on

Electrocasnice care îți ușurează viața – cum să le întreții ca să te bucuri de ele cât mai mult timp

01 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nimic nu durează o veșnicie… nici măcar electrocasnicele, fie ele mari sau mici. Însă dacă sunt folosite ca la carte, perioada în care ne putem bucura de ele în parametri optimi este mai lungă.

 

Banii cheltuiți pe electrocasnice sunt o investiție destul de importantă pentru majoritatea familiilor, prin urmare și așteptările privind durata lor de viață sunt destul de mari. Asta înseamnă că nu ar trebui să luăm în considerare doar prețul, în momentul când cumpărăm niște produse care ar trebui să țină mai mult decât aniversarea nunții de tinichea sau de aluminiu (pentru cine nu știa, aceasta este denumirea populară pentru sărbătorirea a 10 ani de căsătorie).

 

În plus, dacă sunt respectate indicațiile de utilizare și simpla regulă de curătare corectă după fiecare folosire sau periodic (după caz), o să merite fiecare leuț cheltuit. Flanco îți prezintă în continuare cum să ai grijă de cele mai folosite electrocasnice, prezente în aproape toate casele.

 

  1. Frigiderul și congelatorul

 

 

Un frigider are o durată de viață de aproximativ 13 ani, iar un congelator, în medie, de 11 ani, cu 2 ani mai puțin, potrivit unor studii. Nu ține (doar) de noroc să ajungem la aniversarea de 13 ani a frigiderului, ci de respectarea următoarelor recomandări:

 

  • aspiră bobinele o dată pe an (acestea sunt situate la baza sau în spatele frigiderului)
  • menține curat interiorul. Măcar o dată pe an, scoate tot ce ai în frigider, scoate-l din priză și fă-i un șmotru exemplar
  • verifică să fie ușa închisă bine de fiecare dată după ce scoți ceva din frigider
  • verifică periodic garnitura de cauciuc – o garnitură slabă permite aerului să iasă și crește consumul de energie. De asemenea, curăț-o temeinic de resturi de mâncare de două ori pe an
  • ține-l cât mai plin, pentru că frigiderele au nevoie de masă termică pentru a menține temperaturi scăzute
  • dacă ai casa în pantă sau meșterul a turnat o șapă mai înclinată, ai grijă să schimbi poziția sau să reglezi mai bine piciorușele la bază

 

  1. Mașina de spălat rufe și uscătorul de rufe

 

 

Așa cum frigiderele și congelatoarele au durată de viață diferită, la fel se întâmplă și în cazul mașinilor de spălat și al uscătoarelor. O mașină de spălat bună ar trebui să reziste în jurul a 10 ani, în timp ce pe un uscător te poți baza până la 13 ani. Asta înseamnă multe încărcături de rufe și multe kg de detergent și balsam. Câteva sfaturi de urmat:

 

  • curăță filtrul de scame după fiecare spălare
  • păstrează furtunul de aerisire, motorul, tamburul, cureaua de transmisie și spațiul din spatele uscătorului curate, fără scame sau alte resturi
  • la mașina de spălat asigură-te că furtunurile nu au scurgeri și nu sunt înfundate
  • cheamă întotdeuna un instalator profesionist dacă observi ceva nelalocul lui
  • folosește masina atunci când ai o încărcătură completă. Modelele de ultimă generație au funcții care ajustează consumul de apă, energie și detergent la cantitatea de rufe, însă specialiștii recomandă să folosim mașina de spălat rufe la capacitate maximă

 

  1. Cuptorul

 

 

Una dintre cele mai faine caracteristici ale cuptoarelor moderne – ale cuptoarelor incorporabile mai cu seamă, este autocurățarea. Însă nu este suficient să ne bazăm doar pe această funcție utilă și comodă, ci trebuie să ne suflecăm și noi mânecile și să curățăm cu simț de răspundere și cu regularitate cuptorul. Astfel sunt împiedicate depunerile de grăsimi, care duc la apariția fumului și chiar la schimbarea gustului preparatelor pregătite la cuptor. De asemenea, încearcă să lași ușa cuptorului deschisă, pentru 1-2 ore, după fiecare utilizare, astfel încât mirosurile rezultate în urma gătitului să nu se impregneze în pereții cuptorului.

 

Durata de viață a unui cuptor electric este de 13 ani, în timp ce un cuptor pe gaz poate să reziste și 15 ani, conform unor studii realizate peste ocean. Discuția despre cuptoare electrice sau cuptoare pe gaz este una mai amplă – găsești aici mai multe informații care te-ar putea ajuta să iei o decizie, însă trebuie știut ca ambele au nevoie de sursă de electricitate pentru a funcționa (cu o putere mai mare, în cazul cuptoarelor electrice). Oferta producătorilor este foarte vastă, iar cum durata de viață a acestei categorii de produse este cea mai lungă, investiția inițială nu trebuie făcută exclusiv pe bază de preț, ba chiar dimpotrivă.

 

  1. Mașina de spălat vase

 

 

Nu știi ce-ai pierdut (sau mai bine zis cât timp ai pierdut), până nu ai lăsat vasele murdare din mâinile tale, pe “mâna” mașinii de spălat vase. Merită fiecare leu cheltuit, chiar dacă au o durată de viață relativ scurtă, de doar 9 ani. Curățărea, precum și îndepărtarea imediată a resturilor de mâncare, rămân cheia pentru asigurarea funcționării optime pentru un timp cât mai lung. Curăță  interiorul ușii, suportul pentru tacâmuri, compartimentul pentru detergent, scurgerea. Clătește filtrul sub jetul de apă săptămânal și curăță interiorul mașinii cel puțin o dată pe lună, cu o soluție specială (sau cel puțin rulează în gol cel mai lung program de spălare). Verifică și curăță brațele rotative periodic.

 

După fiecare ciclu de spălare, lasă ușa întredeschisă, pentru a împiedica formarea mucegaiului. De asemenea, este indicat ca mașina de spălat vase incorporabilă sau independentă să fie folosită cât mai aproape de capacitatea ei maximă, pentru că setările și reglajele compomentelor sunt făcute pentru acel nivel de încărcare.

 

  1. Aparatul de aer condiționat

 

 

Un aparat de aer condiționat poate să asigure confortul în locuință între 15 și 20 de ani, iar mentenanța corespunzătoare îl poate face să funcționeze în parametri optimi chiar și mai mult. Ce înseamnă acest lucru:

  • schimbarea filtrelor regulat – un aspect deosebit de important inclusiv când vine vorba despre propria sănătate și menținerea sub control a alergiilor
  • verificarea de către o echipă de specialiști o dată pe sezon
  • curățarea periodică a unității exterioare
  • verificarea și schimbarea în caz de nevoie a sistemului de izolație a circuitului frigorific

 

 

Iată că am ajuns și la electrocasnicele mici, dar nu mai puțin utile, din orice gospodărie.

 

  1. Aspiratorul

 

 

Unul dintre produsele esențiale în orice locuință este aspiratorul. Defecțiunile pot să apară relativ ușor, însă un aspirator bun poate să reziste până la 10 ani. Sunt multe criterii de care trebuie să se țină cont în alegerea unui aspirator, însă atunci când găsești modelul potrivit nevoilor tale (cu sac sau fără sac, cu filtru ce trebuie schimbat sau doar curățat etc.) este bine să respecți instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui model, dar și câteva reguli generale:

  • Înlocuiește sacul sau golește recipientul colector periodic
  • Înlocuiește sau curăță periodic filtrele care asigură calitatea aerului din încăpere – ele sunt responsabile pentru reținerea prafului și a acarienilor în interiorul aparatului, împiedicându-le să fie din nou eliberate în încăpere, deci oferă-le toată atenția ta
  • Curăță periodic și temeinic accesoriile, precum periile și furtunul. Spre exemplu, dacă rola periei nu mai funcționează cu ușurință, detașeaz-o de tubul telescopic, apoi îndepărtează obiectele care blochează rola, folosindu-te de o foarfecă sau chiar de aspirator
  • Șterge exteriorul aspiratorului cu o lavetă umedă, asigură-te că roțile funcționează corect, iar la final, adaugă în recipientul sau sacul de colectare granule cu efect odorizant – de fiecare dată când vei aspira, casa ta va fi parfumată, iar mirosurile neplăcute vor dispărea

 

  1. Cuptorul cu microunde

 

 

Durata medie de viață a unui cuptor cu microunde este similară cu cea a unei mașini de spălat vase, adică de 9 ani. Totuși, cuptorul cu microunde poate fi cel mai bun prieten al bucătarului începător, deoarece încălzește rapid mâncarea, doar cu atingerea unui buton. Poți avea grijă de el relativ ușor – folosește ventilatorul, degresează-l periodic, utilizează recipiente speciale și sigure (nu introduce niciodată în cuptorul cu microunde folie de aluminiu, metal sau veselă cu accente aurii sau argintii), închide cu grijă ușa cuptorului pentru a proteja încuietorile și balamalele, nu îl porni niciodată atunci când este gol, cere ajutor specializat atunci când este cazul.

 

Este important să știi că sistemele electronice ale cuptorului cu microunde, precum condesatorul, pot stoca o încărcare electrică mare chiar și după ce acesta a fost scos din priză. Asta înseamnă că nu este indicat să încerci să îl repari singur, pentru că te poți răni serios și cauza defecțuni importante aparatului.

 

  1. Prăjitorul de pâine

 

 

Electrocasnicele mici au o durată de viață mai scurtă decât electrocasnicele mari. Un prăjitor de pâine poate ajunge până la 6 – 8 ani de utilizare. Însă dacă este curățat corect de resturi și de firimituri după fiecare utilizare, dacă este depozitat într-un loc uscat poate fi folosit în condiții bune o perioadă mai lungă de timp.

 

Concluzia este că fiecare electrocasnic are o durată standard de viață, care poate fi atinsă sau chiar depășită în funcție de mai mulți factori: utilizarea corespunzătoare, curățarea și, de ce nu, și puțin noroc. Respectă instrucțiunile de utilizare și regulile generale prezentate mai sus, care te pot scuti de cheltuieli neprevăzute, astfel încât să-ți schimbi produsele când alegi tu, și nu când se strică ele. 

 

Ca să îți poți alege electrocasnicele dorite, de calitate și cu o durată de viață cât mai lungă, te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate prin carduri bancare de credit sau plata în 3-4 rate cu dobândă minimă.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cumpara de Craciun in mod inteligent! Cumpara de Craciun in mod inteligent!
3 avantaje ale storcatorului de fructe si legume prin presare la rece 3 avantaje ale storcatorului de fructe si legume prin presare la rece
5 motive sa-ti cumperi o masina de spalat vase 5 motive sa-ti cumperi o masina de spalat vase
Inamicii masinii de spalat Inamicii masinii de spalat
Curatenia este mai simpla si mai eficienta vara aceasta cu aspiratorul smart Tapo RV30 Curatenia este mai simpla si mai eficienta vara aceasta cu aspiratorul smart Tapo RV30
10 semne ca frigiderul tau nu functioneaza corespunzator 10 semne ca frigiderul tau nu functioneaza corespunzator

Vezi mai multe articole