Mediu - Taxa verde se incaseaza fara autorizatie
Asociatia care colecteaza taxa ecologica aplicata electrocasnicelor si care trebuie sa se ocupe de reciclarea acestora nu a fost autorizata inca de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, de la 1 iulie pretul electrocasnicelor a crescut cu pana la 37 de lei.
Romanii platesc mai mult, de la 1 iulie, pentru achizitionarea aparatelor electrocasnice o data cu introducerea taxei verzi. Asociatia care se ocupa de colectarea si reciclarea acestor aparate nu a obtinut autorizatie de la autoritatea de mediu, ceea ce face ca incasarea noii taxe sa fie ilegala. Tocmai de aceea, CECED, asociatia care s-a angajat sa preia responsabilitatea de colectare si reciclare a produselor electrocasnice si electronice, a gasit o explicatie stupida pentru noua taxa: aceasta este provizorie si poate fi modificata de Ministerul Mediului.
“Valorile provizorii ale taxei verzi pentru electrocasnice pot fi afisate la raft si pot fi incasate. Ele sunt provizorii, deoarece, daca autoritatea de mediu considera ca sunt prea mari sau prea mici, ele vor fi modificate la un moment dat. In prezent, organizatia este in curs de autorizare”, a explicat Catalin Gurau, directorul general al CECED Romania. Membrii fondatori ai CECED sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70%-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.
SUME. Valoarea taxei difera in functie de marimea aparatului si de substantele daunatoare mediului inconjurator pe care le contine. Astfel, valoarea variaza de la 2 lei pentru electrocasnicele mici si electronicele de consum pana la 37 de lei pentru frigidere de peste 250 de litri capacitate neta. “Aceste valori provizorii sunt cele care se vor gasi afisate la raft, ele avand deja taxa pe valoare adaugata aplicata”, a explicat Catalin Gurau.
Dupa frigiderele cu capacitate mai mare de 250 de litri, pentru care taxa este de 37 de lei, urmeaza cele cu capacitate de pana la 250 de litri, pentru care taxa este de 29 de lei, iar pe locul trei gasim televizoarele cu plasma, pentru care trebuie sa platim mai mult cu 21 de lei. De asemenea, pentru electrocasnicele mari, cum sunt masinile de spalat rufe si vase, uscatoare, masini de gatit electrice sau cuptoare electrice, valoarea taxei este 15 lei.
Valoarea taxei este de 8 lei pentru un televizor cu tub catodic si LCD, o plita, o hota electrica, un cuptor cu microunde, o soba electrica, un radiator electric sau un ventilator. Pentru aspiratoare si roboti de bucatarie taxa este de 6 lei, pentru combine muzicale, DVD playere, home cinema, valoarea taxei este de 4 lei, iar pentru restul electrocasnicelor mici, taxa este de 2 lei. Pentru sursele de iluminat, consumatorii vor plati mai putin de un leu. Aceste valori ale timbrului verde sunt provizorii, urmand ca in aceste zile cele doua asociatii care se ocupa de reciclarea deseurilor sa primeasca avizul Ministerului Mediului.
INTARZIERI
“Sunt total nemultumit de cele doua asociatii care trebuie sa se inscrie, Ceced Romania si Ecolamp Romania. Aceste asociatii, care preiau responsabilitatile companiilor de reciclare, nu actioneaza deloc responsabil, nu se inregistreaza si nu incep activitatile”
Attila Korodi ministrul Mediului, aprilie 2007
Costuri
Costurile suportate de producatori, de la punctul de colectare la cel de reciclare, este in jur de 0,5-1 euro pe kilogram. “In prezent, prestatorii de servicii cu care noi lucram aduna aceste deseuri si le transporta in depozitele lor. Acestea vor fi pastrate aici pana cand fabrica de la Buzau va fi data in folosinta. Am inteles ca in luna decembrie fabrica devine functionala. Daca se aduna o masa critica de astfel de deseuri, le vom exporta in Slovacia, Ungaria sau Austria”, a declarat Valentin Negoita, presedintele ECO TIC.
“E posibil ca dintr-un exces de zel cineva sa fi afisat taxa verde si la produsele albe si maro, insa nu ar fi trebuit. CECED Romania si Ecolamp nu au fost autorizate”, a explicat Negoita. Ca si tarile ve-cine, stam foarte prost cu privire la colectarea municipala, insa functioneaza cat de cat sistemul unu la unu. Adica clientul vine la magazin cu un produs vechi, pe care il preda, si beneficiaza de un discount daca achizitioneaza unul nou. Attila Korodi, ministrul Mediului, nu crede ca va fi atinsa tinta de colectare de 3 kg pe locuitor pe an pentru anul acesta.
Sursa: Jurnalul national
Comentarii
Nu exista comentarii.