Energia solara are nevoie de sustinerea autoritatilor romane

02 aprilie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA) sustine ingrijorarea membrilor comunitatii de investitori in parcuri fotovoltaice din Romania cu privire la posibila modificare a schemei de ajutor pentru producerea de energie electrica din resurse regenerabile, reglementata prin Legea 220/2008.
 
„Schema de ajutor cu certificate verzi a devenit pe deplin operationala dupa mai bine de trei ani de asteptare, timp in care, investitorii s-au vazut nevoiti sa-si asume in intregime un risc al incertitudinii generalizate, determinandu-i pe multi dintre acestia sa renunte la dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, iar pe cei interesati de a investi i-a facut sa se reorienteze catre tari cu un mediu stabil din punct de vedere legislativ,” a declarat Ciprian Glodeanu, Presedintele Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
 
Glodeanu adauga faptul ca este vital pentru industria solara ca Romania sa dea un semnal puternic si neechivoc cu privire la stabilitatea legislativa in domeniul energiei regenerabile. „Suntem de parere ca discutiile generate de o posibila modificare a schemei de ajutor cu certificate verzi nu pot fi de folos niciunei parti, mai ales dupa niciun an de la intrarea in vigoare a legislatiei primare si secundare ce reglementeaza acest domeniu.”
 
Ingrijorarea industriei legata de posibila modificare legislativa a fost transmisa saptamana trecuta de catre RPIA in atentia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei printr-o scrisoare deschisa.
 
Intreaga comunitate, incluzand aici deopotriva pe beneficiarii tehnologiilor nepoluante pentru producerea energiei electrice cat si pe investitorii in parcuri fotovoltaice de mici sau mari dimensiuni, are nevoie de stabilitate cand se dedica dezvoltarii unor tehnologii bazate pe o sursa curata, sustenabila si sigura. In nici un caz, nu va fi un beneficiu antrenarea tuturor intr-un roller – coaster al modificarilor sau amendarilor schemei de ajutor cu certificate verzi.
 
In ultimii ani, la nivel european si chiar mondial, industria fotovoltaica a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa: numai in Statele Unite ale Americii domeniul a inregistrat o crestere de 40% in 2011 fata de 2010. Acest lucru denota faptul ca aceasta tehnologie este una de varf si reprezinta o solutie viabila la problema reducerii resurselor conventionale de combustibili. Mai mult, in industria fotovoltaica au fost angajati tot mai multi oameni dintre care foarte multa forta de munca ce beneficiaza de calificari inalte in tehnologii de ultima ora.
 
In prezent Romania, datorita conditiilor exceptionale din punct de vedere a climatului, dar si al schemei sale de ajutor cu certificate verzi reglementat prin Legea 220/2008 cu modificarile ulterioare, a devenit un centru de interes major pentru investitorii in parcuri fotovoltaice. „Romania ar avea doar de castigat ca urmare a implementarii pe teritoriul sau de tehnologii de varf nepoluante ce vor asigura in viitorul apropiat o independenta energetica tot mai crescuta,” explica Presedintele RPIA.
 
Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice din Romania RPIA a fost infiintata recent de catre un grup de specialisti cu o vasta experienta in acordarea de consultanta in domeniul dezvoltarii unitatilor de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA doreste ca impreuna cu membrii sai sa devina un partener corect si de incredere pentru autoritatile din Romania, in vederea dezvoltarii unui dialog deschis si constructiv. Scopul asociatiei este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv intre partile responsabile - autoritatile romane si internationale si toate celelate companii romanesti si straine implicate in intreg lantul de furnizori din domeniul energiei solare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BRD lansează creditul ipotecar „La Casa Mea” BRD lansează creditul ipotecar „La Casa Mea”
Vanati apartamentele de langa fabrici vechi! Vanati apartamentele de langa fabrici vechi!
De ce curatenia ne face mai fericiti De ce curatenia ne face mai fericiti
Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat
Castelul Bran - pe locul 2 in lista Forbes a celor mai scumpe proprietati din lume Castelul Bran - pe locul 2 in lista Forbes a celor mai scumpe proprietati din lume
Incalzire in pardoseala fabricata la Galati Incalzire in pardoseala fabricata la Galati

Vezi mai multe articole