Energia din vant si soare sfideaza facturile lunare

08 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

3.300 de euro este suma necesara pentru o investitie care va poate scapa de facturile lunare atat la electricitate, cat si la gaze
 
Investitia in sursele regenerabile se poate amortiza in aproximativ 4 ani, insa poate sa dureze si 25, in functie de costul sistemului.
 
Un sistem hibrid performant, care combina energia eoliana cu cea fotovoltaica, costa 16.000 euro si poate satisface orice nevoi casnice ale unei familii de patru membri.
 
Energiile regenerabile, desi inca scumpe la prima vedere si
      
inaccesibile multora, reprezinta o investitie in viitor, din punctul de vedere al unei surse de energie cu emisii zero. O alta perspectiva care merita luata in seama este cea a independentei fata de producatorii nationali de curent electric. Morile de vant, panourile solare si energia hidro au inceput sa capete si la noi o expunere mediatica intensiva si, desi foarte putini romani au ales sa-si instaleze astfel de sisteme, cei care au facut-o sunt convinsi ca au facut o afacere.
 
O casa ecologica
Unul dintre acesti utilizatori este Titus Curteanu, un tanar de 29 de ani din Craiova, care a decis sa-si transforme casa intr-un circuit ecologic. Motivul pentru care Titus a optat pentru o astfel de solutie a fost o neintelegere cu un vecin in ceea ce priveste racordarea la reteaua de electricitate. "Desi atunci am fost suparat acum poate ii multumesc pentru faptul ca m-a facut sa aleg o astfel de optiune", ne povesteste craioveanul, care pe langa utilizator al energiilor neconventionale, este si un om al artelor, ca membru al Filarmonicii din Craiova.
Contrar opiniei publice, care catalogheaza drept inabordabila o solutie ecologica, Titus a reusit sa-si utileze casa cu un astfel de sistem cu doar 12.000 lei (aproximativ 3.300 de euro). "Sistemul hibrid pe care il folosesc este compus din o centrala eoliana de 1 KW, panouri fotovoltaice de 150 W si o instalatie de panouri solare cu tuburi vidate pentru incalzirea apei", ne-a mai spus Curteanu, care cu energia totala disponibila de 1.150 KWh reuseste sa alimenteze un televizor, un calculator, o masina de spalat, 15 becuri economice, un frigider si o pompa de apa.
 
Astfel, Curteanu si sotia lui, alaturi de care traieste de 5 ani, sustin ca au facut un "lucru foarte bun" in ceea ce priveste investitia in sursele regenerabile, iar amortizarea acesteia va avea loc in maximum 6 ani. "Dificultati cu productia de curent electric am avut o singura data, cand am folosit betoniera timp de 4 zile pentru renovarea casei si nici vantul nu a batut bine, in rest merge excelent", a completat Curteanu.
Probabil ati crede ca tanarul este de profesie inginer sau are orice vaga legatura cu stiintele exacte. Adevarul este tocmai la polul opus, Curteanu fiind un iubitor al artelor, iar pasiunea sa pentru acestea i-a adus un loc in Filarmonica din Craiova, unde singurul lucru ingineresc este viola la care canta.
 
Mai multa energie, mai multi bani
Pentru cei care vor sa opteze pentru o solutie performanta, un sistem hibrid (tandemul mori de vant si panouri fotovoltaice), capabil sa produca pana la 14,5 KWh, costa intre 30.000 si 32.000 de euro, ne-a spus Florin Fleseriu, manager LP Electric, distribuitor de turbine eoliene si panouri fotovoltaice. Aceasta putere permite folosirea tuturor utilitatilor pe care le folositi in mod normal acasa, cum ar fi frigider, centrala termica, aer conditionat, televizor, calculator, fier de calcat si altele. Un sistem mai mic, cu o putere de 5,4 KWh, este suficient pentru o familie si costa 16.000 de euro, a adaugat Fleseriu.
 
Amortizare imediata
Desi costisitoare, investitia se amortizeaza imediat in cazul in care locuinta se afla intr-o zona izolata, dat fiind fapul ca Electrica solicita pentru realizarea unei conectari la linia de joasa tensiune (220V) un pret de aproximativ 30.000 euro/km, ne-a mai spus Fleseriu. In plus, dupa racordare se adauga si pretul curentului consumat ulterior, cheltuieli inexistente in cazul energiilor regenerabile.
Energia apelor sau hidroenergia este si ea o optiune demna de luat in considerare, potrivit directorului LP Electric. "Ganditi-va ca o microhidroturbina, de marimea unui cos de gunoi pe care il are aproape fiecare sub birou, poate produce pana la 700 KWh pe luna, adica 22,5 KWh pe zi, putere suficienta sa alimenteze o pensiune", ne-a povestit Fleseriu, care a adaugat ca pentru functionarea unei astfel de hidorturbine este suficient debitul de 20 de litri/secunda al unui parau.
 
Regenerabilele subventionate
"Datorita subventiilor de la guvernul federal si cel regional, plus cele de la primariile locale, care ajung sa acopere 75% din costuri, beneficiarii isi amortizeaza investitia in maximum 4-5 ani. In plus, pentru energia verde pe care consumatorii o injecteaza inapoi in sistemul national primesc 7 certificate verzi la fiecare MWh, fiecare cu o valoarea de 100 de euro", ne-a spus Fleseriu.
Legislatia belgiana sustine ca o familie de 4 persoane, care consuma 3.600 KWh de electricitate pe an, are nevoie de aproximativ 32 metri patrati de panouri fotovoltaice pentru a scapa definitiv de factura la curent. Totodata, potentialul solar din Belgia este de aproape doua ori mai mic decat cel din Romania, ne-a declarat Fleseriu, care a adaugat: "Cu aceleasi panouri solare, la noi produci aproape dublul energiei din Belgia".
 
1,1 miliarde de euro in vant
In momentul de fata, cel mai mare proiect de ferme de mori de vant din Romania este desfasurat de firma ceha CEZ in Dobrogea, valoarea investitiei ridicandu-se la 1,1 miliarde de euro. Proiectul vizeaza constructia a doua centrale eoliene cu o capacitate toala de 600 MW. Reprezentantii CEZ au afirmat ca vor mai trece inca 15-25 de ani pana cand investitia din Dobrogea va deveni profitabila. "Profitabilitatea proiectului depinde de strategia de reglementare, adica de nivelul preturilor si alocarea certificatelor verzi", au spus oficialii firmei cehe.
In acelasi timp, implementarea noilor energii regenerabile in sistemul electric romanesc nu va influenta pretul energiei autohtone, au declarat cei de la CEZ. Intrebat daca pretul pe MWh va suferi modificari ca urmare a instalarii centralelor eoliene, directorul Transelectrica a mentionat ca "ar putea creste, insa de scazut sigur nu o sa scada".
 
 
Reversul medaliei
O piedica pusa energiei eoliene este imprevizibilitatea vantului, care "astazi poate sa bata foarte bine, iar maine poate sa nu bata deloc", a declarat Dan Preotescu, seful Directiei planificare de retea din cadrul Transelectrica. Astfel, el a argumentat de ce si cele mai dezvoltate tari din punct de vedere al energiei eoliene, precum Spania si Germania, o integreaza numai in proportie de 20% in infrastructura electrica nationala.
O centrala eoliana are neaparata nevoie de alte surse de energie care "s-o ajute" in cazul in care exista un deficit al energiei pe vant, ne-a spus Gal. "Energia eoliana are nevoie sa lucreze in tandem cu o energie cu productie variabila, cum este cea pe gaze sau hidro. In cazul energiei pe carbuni sau al celei nucleare este mai complicat, din cauza productiei fixe care le caracterizeaza", a mentionat Gal.
 
Soarele ca alternativa
O alta tehnologie care a devenit populara in randul consumatorilor autohtoni este cea a panourilor solare cu tuburi vidate, folosite pentru incalzirea apei. Marin Crutescu, director general Amvic, ne-a declarat ca foloseste doua astfel de instalatii, una cu o capacitate de 1,5 tone de apa, iar alta de 300 de litri. "Mi-am instalat doua sisteme de panouri solare si pot spune ca sunt foarte multumit, din moment ce nu dau bani pe apa calda 80% din an. Cel de 1,5 tone costa 15.000 de euro si este suficient pentru 40 de oameni zilnic, iar cel de 300 de litri este folosit in regim casnic si m-a costat 4.000 de euro", ne-a mai spus Crutescu.
Panourile cu tuburi vidate sunt concepute pentru tari ca Romania, cu radiatia solara mai scazuta decat in state ca Grecia sau Cipru, iar din acest motiv nu au o forma plana, ne-a explicat Claudia Langa, directorul de marketing Romsin, care se ocupa cu instalarea acestor tipuri de panouri. Forma diferita a panourilor permite captarea mai eficienta a energiei solare. "Am instalat la foarte multi clienti panouri solare termice, de care sunt foarte multumiti, in mare parte datorita economiilor semnificative pe care le fac", ne-a spus Langa.
 
» Doar 7 Mw
In momentul de fata, sistemul electric autohton integreaza peste 7 MW de energie eoliana (7,754 MW). Cei 12 producatori care genereaza energie pe vant produc de la sub 0,1 MW si pana la peste 2,5 MW, cei mai reprezentativi fiind Holrom S.R.L., situat in Satu Mare (2,650 MW) si Electrogroup in Maramures (1,035 MW), potrivit datelor Asociatiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Romania a creat insa, inca din 2004, un sistem de cote cu certificate verzi tranzactionabile (TGC) pentru toate sistemele de energie regenerabila noi. Cotele obligatorii vor ajunge in 2010 la 8.3% . TGC- urile sunt folosite la productia de energie electrica din energia eoliana, solara, a biomasei sau hidroenergie, fiind generata in instalatii cu mai putin de 10 MW din capacitate. In prezent aproape toata energia regenerabila este generata prin energie hidro.
 
» PRIMII PASI
Romania face doar primii pasi in ceea ce priveste energiile neconventionale, fiind depasita cu peste 20 de ani de tarile vest-europene.
In Belgia, unul dintre cele mai dinamice medii pentru dezvoltarea eoliana, utilizatorul casnic va primi inapoi pana la 75% din investitia in morile de vant sau panourile fotovoltaice.
Danemarca a lansat un proiect "locuinte pentru viata", localizat in orasul Lystrup, in care arhitectii colaboreaza cu firme de specialitate pentru a crea un cartier de case care folosesc exclusiv energii regenerabile.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa Despre calitatea aerului pe care il respiram la noi acasa
Baby Boom Show ajunge la Brasov intre 3 si 5 Noiembrie 2017, in Brasov Business Park Baby Boom Show ajunge la Brasov intre 3 si 5 Noiembrie 2017, in Brasov Business Park
Miele organizeaza Black Friday in ultimele doua saptamani din noiembrie Miele organizeaza Black Friday in ultimele doua saptamani din noiembrie
Ansamblul Le Tendre Amour, in concert la Festivalul de Muzica Veche de la Timisoara, sustinut de Roca Ansamblul Le Tendre Amour, in concert la Festivalul de Muzica Veche de la Timisoara, sustinut de Roca
Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei
3.000 de apartamente noi vor fi gata in 2007 3.000 de apartamente noi vor fi gata in 2007

Vezi mai multe articole