on

Electrocasnice pentru ingrijirea tesaturilor. Tu cum ai grija de hainele tale?

26 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Hainele pe care le porti sunt importante pentru tine? La fel si mediul inconjurator? Aceste doua preocupari au un punct de intersectie in felul in care ai grija de piesele de vestimentatie, astfel incat sa le pastrezi si utilizezi cat mai mult timp.

Chiar daca te intereseaza sa fii imbracat dupa ultima moda sau pur si simplu cauti ceva confortabil si decent ca aspect, vei dori sa iti pastrezi garderoba intr-o stare buna timp indelungat. Citeste mai jos cateva sugestii despre cum poti sa iti ingrijesti hainele prin cateva rutine usor de implementat si cu ajutorul catorva electrocasnice la indemana oricui.

Garderoba-capsula, formata din haine calitative

O garderoba-capsula presupune un numar redus de piese de vestimentatie (in jur de 30, inclusiv accesorii - curele, genti) care pot fi combinate fara probleme intre ele si care se potrivesc in multe ocazii (la serviciu, la o iesire la restaurant sau la o petrecere mai simandicoasa). Opteaza pentru piese clasice, care ti se potrivesc, din materiale calitative. Poate vei aloca un buget mai mare pentru o astfel de "capsula" initial, insa daca iti intretii hainele ulterior, investitia se va amortiza.

Atentie la felul in care utilizezi masina de spalat si fierul de calcat!
Fiecare lucru pe care il imbraci are o eticheta cu indicatii pretioase pentru a te asigura ca mentii tesatura intr-o stare buna. De la temperatura maxima la care poti spala la o masina automata si pana la programul de calcat, simbolurile prezente pe eticheta iti dau toate indiciile necesare.

Este intuitiv ca vei calca o bluza de matase la o temperatura mai joasa. Vei avea insa nevoie de un fier de calcat potrivit sau, si mai adecvat, de o statie de calcat. Diferenta majora dintre un fier de calcat clasic si o statie de calcat se reduce la puterea mai mare a aburilor generati, adica vei calca mai repede orice haina. Mai mult, acea bluza de matase poate fi calcata la verticala, doar cu ajutorul aburilor, daca ai optat pentru o statie de calcat.

 

Sursa foto: www.shutterstock.com

Daca un fier de calcat este mai ieftin si mai mic (si implicit mai usor de depozitat), o statie de calcat necesita un buget mai mare, dar care va fi compensat printr-un timp mai redus al utilizarii si o grija mai mare pentru tesaturi.

Invata sa faci reparatii usoare

Daca inveti sa cosi sau sa faci ajustari simple poti prelungi viata hainelor tale. Un nasture cazut si cusut la loc, un tiv refacut sau o cusatura intarita la pantaloni reprezinta lucruri care pot fi facute de oricine isi da un minimum de interes. In plus, daca ai si ajutorul potrivit, deja totul devine si mai simplu.

Spre exemplu, o masina de cusut poate nu numai sa repare o cusatura desprinsa, dar si sa  coasa nasturi sau fermoare sau sa faca o butoniera. Un astfel de ajutor este util nu doar la nivelul ingrijirii generale a hainelor, ci si in caz de urgenta, cand s-a desprins un nasture sau s-a descusut o maneca.

Calca cu grija

Atunci cand calci, folosesti caldura ca sa destinzi tesatura si sa o presezi. Din pacate, exista riscul major sa ajungi sa arzi sau sa ingalbenesti haina daca nu utilizezi corect aparatul de calcat.

Temperatura de calcare difera de la un tip de material la altul, iar fiarele sau statiile de calcat au diverse niveluri pentru fiecare tesatura. Iti oferim mai jos un scurt ghid general:

Panza: 230 °C - este permis aburul, iar materialul se calca mai bine pe dos, cat este inca umed
Bumbac: 204°C, se recomanda calcarea materialului umed, cu utilizarea aburului
Lana: 148 °C - calcat de dos, fara abur
Matase: 148 °C - calcat pe dos, material uscat, fara abur
Poliester: 148 °C - hainele trebuie sa fie umed si nu este permisa utilizarea aburului
Acetat: 143 °C - haine uscate, pe dos, fara abur
Nylon: 135°C - haine uscate, pe des, la temperatura joasa si fara abur
Acril: 135 °C - hainele trebuie sa fie uscate, calcate pe dos si fara a utiliza aburul

In cazul in care ai haine din catifea sau casmir care au nevoie de indreptare a cutelor, nu utiliza fierul de calcat intrucat vei aplatiza fibrele care formeaza textura materialului. Foloseste, in schimb, un aparat de calcat cu aburi, utilizat pe verticala.

Foloseste saculeti speciali pentru masina de spalat rufe

In cazul materialelor sensibile (matase, in, dantela) sau a lenjeriei intime, foloseste un saculet special atunci cand le speli. Rotatiile masinii de spalat si restul hainelor din cuva pot deteriora piese de vestimentatie care necesita tratament aparte. In plus, foloseste mai putin detergent - esti prietenos cu mediul si cu portofelul tau, dar si mai putin agresiv cu tesatura.

Roteste si depoziteaza corect hainele

Cu cat vei imbraca si spala mai rar anumite piese de vestimentatie, cu atat ele se vor pastra mai bine. Mai mult, daca nu le inghesuiesti in spatii inguste, puse una peste alta in sifonier si daca le aerisesti periodic, hainele tale vor avea un aspect ingrijit pentru mai mult timp.

Dupa ce le speli la o temperatura adecvata, folosind un detergent care nu afecteaza tesatura, usuca rufele cat mai mult la aer, eventual pe umerase, astfel incat sa nu necesite o calcare agresiva.

Ingrijirea tesaturii perdelelor

In cazul perdelelor sau a altor tesaturi de dimensiuni mari, calcatul cu un fier clasic poate fi o corvoada. Cea mai practica solutie o reprezinta utilizarea unei statii de calcat care permite calcatul la verticala, cu aburi. Perdelele spalate si aproape uscate sunt agatate de draperie la locul lor, iar statia de calcat isi va face treaba in mai putin de jumatate din timpul pe care l-ai fi alocat unei operatiuni similare utilizand o masa de calcat.

Din pacate, nu toate piesele de vestimentatie sunt facute sa fie utilizate pe termen lung. Sunt tesaturi care tind sa se destrame si sa se decoloreze dupa purtari repetate. Totusi, daca esti mai atent in felul in care speli, calci si depozitezi, vei castiga luni sau chiar ani de viata pentru hainele tale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele: cererea de racitoare de vin s-a triplat anul acesta Miele: cererea de racitoare de vin s-a triplat anul acesta
Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos? Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos?
Reduceri de-ti usuca hainele! Reduceri de-ti usuca hainele!
Alegerea cuptorului incorporabil Alegerea cuptorului incorporabil
Cum se curata corect masina de spalat?! Cum se curata corect masina de spalat?!
Aspiratorul - generalitati Aspiratorul - generalitati

Vezi mai multe articole