Elemente decorative: lumanarile

17 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Lumanarile ocupa un loc special in ambianta unei locuinte. Exista un real contrast intre simplitatea materialului din care sunt confectionate si numeroasele semnificatii atribuite in timp. Lumanarile sunt considerate simboluri ale romantismului, caldurii, spiritualitatii, dorintelor secrete si stralucirii, toate acestea pe baza unui simplu fundament de ceara.
Initial, lumanarile reprezentau un instrument care realiza o legatura intre oameni si divinitate, indiferent de rasa, nationalitate sau credinta. De asemenea, lumanarile au creat o punte intre
lumea de aici si cea de dincolo, fiind binecunoscut obiceiul de a aprinde o lumanare pentru cei disparuti dintre noi. Utilizarile lor sunt numeroase, printre care crearea unei atmosfere relaxante, romantice.
 
Primele lumanari
 
Cele dintai lumanari, din Paleolitic, dupa declaratiile arheologilor, se pare ca erau confectionate din ierburi sau stufaris si grasime animala. Cercetatorii declara ca, astfel, au fost realizate celebrele picturi din pesteri (picturile rupestre), din Franta si Spania.
Egipteni erau adeptii aceleasi metode de iluminare, la fel ca si romanii. Cuvantul lumanare provine, de fapt, din latina, insemnand candere=a lumina.
In Asia, ceara era obtinuta cu ajutorul unor insecte numite”cocus”, fiind asemanatoare cu uleiurile din plante. Aceasta se infasura in suluri de hartie.
In India, se fierbea scortisoara, iar cu „caimacul” de pe aceasta se faceau lumanari care erau intrebuintate in temple. In aceasta tara era interzisa cu desavarsire utilizarea grasimii animale in temple.
In cealalta parte a lumii, in America de azi, locuitorii aveau alte metode pentru iluminat, unele foarte avantajoase: un peste, care a capatat numele de „pestele lumanare”, pentru ca grasimea lui se aprindea ca o torta.
 
Lumanarile alunga stresul
 
Este binecunoscuta legatura dintre lumanari si aromaterapie,  sau altfel spus, calitatea deosebita a lumanarilor parfumate de a inlatura stresul si de a detensiona atmosfera dintr-o locuinta. Gama acestor produse este foarte variata, atat ca forma si culoare, cat si ca tip de aroma. Deoarece lumanarile din parafina polueaza aerul si nu sunt foarte sanatoase, nu este prea indicat sa le folosim. Exista, insa, lumanari fabricate din ceara de albine, din ceara de soia, din uleiuri vegetale. Oricare dintre acestea sunt mai bune, deoarece fiind naturale, nu polueaza mediul inconjurator.
Daca doriti ca parfumul lumanarii sa dureze cat mai mult, inainte de a aprinde lumanarea sa o puneti in frigider timp de o ora, astfel va arde mai incet.
 
Exista lumanari folosite pentru meditatii (cele cu esenta de patchouli), pentru relaxare (cu lavanda si mandarina), pentru liniste (cu lavanda si ylang-ylang), pentru vitalitate (cu esente de eucalipt si menta) si lumanari care elibereaza senzualitatea (cele cu esente de iasomie si ylang-ylang). Lumanarile cu scortisoara sunt benefice spiritualitatii si armoniei. Scortisoara este recunoscuta si ca bun afrodisiac. Ea are, de asemenea, rolul de a spori energia pozitiva si de a induce o stare de bine. Lumanarile cu scortisoara au calitatea de a reda puterea de a visa si optimismul. Pentru clipele cand aveti nevoie de putere maxima de concentrare, aprindeti o lumanare galbena de banana, si cu siguranta veti fi uimiti de efect.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Perdele si draperii Perdele si draperii
Finisajul interior - un "dictionar" complet Finisajul interior - un "dictionar" complet
Tot ce ai nevoie pentru a incepe o afacere de succes in domeniul HoReCa Tot ce ai nevoie pentru a incepe o afacere de succes in domeniul HoReCa
Orientul sub picioarele tale Orientul sub picioarele tale
Sticla si ceramica - decoratiuni care au revenit la moda Sticla si ceramica - decoratiuni care au revenit la moda
Aplicarea vopselei - o etapa importanta in obtinerea designului dorit Aplicarea vopselei - o etapa importanta in obtinerea designului dorit

Vezi mai multe articole