, astfel incat sa nu-ti fie nici prea cald, nici prea frig. In plus, nu iti petreci tot timpul in casa, astfel ca nu este nevoie sa o incalzesti 24 de ore. Eficientizarea consumului de energie termica o realizezi cu ajutorul aparatelor de control termic. Mai precis cu ajutorul unui termostat programabil si/sau a robinetilor termici.

Cu ajutorul unui termostat programabil conectat la centrala de apartament fie prin fir, fie wireless, poti seta programul de functinare al centralei sau poti seta cate o temperatura ambientala pentru fiecare interval orar. De exemplu, poti seta centrala sa functioneze de la 6 seara pana la 8 dimineata, iar restul zilei sa fie oprita, sau poti seta ca temperatura ambientala sa fie de 18oC intre 8 dimineata si 6 seara, de 26oC intre 6 seara si 11 noaptea, apoi de 23oC de la 11 noaptea si pana la 8 dimineata.

Citeste si Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala

Este recomandat sa montezi termostatul la distanta de sursele de caldura precum caloriferul, televizorul sau fereastra in care bat razele soarelui. In felul acesta te asiguri ca termostatul va “citi” temperatura corecta din camera, nu una distorsinata. Deoarece caldura se ridica la tavan, nu monta termostatul la o inaltime mai mare de 1,5 metri.

Citeste si Beneficiile folosirii unui termostat de ambient

Robinetii termici ii montezi pe turul fiecarui calorifer. Ei reprezinta solutia eficientizarii consumului de energie termica in cazul in care nu detii o centrala de apartament. Cu ajutorul unui astfel de robinet poti controla debitul apei calde care intra in calorifer. Lasi robinetul la debit maxim in camera in care iti petreci cel mai mult timp si la minim in camera pe care nu o prea folosesti.

Citeste si Nest, termostatul cu un pas mai aproape de inteligenta artificiala

 

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Narcis

30 ianuarie, 21:22

Nu trebuie oprita caldura daca esti plecat de acasa pentru cateva ore, doar daca pleci pentru cateva zile. Am facut comparatia intre doua apartamente identice ca si constructie: in unul era setata temperatura constanta de 22 grade, in celalalt era redusa caldura in timpul zilei si pornita dupa amiaza. Cel cu temperatura constanta avea consum mai mic de gaz, si bineinteles si confortul termic era mult mai bun.
Eu nu modific temperatura niciodata si platesc mai putin decat multi altii, dar si casa mea este foarte bine izolata. (polistiren grafitat de 20 (doua zeci)cm si densitate de 20 Kg/mc si tamplarie termopan cu 5 camere si 3 foi de sticla din care 2 lowE).

cristi

29 octombrie, 08:40

1 Daca doriti sa faceti economie de energie NU opriti caldura cand nu sunteti acasa. Peretii se vor raci si la revenirea acasa trebuie consumata o cantitate de caldura suplimentara care sa aduca temperatura peretilor la valoarea initiala plus ca veti avea un disconfort termic pentru toata aceasta perioada.
2 Temperatura ambianta poate fi mai mica NOAPTEA pentru ca dormiti sub plapuma care este un izolator termic mult mai bun decat imbracamintea.
3 Robinetii despre care se vorbeste se numesc robinete TERMOSTATICE deoarece realizeaza o termostatare a temperaturii ambientale indiferent de temperatura exterioara. Acestia subt foarte urili si in cazul centralelor termice de apartament pentruc ca putem regla temperatura in fiecare incapere cum dorim lucru ce nu se poate realiza cu un singur termostat.

Alte articole

Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer
Cat te costa o centrala pe lemne in sezonul rece Cat te costa o centrala pe lemne in sezonul rece
Incalzirea locuintei: cum se monteaza folia carbonica Incalzirea locuintei: cum se monteaza folia carbonica
Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu? Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu?
Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice

Vezi mai multe articole