Elemente decorative exotice si mobilier din bambus

09 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca ofertele de mobilier clasic - din lemn masiv sau pal - din cataloagele de specialitate sau din magazinele de profil nu va mai satisfac va trebui sa recurgeti la o varianta de rezerva. In cazul in care elementele din fier forjat sau combinatiile de sticla cu inox vi se par mult prea avangardiste pentru ceea ce va doriti, noi va oferim o alternativa cel putin la fel de eleganta, bambusul.

Planta este intalnita in special in regiunile tropicale din Asia si variaza, de la specie la specie, ca inaltime, putand ajunge pana la 40 de metri. Se caracterizeaza prin prezenta pe tulpina a unor noduri, din loc in loc. Tulpina de bambus este goala in interior insa, paradoxal, are o rezistenta mecanica incredibila, fiind asemanatoare cu cea a metalului. Aceste proprietati mecanice precum si aspectul elegant recomanda planta ca materie prima pentru confectionarea de parchet, dusumele, mic mobilier si elemente decorative. Una din dificultatile prelucraribambusului i in scopul confectionarii de mobilier este faptul ca trunchiurile de bambus nu pot avea dimensiuni standard, necesitand prin urmare o prelucrare manuala. Din acest material se mai pot realiza, cosuri, papuci, rogojini, jaluzele, palarii, instrumente muzicale. Conform producatorilor de mic mobilier din bambus, 70% din costurile de productie sunt reprezentate de manopera. Prin urmare, daca o firma romaneasca importa la un pret scazut materie prima din Indonezia, Vietnam sau Thailanda, si foloseste mana de lucru autohtona, obtine un profit mult mai important decat daca ar importa direct produsul finit si l-ar comercializa in tara.
 
Mobilierul din bambus nu este un produs ieftin, insa, atunci cand vizitezi un magazin de prezentare cu astfel de exponate te detasezi cumva de realitate si preturile nu te mai impresioneaza; ai vrea sa cumperi tot ce vezi, si parca nu te poti hotari asupra unei anumite game. Inconjurat de aceste produse parca simti parfumul colonial, te transpui aproape instantaneu intr-o epoca trecuta, undeva in Asia, ori in America Latina, inconjurat doar de energie pozitiva.
Motivele pentru care acest tip de mobilier se bucura de o reala pretuire sunt multe. Incepand cu cele de ordin practic, nu putem sa nu apreciem faptul ca materia prima este naturala, sau ca bambusul este flexibil si foarte fiabil in acelasi timp, iar produsul finit are o greutate mult mai mica decat piesele similare din materiale clasice. La nivel estetic produsul vorbeste de la sine; este elegant si simplu pana la impresia de salbaticie, deosebit si intim in acelasi timp.

Intretinerea elementelor din bambus este destul de simpla si de ieftina. Se recomanda stergerea cu o pana, ori cu un puf special pentru praf; din cand in cand va trebui sa spalati lemnul cu o pensula fina inmuiata intr-un amestec omogen de apa cu sapun, la care se adauga si 1-2 lingurite de amoniac. Ulterior se clateste cu atentie si se lasa la uscat, intr-un spatiu bine ventilat. In situatia in care elementele din bambus au fost vopsite, iar acum vopseaua de pe suprafata lor s-a degradat, situatia se poate rezolva printr-o stergere cu ulei de in. In urma acestei actiuni este necesar ca mobilierul sa nu fie folosit cateva zile, pana cand se usuca uleiul aplicat. Totusi,  nu recomandam vopsirea bambusului din doua motive: vopseaua ii strica aspectul, si, in acelasi timp, ii scade valoarea. Pentru a prelungi viata mobilierului din bambus nu se recomanda expunerea acestuia la actiunea directa a razelor ultraviolete. De asemenea, feriti aceste piese de actiunea ploii, altfel spus daca le tineti afara este bine sa le acoperiti atunci cand nu le utilizati.
In momentul de fata cele mai cautate produse de gen sunt dormitoarele si paturile cu baldachin, in ultimul timp inregistrandu-se si o cerere in crestere la categoria garnituri pentru hol si sufragerie.
Practic posibilitatile de exploatare a bambusului sunt imense si probabil ca nu ati fi surprinsi sa aflati ca se pot gati mancaruri foarte gustoase din mugurii tineri ai acestor plante.
Totusi, atentie, mobila din bambus NU este comestibila! 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tapitarea mobilei vechi: cum ii prelungesti viata si cum o faci mai sigura Tapitarea mobilei vechi: cum ii prelungesti viata si cum o faci mai sigura
Alegerea scaunelor de bar: materiale si stiluri Alegerea scaunelor de bar: materiale si stiluri
Mobila din piese Lego. Pentru fanii impatimiti Mobila din piese Lego. Pentru fanii impatimiti
Mobilierul pictat - noul trend in 2011 Mobilierul pictat - noul trend in 2011
Intretinerea mobilierului vechi Intretinerea mobilierului vechi
Mobilierul de bucătărie - corpuri și accesorii care nu trebuie să lipsească din nicio proiectare Mobilierul de bucătărie - corpuri și accesorii care nu trebuie să lipsească din nicio proiectare

Vezi mai multe articole